Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metal işçisinin grevi Erdoğan’ın kararıyla yasaklandı | Birleşik Metal-İş: “Cumhurbaşkanı yine grevi erteledi, biz yine yasağı tanımıyoruz”

Metal işçilerinin grevi, Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla yasaklandı. Yasağı tanımayan işçiler greve devam ederken işveren örgütü MESS, Birleşik Metal-İş sendikasını görüşmeye çağırdı. 

Kocaeli Gebze’deki Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Schneider Enerji fabrikasında çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için dün (23 Ocak) “Bu işyerinde grev var” pankartını asarak greve başladı. Grev, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yasaklandı.

Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı:

“Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Kocaeli ili Çayırova ilçesinde yer alan iş yerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Yasağı tanımayan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, greve devam ediyor

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası “Cumhurbaşkanı yine grevimizi erteledi, biz yine yasağı tanımıyoruz” başlıklı açıklama yayımladı.

İşverenler ve hükümetin anayasal bir hak olan grev uygulamasına tahammül edemediği belirtilen açıklamada, “Grev erteleme kararları Cumhurbaşkanı tarafından artık standart bir uygulama haline getirilmiştir. İşverenler diledikleri durumda, istedikleri zaman Cumhurbaşkanı’na grev erteleme kararnamesi yayınlatmaktadır. Sendikamızın işçilerin hak ve çıkarlarını geliştirmek amacıyla başvurduğu grev kararları defalarca ertelenmiştir. Anayasa Mahkemesi bu erteleme kararlarını hukuka aykırı bulmuş, bu konuda iktidarı işçilere tazminat ödemeye mahkûm etmiştir” denildi.

“Grev Cumhurbaşkanı’nın grev yasağı ile değil, sadece üyelerimizin iradesi ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erecektir”

Açıklamada, Bekaert grevinin de yasaklanmasına rağmen devam edip kazanımla sonuçlandığı de vurgulandı:

Green Transfo Energy grevinden kısa bir süre önce, Bekaert grevimiz de uygulamanın başlayacağı gün cumhurbaşkanı kararnamesiyle ertelenmiştir. Erteleme kararına rağmen Bekaert’te sendikamız 18 gün grev uygulamasına devam etmiştir. Yasağa rağmen sürdürdüğümüz grev, yapılan anlaşma sonucu işçilerin kazanımlarıyla sonuçlanmıştır. Bugün de aynısı geçerlidir. Green Transfo Energy grevimiz grev yasağına rağmen devam edecektir. Grev, Cumhurbaşkanı’nın grev yasağı ile değil, sadece üyelerimizin iradesi ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erecektir.”

Greve devam ederken işveren sendikayı masaya çağırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasaklamasına rağmen grevi sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası, işveren örgütü Türkiye Metal İşverenleri Sendikası (MESS) tekrar masaya davet edildi.

Birleşik Metal-İş, bu gelişme üzerine sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “23 Ocak’ta greve başladığımız, MESS’e bağlı Green Transfo Energy’de (Schneider Enerji) MESS’in daveti üzerine bugün saat 14:30’da müzakere heyetimizle birlikte sözleşme görüşmesi için masaya oturacağız. Kazanan işçi sınıfımız olsun.”

CHP’den grev yasağına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Schneider Elektrik’te başlattığı grevin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yasaklanmasına tepki gösterdi.

Schneider Elektrik’in bir ay içinde yasaklanan üçüncü grev olduğunu hatırlatan Ağbaba, “Bu grev yasağı, Erdoğan’ın son bir ayda yasakladığı üçüncü grev oldu. AKP, iktidarının 20 yılına tam 20 grev yasağı sığdırırken, bugüne kadar 200 bine yakın işçinin anayasal hakkını da keyfi bir biçimde ortadan kaldırmış oldu” dedi.

Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasaklanan her grev, sendikalaşma hakkına yönelik her engelleme ne yazık ki ülkemizin bir ucuz işgücü cennetine ve asgari ücret toplumuna dönüşmesine neden olmaktadır. Grevlerin bir gece kararnamesi ile yasaklanması kabul edilemez. Sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı anayasal bir haktır. Bu hakkı milli güvenliği bozucu nitelik olarak göstermek, işçilerin anayasal haklarına el koymak demektir.”

Ne olmuştu?

Grevin başladığı Green Transfo Energy (Schneider Enerji) ile birlikte MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik, Hitachi Enerji, GE Grid ve Schneider Elektrik fabrikalarında eş zamanlı yürüyen görüşmelerde anlaşma sağlanarak toplu iş sözleşmeleri imzalandı. Her işletmenin kendi özgün durumu, aralarındaki ücret farklılıkları ve işyeri uygulamalarındaki çeşitlilik nedeniyle Green Transfo Energy işyerindeki uyuşmazlık sonucunda işçiler grev kararı aldı. 23 Ocak’ta başlayan grev, cumhurbaşkanı kararıyla yasaklanmasına rağmen devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.