AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim takvimi için 10 Mart’ı işaret ederken HDP’nin parti kapatma davasına ilişkin sözlü savunma yapacağı tarih 14 Mart olarak belirlendi. Kararı Medyascope’a değerlendiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, HDP’nin AYM’ye partinin önündeki belirsiz süreci berraklaştırmak için başvurduğunu belirterek “Anayasa Mahkemesi, tam tersi bir adım attı, seçimin tam ortasında, muhtemelen aday listelerinin de netleştiği bir dönemde karar vermiş olacak. Dolayısıyla AYM’nin vermiş olduğu bu karar, fiili olarak HDP’yi seçimlere sokmama kararıdır” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, dün (26 Ocak) Halkların Demokratik Partisi (HDP), “kapatma davasının seçim sonrasına ertelenmesi” talebini oybirliğiyle reddetti. HDP’nin sözlü savunma hazırlaması için iki aydan az olmamak üzere ek süre talebine karşılık ise 15 gün ek süre verdi. Böylece HDP, 14 Mart’ta kapatma davasının esasına ilişkin sözlü savunma yapacak.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Resmi olarak 10 Mart’ta yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) değerlendirecek” demişti. Bu durumda HDP’ye yönelik kapatma davası, seçim takvimi başladıktan sonra sonuçlanabilir.
“Anayasa Mahkemesi, seçimin tam ortasında karar vermiş olacak”
HDP’nin belirsizlik sürecinden kurtulmak için AYM’den talepte bulunduğunu vurgulayan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, şöyle konuştu:
“Hukuk devleti olmanın gereği hem demokrasi açısından, hem de bütün siyasi partilerin birlikte, eşit ortamda seçime girmesi için HDP’nin önündeki bu belirsiz süreci berraklaştırmak gerekiyor. Bu partilere eşit koşullarda olanak sağlamak gerekiyor. Bunun için ‘HDP ile ilgili vereceğiniz kararı seçim sonrasına erteleyin’ demiştik ancak AYM tam tersi bir adım attı. AYM, seçimin tam ortasında, muhtemelen aday listelerinin de netleştiği bir dönemde karar vermiş olacak. Dolayısıyla AYM’nin vermiş olduğu bu karar fiili olarak HDP’yi seçime sokmama kararıdır.”
“AYM, iktidarın açıklamalarının etkisiden bağımsız hareket edemiyor”
AYM’nin AKP ve MHP’nin siyaseti dizayn etme politikasının bir aracı olduğunu söyleyen Eren, “O nedenle AYM bir kez daha siyasi iktidarın talimatları ve amaçlarına hizmet eden bir karar vermiştir. Kararın verilmesinden iki gün önce Bahçeli’nin açıklamalarının etkisinden kurtulamadığını, iktidarın bu yönlü açıklamalarının etkisinden bağımsız hareket edemediğini görmüş olduk” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının sunduğu HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi 21 Haziran 2021’de oy birliğiyle kabul etti. HDP’nin ön savunmasını mahkemeye sunmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2021’de esas hakkındaki görüşünü mahkemeye gönderdi ve 19 Nisan 2022’de HDP, esasa ilişkin savunmasını sunması sundu. AYM, 5 Ocak’ta ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in talebi üzerine HDP’nin Hazine yardımının bulunduğu hesapların geçici olarak bloke edilmesine karar verdi. Karar, altı ret oyuna karşılık dokuz oyla kabul etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 10 Ocak’ta HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada, AYM heyetine sözlü mütalaasını sundu.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
HDP’nin sözlü savunmasının ardından dosya raportöre verilecek. Raportörün hazırladığı rapor, AYM üyelerine dağıtılacak ve AYM Başkanı toplantı için bir gün belirleyecek. Yüksek Mahkeme üyeleri, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak.
Kapatma kararı Anayasa’nın 149. maddesi gereğince üçte iki çoğunlukla alınıyor. Bu nedenle kapatma kararı için 15 üyeli mahkemede 10 üyenin kapatma yönünde oy kullanması gerekiyor. Partinin kapatılmaması yönünde karar çıkması halinde bu kez devlet yardımının tamamının ya da bir kısmının kesilip, kesilmemesi görüşmelerine geçiliyor. Bu aşamada da yine 149. madde gereğince üçte iki çoğunluk gerekiyor. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na ve HDP’ye tebliğ edilecek, Resmi Gazete’de yayımlanacak.
AYM’nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.