Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tekfen, “küçülmeye gideceğini” belirterek, deprem bölgesinde görev yapan çalışanını işten çıkardı

Kahramanmaraş merkezli depremler kapsadığı bölge itibarıyla çalışan geniş nüfus üzerinde de yıkıcı bir etki yarattı. Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.’ye bağlı Ceyhan Çelik Konstrüksiyon İmalat Fabrikası’nda çalışan Cemil Berçin’in iş akti, deprem bölgesinde işten çıkarmalar cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yasaklanmadan beş gün önce feshedildi.

Deprem bölgesinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildikten sonra 22 Şubat’ta Resmî Gazete’de “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” yayımlandı.

125 sayılı kararnamede kısa çalışma ödeneği, işsizlik sigortası ödeneği ile işten çıkarma (fesih) yasağı konularında düzenlemeler yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, OHAL ilan edilen illerde üç ay süreyle işten çıkarma yasağı uygulanacak. İşveren, istisnai haller dışında işçisini işten çıkartamayacak.

Kalite kontrol mühendisi yasaktan beş gün önce işten çıkarıldı

Adana’nın Ceyhan ilçesinde Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.’ye bağlı Ceyhan Çelik Konstrüksiyon İmalat Fabrikası’nda kalite kontrol mühendisi olarak çalışan Cemil Berçin, fesih yasağı getiren cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasından beş gün önce, 17 Şubat’ta işten çıkarıldı.

Şirket, deprem nedeniyle küçülmeye gideceklerini gerekçe gösterdi.

Kendisine önceden bir bildirim yapılmadığını belirten Berçin, “Arkadaşlarla beraber cuma namazından geldim. Ofisime geçtim. Oturdum bilgisayarıma baktım, sistemimi kapatmışlar, sistemime giremiyorum. Anlam veremedim ilk başta. Daha sonra insan kaynakları müdürü beni çağırdı. Deprem nedeniyle şirketin küçülmeye gittiğini, toplu işten çıkarma olacağını ve fabrika yönetimi olarak da ilk benim seçildiğimi söyledi. Şaşırdım” dedi.

“Deprem nedeniyle zaten mağduruz, üzerine bir de işsizlik geldi”

Deprem nedeniyle evinde kalamadığını belirten Berçin, “Deprem nedeniyle zaten mağduruz, üzerine bir de işsizlik geldi. İşyerindeki arkadaşlar da rahatsız oldu. Ben bekarım, bir şekilde başımın çaresine bakarım ama çocuğu olan, bakmakla yükümlü olduğu kişiler bulunanlar ne yapacak? Onların durumu daha sıkıntılı” diye konuştu.

Berçin, işten çıkarılırken önüne konulan belgelerin hiçbirini imzalamadığını söyledi. Şirket genel müdürlüğüne de mail atan Berçin’e yanıt verilmedi.

DİSK: İşverenler işten çıkarma yasağını kötüye kullanıyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise işten çıkarma (fesih) yasağının salgın döneminde olduğu gibi işverenler tarafından kötüye kullanılmaya açık olduğunu belirtti.

Salgın döneminde işçilerin haksız yere, işverenlerin tek taraflı iftiralarıyla tazminatsız olarak işten çıkarıldığını vurgulayan DİSK’in açıklamasında şöyle denildi:

“Getirilen fesih yasağı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25.maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde yer alan ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler’ fesih yasağı kapsamının dışında bırakılmıştır. Depremzede işçilerin sicillerinde yer alacak haksız ithamlarla, tazminat bile almadan işten çıkarılmalarına olanak veren bir düzenleme, çok ağır yeni mağduriyetlere yol açacaktır.”

“Deprem nedeniyle işe gidememek, meşru mazerettir

DİSK, depremden dolayı işe gidemeyen işçiler için işten çıkarma (fesih) yasağının daha açık şekilde düzenlenmesini talep ederek, deprem sebebiyle işe gitmemenin meşru mazeret olduğunu, fesih konusu yapılamayacağını vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.