Deprem diplomasisi sürüyor: Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri 10 yıl sonra Türkiye’de

Ankara-Kahire hattında 10 yıl sonra bir ilk daha yaşandı. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye geçmiş olsun ziyaretine geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri’yi Adana Havalimanı’nda karşıladı. Çavuşoğlu ile görüşen ve deprem bölgesini helikopterle havadan gezen Şükri, Adana ve Mersin’i de ziyaret etti. İki liderin görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleşti. Görüşmenin ardından iki lider, Mısır’a ait yardım gemisi için Mersin Uluslararası Limanı’nda düzenlenecek törene katıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından “dayanışma mesajı iletmek” için Türkiye ve Suriye’yi ziyaret edeceği belirtildi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Şükri’nin bu ziyaretini doğruladı. Bakanlıktan paylaşılan bilgi notunda, Şükri’nin Adana’yı ve Mersin’i ziyaret edeceği ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili bir görüşme yapacağı ifade edildi.

Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye ve Suriye’yi vurdu.

Ne olmuştu?

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013 yılından itibaren karşılıklı olarak vekaleten sürdürülüyordu. Türkiye, Temmuz 2013’te Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ikili temaslarını en alt düzeye indirmişti. Türkiye’nin Mısır’daki darbeyi ve Sisi’yi ağır bir dille eleştirmesi, Mısır’ın yeni yönetiminin en büyük destekçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından da olumsuz karşılanmış ve Ankara’nın bu ülkelerle ilişkilerini de negatif etkilemişti.

Türkiye, Mısır’da yaşanan darbeye karşı sert bir tepki göstermişti. Dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Mısır’daki darbenin dış destekli olduğunu söylemişti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da Mursi’nin devrilmesini darbe olarak nitelendirmediği için Avrupa Birliği’ni (AB) eleştirmiş ve “Ben şu anda Batı’ya şaşırıyorum. Batı hâlâ bu olaya ‘darbe’ diyememiştir. Ama Afrika Birliği’ni tebrik ediyorum. Afrika Birliği de Mısır’ın üyeliğini askıya almıştır. Duruş budur” demişti. 

Mısır’da yaşananlara karşı, AKP ve bazı sivil toplum örgütlerinin çağrısı ile Türkiye’de de destek gösterileri düzenlenmişti. Ankara ve İstanbul’daki Mısır Büyükelçiliği ve Mısır Konsolosluğu’nun önü başta olmak üzere Konya, Malatya, Kocaeli ve Adana gibi çok sayıda kentte düzenlenen protestolarda, “Ankara’dan Mısır’a, kardeşlere bin selam” ve “Dik dur eğilme, bu ümmet seninle” sloganları atılmıştı. 

Tüm bu açıklamalarının ardından 2021 yılının başında iki ülke arasındaki ilişkilerde birtakım gelişmeler yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 12 Mart’ta düzenlediği bir basın toplantısında Mısır ile istihbarat ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslara yeniden başlandığını açıkladı. Ülkeler arasındaki diyalog artırıcı oturumlar iki tur devam etti fakat bu turların ardından Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Ankara’nın Libya’daki politikasını değiştirmeye yönelik hiçbir şey yapmadığını söyleyerek, Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme sürecinin askıya aldığını duyurdu.

“Katil” demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi’yi birçok kez hedef alan açıklamalar yapmıştı. 2019’da Sisi ile aynı masaya oturmamak için Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki yemeğe katılmayan Erdoğan, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan daha önce Sisi’ye “katil” de demiş ve şöyle konuşmuştu: “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50’ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi’nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi.”

Erdoğan, 23 Haziran 2019’daki seçimlerden önce de Sancaktepe’de seçmenlere seslenmiş, seçimler ile Mursi’nin ölümü arasında bir bağ kurarak, “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm bu yaşananların ardından Erdoğan, Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nın açılış resepsiyonunda “Katil” diye nitelendirdiği Sisi ile el sıkıştı. Bu ayın başlarında da Türk şirketlerinin Mısır’da 500 milyon dolarlık bir yatırım yapacağı açıklandı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.