Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman Sosyal Demokratlar’dan HDP’ye dayanışma mesajı: “Kardeş partimizin yanındayız”

Türkiye’nin kader seçimine 62 gün kaldı. Bu süreçte cevabı en çok merak edilen sorulardan biri Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılıp kapatılmayacağı. Kapatma davasına ilişkin gelişmeler devam ettiği sırada HDP’ye bir destek de Almanya’dan geldi. Sosyal Demokrat Parti (SPD), HDP ile dayanışma mesajı yayımladı.

Almanya’da iktidarın en büyük ortağı ve Başbakan Olaf Scholz’un partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD), hakkındaki kapatma davası devam eden Halkların Demokratik Partisi’yle (HDP) dayanışma mesajı yayımladı. Partinin Twitter hesabından Türkçe yayımlanan mesajda, HDP’den “kardeş parti” olarak söz edildi ve şöyle denildi:

“Kardeş partimiz HDP’yi yasaklamak için açılan siyasi gerekçeli davaya son verilmesini talep ediyoruz. Kendi geçmişimizden biliyoruz ki kurumlarımızı yasaklayabilirsiniz ama eşitlik, adalet ve özgürlük düşüncelerimizi asla susturamazsınız.”

SPD’den dayanışma ziyareti

Açıklamanın devamında SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil ve SPD Genel Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı’nın haftaya Türkiye’ye geleceği, ziyaret kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile görüşeceği de kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) geçen hafta HDP yetkililerinin 14 Mart’ta yapacağı sözlü savunmayı 11 Nisan’a ertelemişti. Karar, HDP’nin ek süre talebi üzerine alınmıştı. Ardından, HDP’nin Hazine yardımına geçici olarak bloke konulması kararı oyçokluğuyla kaldırılmıştı. AYM, HDP’nin Hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabının bloke kararını 5 Ocak 2023’te yaptığı toplantıda vermişti.

Kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Kapatma davasıyla ilgili HDP’nin sözlü savunma yapmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayan AYM raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Rapor önce Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılacak, sonra AYM Başkanı toplantı için gün belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.