Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamburg’un ilk Türk amatör tiyatro topluluğu: İstasyon Tiyatro İletişim

İstasyon Tiyatro İletişim, Almanya’nın Hamburg kentindeki ilk Türk amatör tiyatro topluluğu. 1989 yılında bir çalışma grubu olarak bir araya gelen ekip, Türkiye kökenli insanların sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayabilmek ve Türkçeyi genç kuşaklara taşıyabilmek amacıyla yola çıktı. Muzaffer İzgü, Aziz Nesin, Adalet AğaoğIu ve Tuncer Cücenoğlu gibi pek çok yazarın eserlerini sahneye uyarlayan İstasyon Tiyatro İletişim’i, ekibin rejisörü ve tiyatro topluluğunun kurucularından Serap Sadak ile konuştuk.

2005 yılından bu yana İstasyon Tiyatro İletişim’in rejisörlüğünü üstlenen Serap Sadak, İstanbul’da doğmuş. Bir yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan Sadak, daha sonra Gazetecilik Bölümü’ne geçiş yapıp bu bölümden mezun olmuş. Üniversiteden mezun olduktan sonra Olgay Sadak ile tanışan Serap Sadak,1972 yılında evlenmiş ve eşinin yanına Hamburg’a taşınmış. 

“Ne kadar büyük bir işin içine girdiğimizin bilincinde değildik”

Evlenip Almanya’ya taşınmadan önce bir süre Türkiye’de Almanca dil eğitimi aldığını anlatan Sadak, komşularının yönlendirmesiyle Hamburg’da bir bankada işe girmiş ve burada 30 sene çalışmış. Almanya’ya ilk geldiği dönem Hamburg Türk Toplumu Derneği ile tanışan Sadak, o günleri şöyle anlattı:

“1989 yılında  İstasyon Tiyatro’yu kurduk. Tabii o zaman adı yoktu. Hamburg Türk Toplumu çatısı altında bir çalışma grubu olarak bir araya geldik.  Biz o zaman ne kadar büyük bir işin içine girdiğimizin bilincinde değildik, tiyatroseverlerdik ve çok oyun izlemiş birileriydik. Ne yapacağız, nasıl çalışacağız hiçbir fikrimiz yoktu. Önce bizi çalıştırabilecek birilerini aradık ancak o dönem öyle birileri yoktu Hamburg’’da.”

Serap Sadak

Yararlanabilecekleri kitaplar için Türk Konsolosluğu’na başvurduklarını söyleyen Sadak, “Ancak istediğimiz kitaplara da ulaşamadık. Belirli bir planla buradaki tiyatrolara gitmeye karar verdik ve daha sonra tiyatrolarda çalışan kişiler bize workshop’lar vermeye başladı. Böylece kurulduktan iki-üç sene sonra kendi oyunumuzu sahnelemeye karar verdik. İlk oyunumuz 1992 yılında Muzaffer İzgü’nün ‘Başbakan Deli mi?’ oyunu oldu. Oyunumuzun rejisörü Cengiz Talınlı’ydı. İkinci oyunumuz Zeki Şahin yönetimindeki ‘Aynalı Aynasızlar’ oldu. Bu oyunu Aziz Nesin’in bir hikayesinden yola çıkarak biz yazdık” dedi.

İlk oyunlarından sonra seyircilerden çok güzel dönüşler aldıklarını belirten Sadak, “Bizi, ‘Bundan sonraki oyununuz ne zaman?’ sorusu çok şaşırtmıştı. Hep pozitif dönüşler aldık. Herhalde bu kadar güzel dönüşler almasak bu kadar uzun süre devam etmemiz mümkün olmayabilirdi” diye devam etti. 

Daha sonra yazılı oyunları oynama kararı aldıklarını anlatan Sadak, konseptlerini Türk yazarların oyunlarını oynamak olarak belirlediklerini söyledi. Farklı rejisörlerle birlikte “Evcilik Oyunu“‘, “Kadıncıklar“, “Hadi Öldürsene Canikom“ “Yangın Yerinde Orkideler” gibi pek çok oyunu sahneye taşıdıklarını söyleyen Sadak, “Bu süreçte rejisörlerin asistanlıklarını yaptım. 2005 yılında da İstasyon Tiyatro İletişim’in rejisörlüğünü üstlendim” diye konuştu.  

İstasyon Tiyatro İletişim’in 2020 yılındaki kuruluş yıldönümü kutlaması. 

Özellikle ilk dönemlerde, oyun tekstlerine ulaşmanın ve oynamak için gerekli izinlerinin alınmasının kolay bir iş olmadığını altını çizen Sadak, “Aslında bazı oyunları tekrar tekrar oynamak istiyoruz ama amatör bir grup olduğumuz için her zaman aynı kişileri bulamayabiliyoruz, onun yerine yetişecek arkadaşın da çok zamana ihtiyacı olabiliyor” diye devam etti. 

Topluluğun ismini yapılan öneriler arasında oylayarak seçtiklerini anlatan Sadak, “Türkçe oyunlar oynadığımız için topluluğumuza Türkçe konuşabilen herkes geliyor. İşin teknik kısmında Türkçe bilmeyen arkadaşlarımız da var. Biz kendi dilimizde bir şeyler üretmek, gelecek nesillere aktarabilmek istedik. Bu düşüncelerle Türkçe tiyatro yapmak için yola çıktık” dedi. 

En son Zeynep Kaçar’ın yazdığı “Dış Ses”i sahneye taşıdıklarını aktaran Sadak,“Genelde kadın oyunlarını ya da kadın konularını seçen oyunları seçiyoruz. Bu oyun da öyle oldu. Bu oyunu da önümüzdeki aylarda oynamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Üç nesil bir arada

İstasyon Tiyatro İletişim’e gelip Türkçesini ilerleten katılımcılar olduğunu dile getiren Sadak, “Üç nesilden de insanlar var topluluğumuzda. Tabii genç sayımız daha az. Kadın sayısının çoğunlukta olduğu bir grubuz. Şöyle şeyler de oldu: Bizde başlayıp, evlenip çocuk sahibi olup ara veren anne-babalar, çocuklarını büyütüp tiyatroya geri döndüler. Büyük bir aile gibiyiz” dedi.

Serap Sadak, İstasyon Tiyatro İletişim’e katılmak isteyenlere de şöyle seslendi:

İnternet sitemize bakabilirler, oradaki numaralardan bizi arayabilir, gelip ziyaret edebilir ve hoşlarına gidiyorsa bize katılabilirler. Tabii her gelen kişinin hemen sahneye çıkabileceği bir oyun olmayabiliyor, onu da belirtmek isterim. Kişiye uygun bir rol olmayabiliyor, hazırlanmış bir oyunun son döneminde gelenler olabiliyor. Katılımcıya her zaman ihtiyacımız var, herkese açığız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.