Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) kapatma davasına ilişkin yaptıkları yeni başvuruda davayla ilgili yapılacak bütün işlemlerin seçimden sonraya bırakılmasını talep ettiklerini açıkladı. Sancar, bugünkü (16 Ocak) Merkez Yürütme Kurulu toplantısında HDP’nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunu da yeniden ele alacaklarını söyledi.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP hakkında açılan kapatma davasında gelinen aşama ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’nun konuya ilişkin AYM’ye yaptığı yeni başvuruya dair HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
“Kapatma davası işlemlerinin seçim sonrasına bırakılması için başvuruda bulunduk”
Sancar, AYM’ye yeni bir başvuru yaptıklarına dikkat çekerek “Yaptığımız başvuruda bu davayla ilgili muhakeme işlemlerinin 18 Haziran 2023 seçimleri sonrasına bırakılmasını talep ettik” dedi. AYM’nin kapatma davasıyla ilgili işlemleri durdurması gerektiğini vurgulayan Sancar, şöyle konuştu:
“Seçimler normal olarak 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak, eğer başka bir karar alınmazsa bu seçimler için resmi süreç 19 Nisan 2023’te başlayacaktır. Yine kulis bilgileri ve doğrudan iktidar temsilcilerinin açıklamaları 14 Mayıs’ın da seçim tarihi olarak düşünüldüğünü gösteriyor. Eğer seçimler 14 Mayıs’a alınacak olursa seçim süreci resmen 12 Mart 2023’te başlayacaktır. Ortada ciddi bir belirsizlik var, bu belirsizlik HDP’yi bir kıskaca alma planından öteye hedefler içeriyor.”
Sancar, HDP’ye açılan kapatma davasının partiye karşı bir şantaj, seçmen iradesine yönelik bir ipotek koyma operasyonu olduğunu söyleyerek, “İktidarın amacı bu operasyonla seçimi kendi lehine dizayn etmek ve seçimden istediği sonucu çıkarmaktır. Bizim tedbirler almış olmamız, bu davanın demokrasiye ve ülkenin geleceğine karşı bir ciddi operasyon niteliği taşıdığı gerçeğini değiştirmemektedir” dedi.
“İtiraz hakkımız var”
Hazine yardımının yapılacağı hesabın bloke edilmesi kararının AYM’nin varlık nedeninin inkârı anlamına geldiğini belirten Sancar, “Buna karşı itiraz hakkımız var. İtiraz süresi 4 Şubat’ta sona erecek, bu ayrı bir süreç olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın, AYM önünde 10 Ocak’ta sözlü mütalaasını sunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Şu aşamada partimize sözlü savunma yapmak üzere süre tanınması söz konusu olacaktır. Ancak bugüne kadar partimize bu konuda bir bildirimde bulunulmamıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın sözlü mütalaası bize yazılı olarak tebliğ edilecek ve bize sözlü savunma yapmak üzere bir süre tanınacaktır. Bütün bu işlemlerin bugüne kadar devam etmesinin ve davanın şu aşamaya gelmiş olmasının yarattığı çok ciddi sorunlar var.”
#CANLI
— Medyascope (@medyascope) January 16, 2023
Soru üzerine konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP'nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunun bugün MYK'da görüşüleceğini açıkladı@Berfin_Bayir
Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda ⤵https://t.co/GFbOaY7MIk pic.twitter.com/l4Ha62KVyv
“Cumhurbaşkanı adayını Merkez Yürütme Kurulu’nda ele alacağız”
Cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Sancar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Partimizin kurulları var. Bileşenlerden oluşan bir partiyiz aynı zamanda, bir de ittifakımız var, seçim koordinasyonu kurulu oluşturduk. Çeşitli demokrasi çevreleriyle de istişare yapıyoruz. Tabanımızla fikir alışverişi içindeyiz. Bu sürecin çok uzayacağını zannetmiyorum. Ancak çalışmaların olgunlaştırılması için de bir süreye daha ihtiyaç var. Bugün Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) bu konuyu yeniden ele alacağız.”
“DEVA Partisi ile ilgili haberler spekülasyondur”
Sancar, HDP’nin DEVA Partisi listelerinden seçime gireceği yönündeki iddialara ise şöyle yanıt verdi:
“Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile ilgili haberler de bir spekülasyondur. Ne kurullarımızda konuşulmuştur ne de DEVA Partisi yetkilileriyle heyetlerimiz arasında böyle bir konu gündeme gelmiştir. Dolayısıyla bu spekülasyonlar üzerinden değerlendirme yapmak da ciddi bir hata olur.”