Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Sağlık” paneli: “Asıl amaç toplum sağlığını gözetmek”

Bilim Akademisi tarafından, “Bilimin Işığında Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” kapsamında “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Sağlık” paneli yapıldı. Panelde 4 ayrı profesörün yaptığı sunumlarda sağlıkta dönüşüm ve toplum sağlığı konularına dikkat çekildi.

Bilim Akademisi ofisinin Cumhuriyet’in yüzüncü yılı kapsamında yaptığı “Bilimin Işığında Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” temalı panel, dün (28 Ocak) Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da yapıldı. Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Şevket Ruacan’ın moderatörlüğünde yapılan panelin konukları ise; Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Prof. Dr. Murat Akova oldu.

Konuklar panelde yaptıkları sunumlarda; sağlık politikaları, geleceğe hazırlık, sağlık araştırmaları, sağlık eğitimi, sağlık göstergeleri, sağlık altyapısı ve sağlıkta insan gücü başlıklarını ele aldılar.

Panel Prof. Dr. Sibel Sakarya’nın sunumuyla başlayıp, Prof. Dr. Ufuk Akçiğit ve Prof. Dr. Önder Ergönül ile devam ederken Prof. Dr. Murat Akova’nın sunumuyla sona erdi.

Asıl amaç toplum sağlığını gözetmek

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda eğitim veren Prof. Dr. Sibel Sakarya; yaptığı sunumda Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllık tarihinde sağlık politikaları açısından önemli dönüm noktalarının neler olduğunu anlattı. Geçen yüzyılda sağlık sektörü olarak hangi noktaya gelindiğinin ve sağlık politikalarının üzerinde duran Prof. Dr. Sakarya, sağlık sektöründeki sonuçların diğer sektörlerin faaliyetlerinden doğrudan etkilendiğini söyledi.

Prof. Dr. Sibel Sakarya yapılan dönüşümlerden yola çıkarak şöyle konuştu:

“Mesela somut bir örnek vermek gerekirse yakın zamanda ekonomik nedenlerden dolayı, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin toplum sağlığına etkileri nelerdir? Sağlık sektörüne yapılan müdahalelerden bir tanesi de, birçok büyük hastanenin kapatılıp, şehir hastanelerinin kurulması toplum sağlığına, sağlık çalışanlarına, şehir trafiğine ve esnafa etkileri nelerdir sorularını ele alarak aslında sağlık politikaları şekilleniyor.”

Tüm politikalarda alınan kararların toplum sağlığına olan etkilerine de bakılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sakarya asıl amacında toplum sağlığını gözetmek olduğunu söyledi.

“Bilimin ışığında gitmek budur”

Makro ekonomi, şirket dinamikleri, inovasyon, ekonomik büyüme ve girişimcilik konuları üzerine çalışan Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit panelde, Türkiye’de sağlık araştırmalarını veriler üzerinden anlattı.

Prof. Dr. Akçiğit, “Yaptığımız işleri bir yerlere ulaştırıyoruz” diyerek panele katılmasıyla duyduğu mutluluğunu dile getirdi. Prof. Dr. Akçiğit, çalışmalarında çok yoğun bir şekilde verileri kullandığını söyledi ve verilerin önemini şöyle anlattı:

“Vücudumuzda bir problemimiz olduğu zaman hastaneye gittiğimizde ilk yapılan şey testlerin yapılması. Vücudunuzun verilerine baktırıyorsunuz, vücudunuzun verilerine baktırarak bir çıkarım yapmaya çalışıyorsunuz. Ben de bir iktisatçı olarak ekonominin resmini çekmek istiyorsam, ilk bakmam gereken şey verilere bakmak. Gerçek verilerde saklıdır. Burada önemli olan, verinin ne olduğunu ve verinin nasıl kullanılması gerektiğini anlamanız gerekiyor. Korkmadan oraya yaklaşmanız gerekiyor.”

Sadece verilere bakılmasını söyleyen Prof. Dr. Akçiğit, bilimin ışığında gitmenin bu olduğunu belirtti.

Yapılan “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Sağlık” paneli moderatörü Prof. Dr. Şevket Ruacan, Bilim Akademisi panellerinde, çeşitli konuların üzerine bilimsel karşılaştırmalar yapmak ve ulaşılan sonuçlar, alınması gereken kararların da gereken dersler öncülüğünde ikinci yüzyıla yön vermesini ve temel politikaların önerilmesinin amaçlandığını söyledi.

Prof. Dr. Şevket Ruacan, anlatılan konular ve panel üzerine şunları aktardı:

“Politik tercihlerin liyakatli kadroların görevlere getirilmesi, kararların bilime dayalı alınması, bilimcilere ve halka açıklık şeffaflık ilkeleri yönünde yapılmadığı vurgulandı. Bilimin üretilmesi ve politikalara yol göstermesinin gelişmiş ülkelerdeki gibi üniversitelerde sağlanması gerektiğinin anlaşılması ve bu kurumların desteklenmesi belirtildi. Bulgular, Cumhuriyet’in 2. yüzyılında Türkiye’nin birçok alanda olduğu gibi sağlıkta da temel hedeflerini yeniden belirlemek, bilimin ışığında yeni toplumun sağlık gereksinimlerini öne almak, sağlığı korumayı ve hastalıkları önlemeyi amaçlayan politikalar geliştirmek ve bunları ısrarla sürdürmek zorunda olduğunu gösteriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.