Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (46): Erdoğan kazanınca Batı “derin bir nefes” mi aldı?

Türkiye seçimini yaptı. Sandıktan değişim değil, istikrar çıktı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aldığı yüzde 52,16’lık oy oranı ile ipi göğüsledi ve 21 yıllık iktidarına bir beş yıl daha ekledi. 2023 seçimleri, çok sayıda Batılı medya kuruluşu ve uzman tarafından “Dünyanın en önemli seçimi” olarak nitelendiriliyordu. Seçimleri Erdoğan’ın kazanması dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Peki Erdoğan’ın zaferi dünya için ne anlama geliyor? İç politikada değişiklik sinyali vermeyen Erdoğan, dış politikada nasıl adımlar atacak?

“Kılıçdaroğlu’nun ‘Suriyeli mültecileri göndereceğim’ söylemi isabetli bir söylem değildi”

The Telegraph’ın “Erdoğan kazanınca Batı rahat bir nefes aldı” başlıklı haberini değerlendiren Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, “Çok anlam yüklememek gerek” diye konuştu. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur öncesi Suriyeli mülteciler hakkında söylediklerinin Batı’yı endişelendirdiğini söyleyen Kuneralp, “Batı bu söylemden çok rahatsız oldu. ‘Suriyeli mültecileri 1 yıl içerisinde göndereceğim’ söylemi de pek isabetli bir söylem değildi” dedi.

“Kılıçdaroğlu seçilseydi Avrupa Birliği’ne (AB) giriş süreci hızlanacaktı. Bu, AB’nin işine gelmedi” söylemlerini de yorumlayan Kuneralp şöyle konuştu:

“Ben buna katılmıyorum. Kılıçdaroğlu seçilmiş olsaydı bile AB ile karşılaştığımız temel sorunlar çözülmeyecekti. Mesela Kıbrıs, mesela Doğu Akdeniz, mesela Yunanistan ile ilişkiler…”

Ankara, İsveç’in NATO üyeliğine ne zaman “tamam” der?

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinin içeriğini de değerlendiren Kuneralp, “İsveç’in NATO üyeliği yakın zamanda onaylanır mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“İsveç’in terörle mücadele konusunda attığı adımlar var, 1 Haziran’da da yürürlüğe giriyor. Bu yeni sistem iktidara yeni bir alan tanıyabilir. ‘Bakın bizim istediklerimizi yaptılar, biz de İsveç’in üyeliğine tamam diyoruz’ diyebilirler. O zaman da Türkiye’ye F-16 satışı gündeme gelecektir.”

Dış politikada “eksen değişikliği” bekleniyor mu?

Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kurduğu ilişkiye dikkat çeken Kuneralp, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin Rusya’dan ya da Körfez’den gelen sıcak para ile çözülemeyeceği ve bu yüzden de Batı’dan “al-ver” karşılığında bir kaynak geleceğini düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.