Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu, Holodomor trajedisini soykırım olarak tanıdı

Avrupa Parlamentosu (AP), 1930’ların başında Ukrayna topraklarında yaklaşık 4,5 milyon insanın açlıktan öldüğü Holodomor trajedisini 90 yıl sonra soykırım olarak tanıdı.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün (15 Aralık) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde yaklaşık 4,5 milyon Ukraynalı’nın açlıktan hayatını kaybettiği Holodomor trajedisinin soykırım olarak ilan edilip edilmemesi oylandı. Oylamaya katılan vekillerden 507’si lehte, 12’si aleyhte ve 17’si çekimser oy kullandı. Oylamanın ardından Holodomor soykırım olarak ilan edildi.

Oylamanın ardından AP’den yapılan açıklamada tüm ülke ve kuruluşlara seslenildi ve Holodomor’un soykırım olarak ilan edilmesi talep edildi:

“AP vekilleri, milyonlarca Ukraynalının ölümüne yol açan bu eylemleri şiddetle kınıyor. Tüm ülke ve kuruluşları olayı, soykırım ilan etmeye çağırıyor.”

Avrupa Parlamentosu

“Özür dileyin”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının da hatırlatıldığı açıklamada, “Moskova ve rejim, bekasını sağlamak için tarihsel hafızayı manipüle ediyor” denildi. Rusya’nın SSCB dönemine benzer bir şekilde Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“AP üyeleri, Avrupa Birliği’ni ve üçüncü ülkeleri Holodomor olayları ve totaliter Sovyet rejimi tarafından işlenen diğer suçlar hakkında farkındalık yaratmaya çağırıyor. Parlamento, mevcut Rus rejimini kendi bekası için tarihsel hafızayı manipüle ettiği için kınarken, Sovyetler Birliği’nin birincil halefi olarak Rusya Federasyonu’nu bu suçlar için özür dilemeye çağırıyor.”

Almanya Federal Meclisi de 1 Aralık’ta, 1930’ların başında milyonlarca insanın açlıktan hayatını kaybetmesine neden olan Holodomor kıtlığını soykırım olarak kabul etmişti.

Holodomor nedir?

SSCB’nin 1932-1933 döneminde Ukrayna topraklarında milyonlarca kişiyi aç bıraktığı ve ölüme terk ettiği trajedi, Holodomor olarak anılıyor. Holodomor’da yaklaşık 4,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ukrayna, 2006’da Holodomor’u soykırım olarak tanımıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.