Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akademisyenlere iki aydır maaş ödemeyen İstanbul Kent Üniversitesi, dört ayrı ihaleye çıktı

İstanbul Kent Üniversitesi yönetimi, akademisyenlere iki aydır maaş ödemiyor. Bu sene öğrenci kontenjanlarını yüzde 100 doldurduğu halde personele de maaş ödemeyen Üniversite yönetimi, yıl içinde mal alımı için dört farklı ihaleye çıktı. Üniversite’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Berna Yılmaz, rektörü ise Prof. Dr. Necmettin Atsü.

İstanbul Kent Üniversitesi yönetimi, iki aydır maaşlarını ödemediği akademisyenlerden motivasyonlarını kaybetmeden işe devam etmelerini ve derslere girmelerini istedi. Medyascope’a konuşan akademisyenler ise Üniversite yönetiminin diyalog çabalarına karşılık vermediğini, bu yöndeki gelişmeleri ise kriminalize ettiğini söyledi. Akademisyenler işe gitmek için yol parası bulamazken Üniversite yönetimi, bu durumun iki, üç ay daha sürebileceği bilgisini vererek işleri aksatmamalarını talep etti.  

“4 bin 680 öğrencisi olan üniversite 225 öğretim elemanının maaşını ödemiyor”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, (TOBB) mart ayında (2022) vakıf üniversitesi temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Yükseköğretim Meclisi Toplantısı yapmıştı. Toplantı tutanaklarına göre vakıf üniversitesi yöneticileri, “kâr amacı güden şirket gibi üniversiteler” için YÖK yasalarının yeniden düzenlenmesini istemişti. YÖK, üniversite sınavında baraj puanını kaldırarak özel üniversiteler ve vakıf üniversitelerinin finansal krizini çözmeyi hedeflemişti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) raporlarına göre İstanbul Kent Üniversitesi, 2020 yılında 283 olan öğretim elemanı sayısını bu sene 225’e düşürdü. Üniversite, üç bin 655 olan öğrenci sayısını ise bu sene dört bin 680’e çıkardı. Akademisyenlerin Medyascope’a verdiği bilgiye göre Üniversite yönetimi, kayıtlı öğrenci sayısı artmasına rağmen maaşları temmuz ve ağustos aylarında geç yatırdı, ekim ayında ise yatırmadı. YÖK raporlarına göre, Üniversite bu sene yeni kayıt yaptıran öğrencilerle de kontenjanlarını doldurdu.

Okuyun: YÖK tercih barajını kaldırdı: “Vakıf üniversitelerinin müşteri açığı kapatılacak, sıfır çekenler gerçeği örtülecek, bir net yapan öğretim görevlisi olacak”

YÖK’ün yönetmeliğini uygulamıyor

Vakıf üniversitesi yöneticileri YÖK’le yaptıkları toplantılarda, “Vakıf üniversiteleri hocalarına verilen ücret devlet üniversiteleri hocalarına verilen ücretten az olamaz” yasa maddesinin, vakıf üniversitelerinin rekabet gücünü zayıflattığını iddia etmişti. Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler ise üniversite yönetimlerinin söz konusu maddeyi zaten uygulamadığını dile getirmişti. Daha önce YÖK’ün bu maddesine uymamasıyla gündeme gelen üniversitelerden biri olan İstanbul Kent Üniversitesi, akademisyenlere asgari ücretin biraz üstünde bir maaş vermeye devam ediyor.

YÖK, bu haberler üzerine denetim yaparak, 21 Temmuz 2022’de denetim sonucuna ilişkin “Ücret artışının sözleşme tarihleri bahane edilerek ilgili dönemlerde yapılmadığı tespit edilmiştir” açıklamasını yapmıştı.

Okuyun: Vakıf üniversitelerinin kanuna uymadığını YÖK de doğruladı: “Sözleşme tarihleri bahane edilerek ücret artışı yapılmadı”

Okuyun: YÖK, “akademisyenlerin haklarının verilmesi” konusunda “hatırlatma” yaptı – Okan Üniversitesi’nden bir akademisyen: “Araştırma görevlileri sekreter gibi gösteriliyor”

Maaşların geç yatırıldığı ay, hibrit derslik alımı için ihaleye çıkılmış

Çalışanların maaşını ödemeyen Üniversite, 2022 yılı içinde mal alımı için dört farklı ihaleye çıktı. Üniversite yönetimi, 17 Mart’ta 417 kalem mobilya alımı, 24 Haziran’da “kütüphane otomasyon yazılımı donanım alımı ve bilgisayar cihazları, veri depolama sistemi, server upgrade ürünleri, network cihazları (Switch&Access Point), firewall alımı” için ihale ilanı verdi. Üniversite’nin, akademisyenlerin maaşını geç yatırdığı temmuz ayında ise hibrit derslik ekipmanları almak için ihaleye çıktığı görüldü.

Okuyun: Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler Medyascope’a konuştu: “İki ay çalışıyorsak bir ayını mütevelli heyeti başkanı için çalışmış oluyoruz, hakkımızı verin”

“Biz bir aileyiz”

Akademisyenlere “Biz bir aileyiz” diyerek süreci anlayışla karşılamaları gerektiğini söyleyen yönetim, personel giderlerini öncelikli giderler arasına almadı. YÖK verilerine göre İstanbul Kent Üniversitesi, YÖK’ün üniversite tercih barajını kaldırmasıyla kayıtlı öğrenci sayısını artırdı. Ağustos ve eylül aylarında yeni kayıt yaptıran öğrencilerden gelir elde etmesine rağmen ekim, kasım aylarında maaşları yatırmayan Üniversite’nin para bulmaya çalıştığı söylenirken Nişantaşı Üniversitesi’ne satılacağı da iddia ediliyor. Konuya ilişkin ulaştığımız İstanbul Kent Üniversitesi yetkilileri sorularımıza yanıt vermedi.

İstanbul Kent Üniversitesi’nin mütevelli heyeti başkanlığını eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz yürütüyor. Üniversite’nin rektörü ise Prof. Dr. Necmettin Atsü. Mütevelli heyetinde ayrıca Saime Toptan, Berna Tokar, Gülcan Erten, İrem Taşçıoğlu ve Ceren Yılmaz yer alıyor.

Okuyun: TOBB ve YÖK’ün yaptığı toplantıda vakıf üniversitesi akademisyenlerinin işçi statüsüne getirilmesi istendi

Okuyun: YÖK tercih barajını kaldırdı: “Vakıf üniversitelerinin müşteri açığı kapatılacak, sıfır çekenler gerçeği örtülecek, bir net yapan öğretim görevlisi olacak”

Okuyun: Vakıf akademisyenlerinin işçileştirilmesine tepki: “Kart bastırarak giriş çıkışları kontrol ediyorlar, akademisyen için çalışma zamanı kavramına mesai saati algısı ile yaklaşılamaz, özgür olmak zorundayız”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.