Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Mayıs 2023): İmamoğlu’na taşlı saldırı | Neler oldu?

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Seçimlere 6 gün kaldı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da miting düzenleyecek.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Adana mitingine katılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün Konya’da olacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün (7 Mayıs) miting için Erzurum’daydı. AKP’li Erzurum Büyükşehir Belediyesi mitingi engellemek için meydanı belediye otobüsleriyle kapattı. İmamoğlu, konuyla alakalı olarak Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. İmamoğlu, “Erzurumlu hemşehrilerimle saat 18:00’deki buluşmamıza engel olunmaya çalışılıyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu nezaketsizliğin kara lekesini ömrünün sonuna kadar taşıyacaksın. Saat 18.00’de tüm Erzurumluları Havuzbaşı Kent Meydanı’na bekliyorum. Haydi Erzurum” diye yazdı. 

Mitingin başlamasının ardından ise İmamoğlu’nun konuşma yaptığı otobüse ve miting alanına bir grup tarafından taş atıldı. Miting alanına önceden hazırladıkları mermer taşları atan grup yüzünden yaralananlar oldu. Yaralananlar arasında çocuklar da yer aldı. Meydana yakın bir noktada toplanan saldırgan gruba müdahale etmeyen polislere seslenen İmamoğlu, “Polisler, 200 kişiyi seyrediyorsunuz. Emniyet müdürü, vali, belediye başkanı; hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız” dedi. İmamoğlu, saldırgan grubun katılımcılara yönelik şiddetini artırması üzerine araç içinden de emniyet güçlerine yönelik uyarılarını sürdürdü. Güvenlik sağlanana kadar alanda duracaklarını belirten İmamoğlu, “Sizler, burada provoke edilmiş kişiler; kadınların başına, elinde Türk bayrağı olan insanlara taş attırıyorsunuz. Sözümona milliyetçilik üzerinden insanlara taş attırıyorsunuz. Ellerinde Türk bayrakları olan insanlara hakaret ettiriyorsunuz” diye konuştu. 

Olayın ardından Kılıçdaroğlu, “Erzurum olayları” notuyla bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, “Sevgili vatandaşlarım 14 Mayıs’a odaklanın. Başka her şey teferruattır. Sakın kızmayın, sakın küsmeyin. İnsanınızı sevin, bağrınıza basın. O terör gruplarını kahreden de tam da budur. Ekrem evladıma da geçmiş olsun ülkeye değişim getirmenin bir bedeli vardır. Bunu da ödemeye hepimiz hazırız” dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Twitter hesabından bir mesaj yayımladı. Kaftancıoğlu, “Sevgili İstanbullular, sizleri 20.15’den itibaren Sabiha Gökçen Havalimanı’na bekliyoruz. Ekrem İmamoğlu’nu karşılamak ve yapılanlara karşı kardeşçe duruş sergilemek üzere.. Bizler kardeşlik için, kucaklaşma için geliyoruz. Sağduyuyla provokasyonları boşa çıkaracağız” diye yazdı. Bunun üzerine yurttaşlar Sabiha Gökçen Havalimanı’na gidip Ekrem İmamoğlu’nu karşıladı. 

İmamoğlu daha sonra İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yurttaşlara seslendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Erzurum halkına ‘provokatör’ diyen Ekrem İmamoğlu’nun kendisi provokatördür” sözlerine yanıt verdi. İmamoğlu “İçişleri Bakanı, Erzurumlulara ‘provokatör’ dediğimi anlatacakmış. Utanmaz adam, iftiracı, yalancı. Bu adam gözü dönmüş şekilde, gözü fır fır dönerek konuşuyor. Ahlakını yitirmiş” dedi. 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Taşlar sopalar CHP grubu içerisinden. Zaten 150-200 kişilik bir grup bu” iddiasında bulundu.

Bu arada Tarkan, Cem Yılmaz, Hazal Kaya, Sarp Apak, Şanışer, Sıla, Zülfü Livaneli, Öykü Serter, Mustafa Sandal, Feyyaz Yiğit, ve Hayko Cepkin dahil pek çok sanatçı, İmamoğlu’na taşla saldırılmasına tepki gösterdi ve seçimin ilk turda bitirilmesine vurgu yaptı. 

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) “Büyük İstanbul Mitingi”, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde yapıldı. Mitingde şarkılar çalındı, bayraklar sallandı, “AK Gençlik burada, Reis’inin yanında” sloganı atıldı, tekbir getirildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyon 700 bin vatandaşın mitinge katıldığını bildirdi. 

AKP’nin Büyük İstanbul Mitingi’nde, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklandığı anlar, “Ben Aleviyim” videosu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dua okuduğu anlar gösterildi. Videoda, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını eleştiren Cemre Demirel’in açıklamalarına da yer verildi. Kılıçdaroğlu Twitter’dan “AK Parti, Cemre Demirel’i mitingine malzeme etmiş. Demirel gençtir ve gençler bazen deli dolu oluyorlar. Normaldir. Ricam, sosyal medyada hiç kimse kendisine kötü bir şey demesin. Gençleri kullananlar ayıplarıyla kalsın. Beni eleştirenin de sevenin de başımın üstünde yeri var” diye yazdı. Cemre Demirel de oyunu Kılıçdaroğlu’na vereceğini söylediği bir mesaj paylaştı. 

Erdoğan, “CHP, LGBTİ’ci mi, HDP LGBTİ’ci mi, İYİ Parti LGBTİ’ci mi? AK Parti, MHP ve Cumhur İttifakı’nda bulunan diğer partiler LGBTİ’ci değiller. O yüzden bu LGBTİ’cileri 14 Mayıs’ta sandığa gömeceğiz. Bunlar talimatı Kandil’den alıyorlar. HDP’ye oy veren vatandaşlarımın bu küresel dayatmadan rahatsız olduğuna inanıyorum” diyerek LGBTİ+’ları hedef aldı. Gençlerin neler beklediğini bildiğini söyleyen Erdoğan, “Müsterih olun. Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projeler sayesinde gençler gelecek kaygısı çekmeyecek. Savunma sanayimiz, gençlerimizin geleceğine yapılmış bir ışıktır” diye konuştu.

Seçimlerden bir gün sonra eğitime ara verilecek. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 15 Mayıs’ta eğitim-öğretime ara verildiğini açıkladı. Özer, “Okulları sağlıklı bir şekilde bir sonraki güne hazırlamak için seçimin ertesi günü bir gün eğitime ara vereceğiz” dedi. Öğretmenler de idari izinli sayılacak.

*************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.