Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanının yasaklamasına rağmen işçiler dördüncü günde greve devam ediyor

Lastik fabrikalarına tel üreten Belçika sermayeli Bekaert’in Kocaeli’deki iki fabrikasında 13 Aralık’ta uygulanmak üzere grev kararı alındı. Fabrikaların bir tanesinde HAK-İŞ’e bağlı Özçelik-İş Sendikası, diğer fabrikada ise DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücretler konusunda anlaşma sağlanamadı. İşveren, TÜİK enflasyonu oranında zam teklif ederken, işçileri temsilen Birleşik Metal-İş ise 43 lira olan saat ücretlerine ilk altı ay seyyanen 28 lira, artı yüzde 40 zam yapılmasını istedi.

Masada anlaşma sağlanamaması üzerine 13 Aralık günü iki sendika grev kararı aldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarının Kocaeli’deki grev kararları “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi.

Erteleme değil, yasaklama

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre ertelenen grevler, 60 günlük erteleme süresi sonunda yeniden başlatılamıyor. 60 gün sonunda anlaşma sağlanamazsa Yüksek Hakem Kurulu’na gidileceği için “erteleme” aynı zamanda yasaklama anlamına geliyor.

Yasağa rağmen grev pankartı asıldı, iş durdu

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise yasak kararını tanımayacaklarını söyleyerek, 13 Aralık’ta grev başlattı. İşçiler fabrika önüne grev çadırı kurup, fabrikanın kapısına da “Bu işyerinde grev var” pankartı astı.

Grev alanında konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Biz sizin Anayasa’ya aykırı, uluslararası sözleşmelere aykırı grev yasağınızı tanımıyoruz. İşveren Türkiye’nin allak bullak oluşunu, insanların yoksullaşmasını, işçilerin alım gücünü kaybetmesini hiç dikkate almıyor. Bugüne kadar bizim taleplerimize kulak tıkadı ve mücadeleyi biz onun karşısında sürdürmeye çalışırken bir gece vakti bizim karşımıza çıktılar” dedi.

Yasağa rağmen grev, dördüncü gününde devam ediyor.

Özçelik-İş greve çıkmadı

Özçelik-İş Sendikası greve çıkmazken Genel Başkanı Yunus Özçelik, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: “Kocaeli’deki örgütlü iş yerimiz Bekaert’te toplu iş sözleşme müzakerelerimizden anlaşma çıkmaması üzerine almış olduğumuz grev kararımız yayınlanan bir kararla ertelenmiştir. Üyelerimizin hak ve menfaatlerini artırmak için hem sahada hem de yasal zeminde mücadelemize devam edeceğiz.”

Vali tarafları buluşturdu

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Bekaert Kartepe ve Bekaert İzmit fabrikası işveren temsilcileri ile sendika yöneticilerini bir araya getirdi. Kocaeli Valiliği’nde yapılan toplantıda Vali Yavuz, sendikanın yasaklı grevi sonlandırmasını ve yeniden işbaşı yapmasını istedi. İşverene de mümkün olan en yüksek zammı vererek işçilerin mağduriyetini gidermesi çağrısında bulundu.

Görüşmenin ardından Birleşik Metal-İş, işverenin yeni bir teklif ile masaya gelmesini bekliyor. Sendika yetkilileri, “Bize bir rakam gelir ve işçi arkadaşlarımız gelen rakamı kabul ederse anlaşma yaparız. Anlaşma sağlanana kadar greve devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

AKP döneminde 19 grev yasaklandı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018’de partisinin il başkanları toplantısında “Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir” demişti.

Ancak AKP döneminde 19 grev yasaklandı. İşte AKP iktidarında yasaklanan grevler:

  •         2003: Petlas AŞ / Petrol-İş
  •         2003: Şişecam / Kristal-İş
  •         2004: Şişecam / Kristal-İş
  •         2004: Pirelli, Good Year, Brisa / Lastik-İş
  •         2005: Erdemir Madencilik / T. Maden-İş
  •         2014: Şişecam / Kristal-İş
  •         2014: Çayırhan ve Çöllolar Kömür İşl. / T. Maden-İş
  •         2015: MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi /Birleşik Metal-İş
  •         2017: Asil Çelik / Birleşik Metal-İş
  •         2017: Emis Grup / Birleşik Metal-İş
  •         2017: Akbank / Banksis
  •         2017: Şişecam / Kristal-İş
  •         2017: Meraf İlaç / Petrol-İş
  •         2018: MESS Grup / Birleşik Metal-İş, Türk Metal, Özçelik-İş
  •         2018: Soda Kroman-Şişecam / Kristal-İş
  •         2019: İZBAN / Demiryol-İş
  •         2020: Soda Sanayi AŞ / Petrol-İş
  •         2022: Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi / Birleşik Metal-İş
  •         2022: Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi / Özçelik-İş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.