Formula 1’in efsane takımı McLaren’in 2022 sezonundaki hataları

Formula 1 2022 sezonu markalar klasmanını 159 puanla 5. sırada bitiren McLaren’in, geride kalan sezondaki hayal kırıklığı yaratan performansını Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya yazdı.

Formula 1’in efsane takımı McLaren, 2022 sezonunda neden hayal kırıklığı yaşadı?

McLaren’in 2022 sezonu, istatistiksel gerilemeye şahitlik ettiğimiz bir sezon olarak hafızalarımızda yer etti. Orta sıranın en iyi takımı için bu berbat sezonda yaşanan hayal kırıklığını Medyascope okurları için yorumladım.

 20182019202020212022
Puan62145202275159
Yarış Başına Puan2,906,9011,8012,507,20
Podyum01251
Galibiyet00010
Şampiyona Sırası64345

Herkes yeni teknik düzenlemeler ile McLaren’in ilk üç takım arasına gireceğini konuşurken Britanyalı takım, Alpine’in ardından 5. sırayı alarak hayal kırıklığı yaşattı. 2021 yılına göre büyük bir düşüş yaşayan ekipte 275 puanlık başarı yerini 159 puanlık bir hezimete bıraktı.

Bu durumun yaşanmasında birkaç hafifletici unsur var tabii ki. Örnek vermek gerekirse, Renault gibi fabrikası güçlü ve şampiyonluk yaşamış bir takımın küllerinden doğması, ardından Daniel Ricciardo’nun performansı ve Ferrari’nin yükselişi. Diğer taraftan McLaren bu sezon bir türlü tamam benim aracım bu diyemedi ve pek çok yönden başarısızlık yaşadı. Diğer taraftan McLaren’ın öğrendikleri, takım içindeki kilit isimlerin yine de çok önemli bir sezon olduğuna ikna olmasını sağladı.

Bahreyn’de başlayan fren sorunları henüz sezonun başında takımı oldukça geriye itti. Sorunun keşfi ve çözümü uzun sürmedi ancak geride kaldıktan sonra toparlanmak oldukça zordu. McLaren de tam olarak bunu yaşadı. Son üç sezonda üzerine koyarak ilerleyen McLaren, 2019’dan sonra ilk kez bu denli bir problem yaşıyordu. Gün gün iyiye giden ekip sezonun sonlarına doğru ritim bulmaya başlamıştı ama artık çok zaman da kalmamıştı.

Bahreyn’de yaşanan fren sorunları sonrasında takım hızlı toparlanmaya çalıştı çünkü sorun performans düşüşünü düşünerek üzülecek zaman değil ileriye doğru adım atmanın zamanıydı. Kısa vadeli agresif çözümler bulundu. McLaren içerisinde ilk kez birileri suçlanmıyor daha kolektif çözüm sağlanıyordu. McLaren’in yeni teknik ekibinin ve çalışma şeklinin doğru bir şekilde stres testine tabi tutulduğu ilk seferdi. Zak Brown (CEO) bunu yaşamamayı tercih ederdi ama geriye dönüp bakıldığında faydalı bir deneyim olarak görülebilir.

McLaren’in 2022’de önemli ilerleme kaydettiği alanlardan biri altyapı projeleriydi: yeni rüzgâr tüneli, son teknoloji yarış simülatörü ve ayrıca (daha az bilinen ama yine de önemli olan) üretim tesislerinde yapılan güncellemeler. Bu güncellemeler, Andreas Seidl ve James Key tarafından 2019’un başlarında McLaren’e vardıklarında belirlenen çok erken önceliklerdi. Yönetim Kurulu’nun büyük bütçe gerektiren bu çalışmaları onaylaması erken bir inanç ve bağlılık gösterisiydi. Koronavirüs salgını, programı başlangıçta birkaç ay, sonra daha da fazla kesintiye uğrattı. McLaren, 2020’de önemli miktarda finansal baskıdan geçmek zorunda kalan bir takımdı ve sonuç olarak bu projelere ara vermek durumunda kaldı.

McLaren’in orijinal zaman çizelgesi, rüzgâr tünelinin inşasının iki yıl süreceği idi, ardından 2022’de kısa bir sürede bitirilmesi konuşuldu. Şimdilerde, 2023 yılının sonlarında biteceği konuşuluyor. Bu da şu anlama geliyor bundan yararlanacak ilk araç 2024 aracı olacak. Bu bağlamda bu sezon ilerleme kaydetmek oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Yaklaşık olarak 18 ay sekteye uğrayan bir programın toparlanması zaman alacaktır.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Daha iyi ve büyük geliştirme araçları için beklemek sinir bozucu olsa da McLaren’in 2022 aracının yeterince iyi olmamasının nedeninin bu olduğunu düşünmek saflık olur. McLaren bu sezon şimdi daha iyi bir iş çıkarabilirdi. MCL36 hayata sorunlu bir başlangıç ​​yaptı ve teknik ekip de teknik ekip de öngörülmesi gerekirken atlanan şeyler olduğunu kabul etti. Özellikle sene başındaki yarışlarda bulunan sıcaklıklardan kaynaklı çekiş bölgelerindeki fren sorunları her iki pilotta da açığa çıktı. Yol tutuş sorunları da bununla beraber ortaya çıktı. Tasarım kaynaklı sorunların var olduğu teorisi üzerinden aracın ana dinamiklerine eğilim sağlandı. 18 inçlik yeni lastiklerin kontrolü de bu değişimin ana dinamiklerinden biriydi. Bu durum, aracın gelişimini de hızlandırdı ancak son yarış olan Abu Dabi’de de araç sınırlıydı ve fakat sezon başından çok daha iyi bir araçtı. 

McLaren, 2021’de bütçe sınırı getirilmeden önce Mercedes, Ferrari ve Red Bull seviyesinde değilken, F1’in en çok para harcayan takımlarından biriydi. Bu, büyük şirket sorunlarıyla birleştiğinde, koronavirüs salgını sırasında McLaren’in yarış bölümünün çalışanlarını “boşa düşürmek” zorunda kalması anlamına geliyordu.Yeni sezon başındaki güvenilirlik düzeltmelerini, performans açığını ve nihayetinde 2023 aracının ilk çalışmalarını ele alarak dengelemeye çalışan McLaren, iki sezon boyunca bütçe sınırına bağlı kalarak ekibinin konfigürasyonunu yanlış değerlendirdiğini fark etti. Böylece McLaren 2022’de takım yapısında bir zayıflığı olduğunu fark etti. Esasen McLaren, mühendislik alanında çalışan sayısını artırmak için kesenin ağzını açtı. Bunu kendileri de deklare etti, artık mühendislik tarafının güçlenmesi gerekiyordu. Tesislerin yanında bunları kullanacak ve değerlendirecek uzman kişilerin alımı da hızlandı.

Pit-Stoplarda sezon boyunca lider olan ve sezonu da bu alanda ilk sırada tamamlayan McLaren için organizasyon yeteneğinin gelişimi burada gözler önüne seriliyor. Bu alanda çok çalışan ekibin araç ve mühendislik alanında da gelişimine devam etmesi gelecek adına umut verici. Kim ne derse desin önemli olan, geminin hala doğru yönde hareket etmesi ve Formula 1’de uzun vadeli planlarda en önemli şey bu yapının inşası. 2023 yılı gelecek sezonların planlaması açısından McLaren için en kritik yıl olacak.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül