Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (153): Cumhur’un ret alışkanlığı Millet’e başarı getirdi

Berrin Sönmez Feminist Bakış’ta bu hafta, başörtüsü meselesinden hareketle gelişen anayasa değişikliği teklifi üzerine konuşmaya devam ediyor:

“Millet ttifakı başarısının perde arkasında EŞİK Platformu’nun aylar süren çabası, kadınların ve LGBTİ+’ların direnişi yer alıyor. Sırada TBMM Genel Kurulu’nu ve oylamayı terk etmek, imzacı 336 dışındaki milletvekillerin oy vermesini önlemek var. Cumhur İttifakı’nın hazırladığı anayasa değişiklik teklifinin Meclis Anayasa Komisyonu’ndaki ikinci toplantısında Millet İttifakı ortak önerge sunmuştu. Komisyonda AKP ve MHP milletvekilleri muhalefet önergelerini beş yıldır olduğu gibi alışkanlıkla yine reddetti. Önergenin reddi, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin komisyonu terk etmesiyle sonuçlandı. Tehlikeli bir taktikti ama Millet İttifakı başarı elde etti. Komisyondan değişiklik teklifinin ilk maddesi olan Anayasa m.24 değişiklikleri iktidar bloku oylarıyla geçti ancak iktidar genel kurulda referandum yeter sayısına sahip değil. Ayrımcılık, nefret söylemi ve hak ihlali suçu içeren bu değişiklik teklifinin genel kurul aşamasında referandum yeter sayısına ulaşmasını önlemek için Millet İttifakı’nın bu kez kendi milletvekillerine yönelik yeni taktikler geliştirmesi gerekiyor. Grup kararı ile genel kurul görüşmelerine ve oylamaya katılmayı önleyebilirler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.