Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere İşçi Partisi lideri Starmer: “BBC’yi yenileyeceğiz”

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, iktidara geldiklerinde BBC ve İngiliz hükümeti arasındaki bağları azaltacaklarını açıkladı.

BBC Genel Müdürü, İngiltere Başbakanı tarafından atanıyor. Keir Starmer, İşçi Partisi’nin iktidar olması halinde bu durumun değişeceğini söyledi. Starmer açıklamalarında, “Bağımsız bir süreç oluşturacağız. Şu an yürütülen sürece bakın, İşçi Partisi hükümetinde böyle hatalara yer vermeyeceğiz” dedi. Starmer’in bahsettiği “hatalardan” biri, BBC Genel Müdürü Richard Sharp’ın birkaç gün önce istifa etmesine yol açan olaylar. Sharp’ın, eski başbakan Boris Johnson’ın aldığı 800 bin poundluk krediye kefil olduğu ama bunu kamuya açıklamadığı ortaya çıkmıştı. Sharp, Johnson tarafından 2021 yılında BBC Genel Müdürü olarak atanmıştı.

İngiltere İşçi Partisi lideri Keir Starmer

Genel müdürlük pozisyonu için birçok başvuru alınıyor ve adaylar, danışmanlar kuruluyla mülakata giriyor. Bu mülakatlarda başbakan yer almasa da, son söz onun oluyor. İşçi Partisi uzun zamandır Muhafazakâr Parti’ye, BBC üstündeki gücünü suistimal etmeme yönünde çağrıda bulunuyor. Bu çağrıların sonuç vermemesi ve Sharp-Johnson krizinin patlak vermesinin ardından Starmer ilk kez açık bir şekilde, hükümet olmaları durumunda BBC’yi yenileyeceklerini söyledi.

İktidardaki Muhafazakâr Parti mensupları ise Starmer’ın bu çıkışına sessiz kalmadı. Yetkililer, İşçi Partisi hükümeti döneminde de partiye yakın isimlerin BBC’ye genel müdür olarak atandığını hatırlattı.

İngiltere’de 13 yıldır Muhafazakâr Parti iktidarda. İşçi Partisi en son 2007-2010 yılları arasında Gordon Brown başbakanlığında hükümet kurmuştu.

BBC “hükümet tarafından fonlanan medya” etiketini kaldırmaya çalışıyor

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.