Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gençler TİP’e neden katılıyor?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kaldı, ülkenin gündemi siyaset. Türkiye İşçi Partisi yani TİP özellikle genç seçmenler arasında yükselişte olan bir parti. Erkan Baş, Sera Kadıgil, Barış Atay ve Ahmet Şık partinin öne çıkan isimleri. TİP İstanbul il binasında partide örgütlü gençlerle, partiye üye olma süreçlerini ve TİP’i konuştuk.

Kamera & Kurgu: Edanur Tanış

Milletvekili Erkan Baş ve Barış Atay öncülüğünde 2017 Aralık’ta yeniden kurulan TİP’e son dönemde özellikle gençler tarafından ilgi yoğun. Partiden Erkan Baş, Sera Kadıgil, Barış Atay ve Ahmet Şık’ın her konuşması sosyal medyada büyük etkileşimler alıyor ve özellikle genç seçmenlere bir şekilde temas ediyor. Bunun en son örneği TİP Hatay Milletvekili Barış Atay’ın katıldığı BaBaLa TV Youtube kanalındaki program oldu. Yaklaşık 3 saat 40 dakikalık video şu ana kadar 18 milyon izlenmeye ulaştı. Günlerce sosyal medyada Atay’ın programdaki konuşmalarından kesitler paylaşıldı, bunlar üzerine tartışmalar yapıldı. 

Programda en çok dikkat çeken şeylerden biri Atay’ın tavırları ve üslubuydu. Atay, kendisine sorulan tüm soruları karşısındaki kişileri muhatap alarak ve kibarca yanıtladı. Atay’ın katıldığı program günlerce konuşuldu ve parti 10 binden fazla yeni üye kazandı. TİP İstanbul İl Başkanlığı’nda TİP’e üye olan gençlerle TİP’e neden üye olduklarını ve TİP’i konuştuk.

İl binasında yaklaşık 10 kadar genç TİP’li, partiye yeni katılan üyeleri arayıp hem “Aramıza hoş geldin” diyor hem de tanışma kahvaltısına davet ediyorlardı. Bazı telefonlar ilk seferde açılıyor bazıları ise meşgule düşüyordu. Gençler hem yeni binlerce üye için hem de yaklaşan seçimin vaat ettiği değişim için heyecanlıydı. 

Üyeler arasındaki en genç kişi Renas Akkuş 18 yaşındaydı. Renas’ı partiye üye olmaya ikna eden şey ise Erkan Baş’ın Meclis’te yaptığı 23 Nisan konuşmalarından biri. Kendini part-time öğrenci tam zamanlı bir işçi olarak tanımlayan Renas, “Erkan Abi’nin videosunun altında ‘TİP’e katıl’ linki vardı. Girip tüzüğü okudum. Kafamdaki soruları oturup konuştuk ve katıldım” dedi. 

Üniversite öğrencisi Adnan Ege Öğreten, üniversite üçüncü sınıf öğrencisi. Kısa bir süre önce TİP’e katıldığını anlatan Ege, bir süredir “Kayıt yaptırsam mı?” diye düşündüğünü ve il binasının önünden geçerken içeride neler olduğunu merak ettiğini söyleyip şöyle devam etti:

“Bir gün gelip zili çaldım ve tanıştık. Üye olmadan önce de partiyi sürekli sokakta, sahada görüyordum. Herhangi bir partide göremeyeceğiniz bir şekilde partinin genel başkanı buraya geliyor ve onunla rahatlıkla sohbet edebiliyoruz. TİP, herkese hitap eden bir parti. Herkesin hakkını doğru bir şekilde savunduğunu düşünüyorum, bu yüzden herkes gelebilir.”

TİP yeniden kurulduğundan beri partide örgütlü üniversite öğrencisi Ilgaz Özer üye olmak isteyen ancak tedirginlikleri bulunan kişilere denk geldiniz mi diye sorduğumda bana şöyle yanıt verdi:

“Çok fazla. 20 yıldır ülkede bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyor. Üye olmaktan çekinen, politik konuşmaktan imtina eden bir sürü arkadaş var. Bazen korkunun sonucu olmayacağını ve bununla yaşamak istemediklerini söyleyip üye olabiliyorlar.”

Sadece sosyalistlerin değil farklı gruplardan pek çok gencin partiye üye olduğunu dile getiren Özer, “BaBaLa TV’deki Barış Atay’ın röportajından sonra bir arkadaş üyelik görüşmesi için geldi. Son belediye başkanlığı seçimlerinde Binali Yıldırım için oy toplamaya çalıştığını, yakın bir zamana kadar AKP’li olduğunu anlattı. İnşaatta çalışan bu arkadaş bir emekçi olarak TİP’e gelmek istediğini anlatmıştı” dedi

TİP’li gençler son olarak partiye üye olmayı düşünen ancak çekinceleri ya da kafasında soru işaretleri olan kişileri partiye tanışmaya davet ettiklerini söylediler.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.