Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kur korumalı mevduata yüzde 15 zorunlu karşılık geldi | Prof. Dr. Şenol Babuşcu: “Enflasyonun hızını bir miktar kesmek için yapıldı”

Resmi Gazete’de açıklanan karara göre, kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Enflasyonun hiç olmazsa bir miktar hızını kesmek için zorunlu karşılık oranı getirdiler. Böylece parasal sıkılaştırmaya katkı sağlamış olacaklar” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) dün açıkladığı kararda belirtilen seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma uygulamaları başladı. Bundan böyle, vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacak.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, zorunlu karşılık uygulamasının temel nedenini parasal sıkılaşma olarak açıkladı ve “Çünkü enflasyon ciddi boyutta almış başını gidiyor, daha da yükselecek. Yüzde 70’leri bulacak yıl sonunda. Enflasyonun hiç olmazsa bir miktar hızını kesmek için zorunlu karşılık oranı getirdiler. Böylece parasal sıkılaştırmaya katkı sağlamış olacaklar” diye konuştu.

“Kur korumalı mevduat bir ‘atom bombası'”

Zorunlu karşılık uygulamasının dövize çok etkisinin olmayacağını düşünen Babuşcu, kur korumalı mevduat uygulamasının bir süre daha devam edeceğini söyledi:

“Cesaret edemezler çıkmaya. Zaten 31 Mart’a kadar devam edeceğine ilişki yasal düzenleme var. 31 Mart’a kadar devam edecek. Yerel seçimler de var 31 Mart’ta. 31 Mart’tan sonra çıkış planı yapacaklar. 31 Mart-31 Aralık 2024 arasındaki dönemde bitirmeyi düşünüyorlar.”

Kur korumalı mevduatı “atom bombası” olarak tanımlayan Babuşcu, çıkışın kontrollü yapılması gerektiğini belirtti:

“Bir atom bombası bu. Eğer yanlış yapılırsa, patlarsa çok büyük bir krize neden olur. O nedenle çok kontrollü, dikkatli, peyderpey ve belli altyapıyı sağladıktan sonra, belli enstrümanlar geliştirerek yapmak lazım.”

Babuşcu, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesini yetersiz bulduğunu da söyledi:

“Yüzde 38 enflasyon var, TÜİK enflasyonu. Bence gerçek enflasyon çarpı iki ve yıl sonunda tahminler 70 yönünde. Yüzde 70 TÜİK enflasyonu, çarpı ikiyi düşünürseniz gerçek yaşanan yüzde 140. Böyle bir enflasyonist ortamda hâlâ faizi yüzde 2,5 artırarak enflasyonu düşüreceğinizi düşünüyorsanız, olacak iş değil.”

Faiz artışının aniden yükselmesinin sakıncalı olabileceğini de belirten Babuşcu, “En azından minimum 500 baz puan yapmalıydı. 20’nin altında belirlememeliydi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.