Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope deprem bölgesinde | Sahra Atila’nın Hatay izlenimleri: Şimdi de kanserden mi ölelim?

Depremin 39. günü. Hatay’da hâlâ enkazlar sokaklarda, molozlar çadır kentin yanına dökülüyor. Vatandaşlar molozlardan rahatsız olduğu için çadır kentte değil, battaniyeleriyle sokakta yatmak zorunda kalıyor.

Depremin 39. günü benim ise bölgedeki dördüncü günüm Hatay-Samandağ’da başladı. Samandağ merkezden mahallelere  doğru giderken enkazların yollara kadar taştığını hatta bazı enkazlara henüz dokunulmadığını görebilirsiniz. Samandağ Stadyumu’nun yanında bulunan çadır kentte gittim. Ancak çadır kentte gittiğimde bir toz bulutu ile karşılaştım. Tam çadır kentin karşısına molozlardan çıkarılan enkazlar dökülüyordu. Vatandaşlar da bu durumdan çok şikayetçi. Tam molozların döküldüğü alanın önünde bir basın açıklaması yapıldı. 

Basın açıklamasını yapan Cumhuriyet Halk Partisi Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı, molozlardan rahatsız olduklarını ve bu molozların acilen yaşam alanlarının dışına taşınması gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili yetkililerin kendisiyle iletişime geçtiğini söyleyen Abacı, molozlar kaldırılmazsa eylemlerini sürdüreceğini söyledi. 

“Yetkililer kaldıracakmış ama” cümlesini iki vatandaştan daha duyduk. Ancak bırakın kaldırılmayı yeni molozlar da o alana dökülüyordu. Çadır kentte yaşayan bir vatandaş, nefes almakta zorluk çektiği için çadırda kalmadığını battaniyesini alıp evinin bahçesinde kaldığını söyledi. Depremde torunu ve kızı dahil olmak üzere dört kişi kaybeden bir amca da çadır kentte yaşamak istemediğini, molozların yaydığı asbest nedeniyle kanser olmaktan korktuğunu söyledi. 

Hatay’daki son günümde en fazla duyduğum cümle ise “Yardımlar yanlı olarak veriliyor” oldu. Hatay’da kaldığım süre zarfında İskenderun’a, Emek Mahallesi’ne, Antakya’ya ve Samandağ’a gittim. Tüm bu yerlerde görüştüğüm vatandaşlar, yardım almakta zorlandıklarını ve yardımların parti gözeterek dağıtıldığını söylediler. 

Önce deprem, sonra sel şimdi ise sağlık sorunları… Yani depremin 40. Gününde Hatay – Samandağ’da en elzem sorunlar henüz çözülmüş değil. Depremden sağ çıktıklarını söyleyen vatandaşlar şimdi de kanser olmaktan, sağlıklarını kaybetmekten endişe ediyorlar. 

Deprem bölgesindeki son günümde Osmaniye’den aktaracağım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.