Kahvaltıda tasarruf dönemi: Evde kahvaltı ederek ne kadar kâr edebilirsiniz?

Türkiye’de ekonomik kriz uzun zamandır yurttaşın cebinde hissediliyor. Seçimlerin ardından döviz kurunun yükselmeye devam etmesiyle birlikte zam yağmuru başladı. Zamların vurduğu ilk kalem gıda olunca, yemek yemenin maliyeti de günden güne artıyor. En “sorunlu” öğünlerden biri ise kahvaltı. Dışarıda, bir kafede yapacağınız en mütevazı kahvaltı için en az 80 TL bütçe ayırmanız gerekiyor. Kahvaltıyı evde yapınca ve standartlarınızı düşürünce durum değişiyor. Kahvaltıyı evde yaparsanız cebinizde kaç para kalır? Medyascope ekibi araştırdı.

Türkiye’de ekonomik kriz derinleşmeye devam ediyor. Seçimlerden sonra döviz kuru aldı başını yürüdü. Teknolojik aletler, ev ve iş yeri kiraları, yiyecekler, kıyafetler, sinema biletleri… Aklınıza gelebilecek her alana ve hizmete zam gelmeye devam ediyor. Vatandaşlar zammı aslında ilk olarak market alışverişlerinde hissediyor çünkü yemek giderleri gitgide yükseliyor. Hal böyle olunca yurttaşlar çeşitli yöntemlerle yemek giderlerini nasıl düşürebileceklerinin hesabını yapıyor.

Dışarıda mütevazı bir sandviç veya tostla kahvaltı etmenin maliyeti ortalama 50 TL’den başlıyor. Eğer kahvaltıda kahve içiyorsanız işler değişiyor çünkü kafelerde küçük boy filtre kahvenin fiyatı 30-35 liradan başlıyor. Kafelerde sandviç fiyatları daha yüksek, ortalama 60 liradan başlayan sandviçler, bütçenize göre 100 lirayı bulabiliyor. Yani sabahları işe giderken bir kafede kahve ve sandviçle kahvaltı etmek isterseniz günlük 100 lirayı gözden çıkarmanız gerek. 

İşe giderken dışarıda kahvaltı aylık 1.600 TL

Eğer işe giderken dışarıda kahvaltı etmek istiyorum ancak daha hesaplı olsun derseniz, metro, metrobüs, Marmaray yakınlarındaki büfelerde sandviç fiyatları daha hesaplı, 40 liradan başlıyor. 

Şöyle ki, büfeden sandviç, kafeden kahve alarak günde ortalama 80 liraya dışarıda kahvaltı edebilirsiniz. Bu senaryoda beş gün işe giden ve dışarıda kahvaltı yapıyorsanız kahvaltı için haftalık 400, aylık 1.600 lira bütçe ayırmanız gerekiyor. Yani asgari ücretle çalışıyorsanız, kazandığınız 8 bin 506 lira 80 kuruş maaşınızın yaklaşık yüzde 19’unu kahvaltıya ayırmanız gerekiyor. Barınma, giyime, hijyen ve diğer beslenme giderlerini düşününce, günde tek öğüne kazanılan maaşın yaklaşık beşte birinin ayrılması oldukça yüksek bir oran. 

Peki kahvaltıyı evde yaparsak ay sonunda cebimizde para kalmasını sağlayabilir miyiz? Kahvaltınızı daha da mütevazı, hatta kalitesi daha düşük ürünlerle evde yaparsanız cevap evet.

Cep yakan peynir fiyatları: 150, 200, 250, 300…

Marketlerde sınırsız seçenekte ve fiyat aralığında peynir bulunuyor. Tabii fiyatlar ve seçenekler nasıl bir markete gittiğinize göre de değişiyor. Ben kahvaltı alışverişimi, kendi peynir markası olan zincir bir marketten yapmayı tercih ettim. Olabilecek en ucuz kahvaltıyı yapabilmek için ithal peynirlerden uzak durdum. Raflarda beyaz peynirin kilosu 240 ile 350 lira; kaşar peynirinin kilosu 150 ile 250 lira arasında değişiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kaşar peyniri mi yoksa eritme ya da tost peyniri mi aldığınız. Çünkü kaşar peynire çok benzeyen eritme ve tost peynirleri daha uygun fiyatlı ve de daha sağlıksız. 250-500 gramlık peynir paketlerinin fiyatı ise ortalama 60 ile 190 lira arasında değişiyor. 

Tost için daha sağlıklı bir seçenek olan kaşar peynirini seçtim. En uygun fiyatlı olan marketin kendi markasının 225 gramlık kaşar peynirini 39 liradan sepetime ekledim. Tost için ekmek ve tereyağı da aldım. Raflarda tereyağın kilosu 400 lirayı buluyor. Ben 100 gramlık tereyağı 39 liraya aldım. Ekmekteyse fiyat aralığı neredeyse peynir kadar geniş: 17 liraya da 50 liraya da ekmek var. Ben bir hafta kullanabilmek için 500 gramlık dilim ekmek paketlerinden aldım. 

Evde kahvaltı etmek, dışarıya göre 1.260 lira daha ucuz

Kahvaltıda çay ya da kahve içmek isterseniz, granül kahvelerin tek bardaklık paketleri 4 liradan başlıyor. Daha sağlıklı bir seçenek olan filtre kahve içmek isterseniz 250 gramlık paketlerin fiyatı raflarda 76 liradan başlayıp 110 liralara varıyor. Aslında 250 gramlık bir paket filtre kahveden yaklaşık 25 bardak kahve demlenebileceğinizi düşününce, bir bardak kahve yaklaşık 3,5- 4 liraya geliyor.

Ancak hesap yaparken atlamamakta fayda var, kahve demlemek hem biraz zaman istiyor hem de kahve makinası veya french press’e ihtiyaç var. Eğer kahve için makina kullanacaksanız, her demleme için tanesi yaklaşık 1 lira olan filtre kahve kağıdı da almanız gerekiyor. Ben daha uygun fiyatlı ve pratik olduğu için granül kahve aldım.

Market alışverişim yaklaşık 110 lira tuttu. Bu senaryoda aldıklarımla bir hafta boyunca işe giderken kahvaltı edebileceğimi varsayarsak günlük 22 lira, aylık ise 440 lira kahvaltı masrafı çıkıyor. Asgari ücretle çalışan bir kişi, evde tek malzemeli tost ve toz kahve ile maaşının yaklaşık yüzde 5’ini harcayarak kahvaltı yapabilir.

Evde kahvaltı yapmak, dışarıda kahvaltı yapmaktan yaklaşık 1.260 lira daha ucuz. Ancak şu noktaları atlamamakta fayda var: Her gün toz kahve ve tek malzemeli tost yemek bir süre sonra sıkıcı olabilir ve kahvaltınızı evde yapmak için yaklaşık 20 dakika daha erken uyanmanız gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.