Diyarbakır’da trans seks işçisine saldırı: “Polis bana ‘Niye bu yolu seçtin?’ diye sordu, erkek hemşire bana iğne yapmayı reddetti”

Diyarbakır’da trans seks işçisi Cemre Yaman, gittiği aparttaki görevli tarafından transfobik şiddete maruz bırakıldı. Daha sonra tedavi olmak ve darp raporu almak için gittiği Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi ile polis karakolunda ayrımcılığa maruz bırakıldı. Cemre Yaman yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

Cemre Yaman

Diyarbakır’da yaşayan 18 yaşındaki trans seks işçisi Cemre Yaman, 19 Aralık’ı 20 Aralık’a bağlayan gece, Diyarbakır Yenişehir’de müşterisiyle görüşmek için bir aparta gitti. İddiaya göre apartın resepsiyonunda arkadaşlarıyla birlikte oturan görevli, Yaman’ın aparta giriş işlemlerini yaptı.

Yaman, müşterisiyle görüştükten sonra aparttan ayrılacakken, resepsiyon görevlisinin birlikte oturduğu iki erkeğin kendisine apartta görüşme teklifinde bulunduğunu söyledi.

Apartta bir odaya geçtiklerini ve beraber zaman geçirdiklerini anlatan Yaman, “Erkeklerden biri yiyecek bir şeyler almaya gitti. Diğer erkekle odada kaldık ve kapı çaldı. Kapıyı açınca resepsiyon görevlisi bir anda görüştüğüm erkeğe ve bana saldırdı. Küfürler, hakaretler havada uçuştu. Kafama, sırtıma, her yerime vurdu. Her yerim kan içinde kaldı. Bir şekilde oradan çıktım. Taksiye binip hastaneye gittim” dedi. 

Erkek hemşire Yaman’a iğne yapmayı kabul etmedi

Tedavi olmak ve darp raporu almak için Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’ne giden Yaman, burada da transfobik söylemlere ve davranışlara maruz bırakıldığını anlattı.

Müşahede odasında erkek bir hemşirenin kendisine “Peruğunu çıkar, öyle gez” dediğini aktaran Yaman, şöyle devam etti:

“Pansuman için peruğumu çıkardım. Pansuman bitince, ‘Bekleyin peruğumu takayım, perdeyi öyle açın’ dedim. Hemşire, ben daha peruğumu takamadan perdeyi açtı. Ben tepki gösterince, ‘Bence peruksuz gezmelisin’ dedi. Aynı erkek hemşire kalçama iğne yapmayı kabul etmedi, başka bir kadın hemşire iğnemi yaptı.” 

“Polis bana, ‘Niye bu yolu seçtin?’ diye sordu”

Daha sonra şikayetçi olmak için karakola gittiğini ve yaklaşık dört-beş saat ifade verdiğini söyleyen Yaman, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Polisler, bana sürekli kimlikteki atanmış ismimle hitap etti. Uyarmama, ismimin ‘Cemre’ olduğunu söylememe rağmen, atanmış ismimi kullandılar. En büyük transfobi bu zaten. Polisler bana ‘Oğlum’ diye de hitap etti. Bana ‘Niye bu yolu seçtin?’ diye sordular. Maruz bırakıldığım şiddetten çok aparta neden gittiğim üzerinde durdular.” .

Karakolda kendisine gösterilen fotoğraflardan saldırgan erkeği tespit ettiğini belirten Yaman, erkeğin yakalanıp yakalanmadığını bilmediğini, karakoldan kimsenin kendisine ulaşmadığını ve bu nedenle şahsın henüz yakalanmadığını düşündüğünü söyledi. 

“Bana trans seks işçisi olduğum için saldırıldı”

Kafasının yarıldığını, sırtında ve kalçasında sopa izleri olduğunu söyleyen Yaman, “Şu anda bu halde çalışmaya utanıyorum. Psikolojim hiç iyi değil. Büyük bir travma yaşadım. Adaletin yerini bulmasını ve bana saldıran kişinin cezalandırılmasını istiyorum. Bana, trans seks işçisi olduğum için saldırıldı. Çok kötü hissediyorum. Sırf kimliğimiz yüzünden saldırıya uğruyoruz, çok zoruma gidiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.