Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (152): Anayasa değişikliği önerisi, katledilen trans kadın Ecem Seçkin

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam anayasa değişikliği önerisini, Esenler Belediyesi’nin AKP’li Meclis Üyesi Emre Mısırlı’nın LGBTİ+ hakları aktivistine hakaretten yargılanmasını ve katledilen trans kadın Ecem Seçkin için Ankara’da yapılan açıklamayı konuştuk.

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. Babacan izleyiciden gelen LGBTİ+’larla ilgili soruya, “Devlet her vatandaşın hayat tarzını olduğu gibi kabul etmeli” cevabını verdi.

Anayasa değişikliği teklifi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve İYİ Parti, değişiklik teklifini öneren AKP ile görüşmeyi reddetti. Medyascope yorumcusu Berrin Sönmez, muhalefetin AKP ile görüşmemesinin önemli olduğunu söyledi

Esenler Belediyesi’nin AKP’li Meclis Üyesi Emre Mısırlı, 23 Nisan 2020’de LGBTİ+ aktivisti Cem Öztürk’e sosyal medyada hakaret etti. Mısırlı, Öztürk’e küfür ve hakaret içeren mesajlar gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Öztürk’ün şikayetini inceleyerek iddianame hazırladı. Sosyal medya hesabının Mısırlı’ya ait olduğunu tespit eden savcılık, Mısırlı’nın internet yoluyla hakaret suçunu işlediğini belirterek dava açılmasını talep etti. Mısırlı ise adresin kendisine ait olduğu tespit edilmesine rağmen “bir buçuk yıldır sosyal medya hesabı kullanmadığını, hesabın kendisine ait olup olmadığını hatırlamadığını, kullanıcı hesap bilgilerini hatırlamadığını” öne sürdü. Savcılık, Mısırlı’nın savunmasının suçtan kurtulmaya dönük olduğunu belirtti. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Mısırlı hakkında hakaret suçundan dava açılmasına karar verdi. Davanın ilk duruşması 19 Ocak saat 9.55’te yapılacak.

Hatırlarsınız, geçtiğimiz hafta İzmir-Alsancak’ta trans kadın Ecem Seçkin katledilmişti, biz de ekranlarımıza taşımıştık. Esat-Eryaman Platformu, Seçkin’in öldürülmesinin ardından Ankara’da açıklama yaptı. Açıklamada, “Trans hayatları değerlidir. Trans kadınların hayatları değerlidir. Trans seks işçilerinin, travestilerin hayatları değerlidir. Kimsenin oy peşkeşi değiliz. İnsanız. Adalet istiyoruz” denildi.

Havle Kadın Derneği’nin İstanbul’daki ofisinin kapısına geçen pazar günü (8 Ocak) LGBTİ+ karşıtı afişler yapıştırıldı. Anayasa değişikliği teklifine hayır dediğini açıklayan dernek bir süredir sosyal medyadan hedef gösteriliyordu. Havle Kadın Derneği’nden Rümeysa Çamdereli ile yaşananları konuştuk.

İlahiyatçı Fatma Yavuz, 3 Ocak’ta Medyascope’ta yayımlanan “Diyarbakır’da trans seks işçisine saldırı: ‘Polis bana ‘Niye bu yolu seçtin?’ diye sordu, erkek hemşire bana iğne yapmayı reddetti’” haberini sosyal medya hesabından paylaşarak, “Size ‘Tek bir LGBT’nin burnu kanarsa başörtümü yakarım’ demiştim. Nefret siyasetiniz sonuç verdi, bu nefrete teslim olmayacağız” diye yazdı ve AKP İstanbul İl Başkanlığı binası önüne çağrı yaptı. 8 Ocak’ta gittiği AKP İl Başkanlığı önünde gözaltına alınan Yavuz, açıkamasını serbest bırakılmasının ardından Taksim’in ara sokaklarında okudu

Kadınlar Birlikte Güçlü, 2023’ün ilk eylemini geçen pazar İstanbul-Kadıköy’de yapmak istedi. Beşiktaş İskelesi’nde düzenlenen eylemde polis, gökkuşağı bayraklarını engelledi. Kampüs Cadıları’nın Twitter hesabından, konuyla ilgili “Kadınlar ve LGBTİ+lar olarak bir kez daha söylüyoruz: Buradayız, isyandayız. Kadınları darp edenler, LGBTİ+ bayrağımızı elimizden çekip alanlar hesap verecek” denildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.