Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zeka ChatGPT şimdi de dava sonucuna karar verdi

OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zekâ sohbet botu konuşmaya devam ediyoruz: ChatGPT. Hukuk ve işletme bölümlerinin yüksek lisans seviyesindeki sınavlarını bile geçmeyi başaran bu botu, şimdi de hukuk alanında görüyoruz. Son olarak Kolombiya’da bir yargıç, davada karar verirken ChatGPT’yi kullandı.

Kolombiya’da Juan Manuel Padilla isimli bir yargı, zihinsel engelli bir çocuğun tıbbi tedavisinin tüm masraflarının sigorta tarafından karşılanıp karşılanamayacağına karar verirken ChatGPT’yi kullandı. Kolombiya’nın Cartagena şehrinde görevli yargıç, ChatGPT aracılığıyla, engelli bir çocuğun tıbbi masraflarının sigorta tarafından ödenmesi gerektiği sonucuna vardı.

İşte Padilla’nın ChatGPT ile yaptığı sohbet, sorduğu sorular ve aldığı yanıtlar:

  • “Zihinsel engelli bir çocuk, terapileri için ücret ödemekten muaf mı?”
  • “Evet, bu doğru. Kolombiya’daki düzenlemelere göre, otizm teşhisi konan reşit olmayan çocuklar tedavileri için ücret ödemekten muaftır.”

Kolombiya’daki bu dava, ChatGPT’nin hukuk alanında kullanımı konusunda yeni bir tartışma başlattı. Padilla’nın bu yaptığı kimi meslektaşları tarafından eleştirildi. Kolombiya Yüksek Mahkemesi’ndeki bir yargıç Octavio Tejeiro, insanların, robotların kendi yerlerini alacağı korkusuyla yaşadıklarını ve bu yüzden ChatGPT’nin bir panik oluşturduğunu düşünüyor. Fakat her şeye rağmen Tejeiro, ChatGPT’nin çok kısa bir zaman içerisinde hukuk alanında da yaygınlaşacağı görüşünde. Tejeiro, Guardian’a verdiği demeçte şu an ChatGPT kullanmadığını fakat kullanmayı düşündüğünü söyledi.

Chatbot’un kendisi de yasal mevzularda ChatGPT’nin kullanılması konusunda endişeli. Guardian’ın yazdığı, “Yargıçlar, davalarda karar verirken ChatGPT kullanmalı mı?” sorusuna “Hayır. Bizim cevabımız, yargıçların uzmanlığının yerini tutmaz” diye yanıt verdi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.