Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da yangınlar cephanelikleri patlattı | F-16’lar tahliye edildi

Yunanistan orman yangınlarıyla mücadeleye devam ediyor. Hava kuvvetlerine ait bir üstte ısı yüzünden cephaneliklerde patlamalar yaşandı. F-16 savaş uçakları tahliye edildi.

Cephaneliklerde yaşanan patlamalarla oluşan şok dalgaları kilometrelerce uzaktan hissedildi. Yakınlarda bulunan Nea Anchialos kasabasının 133 kişi, deniz yoluyla yangınlardan kaçtı.

Patlamalarda kimse yaralanmadı ama Nea Anchialos’taki binalarda camlar kırıldı. Şok dalgası, Magnesia bölgesinin kıyısındaki Volos kentinde de hissedildi. Nea Anchialos’un dışında buluanan büyük bir şarap evi alevler içinde kaldı. Sahil güvenlik ve özel tekneler, kasaba sakinlerini kara ve deniz yoluyla güvenli yerlere götürdü.

Kathimerini gazetesine göre cephanelikteki mühimmatlar sıkışık bir şekilde duruyordu ve yangın alarmı çalışmadı. Üsse yakın yaşanan yangın şu anda söndürülmüş durumda, soğutma çalışmaları devam ediyor.

Akdeniz ülkeleri yangınlarla mücadele ediyor

Cephaneliğin patlama anı.

Yangın kontrol altına alınsa da cephanelik havaya uçtuktan sonra çevreye mühimmat saçılmış olabileceğinden endişe ediliyor. Hava üssünde bulunan düzinelerce F-16, filonun Larissa’daki karargahına uçuruldu.

Yunan itfaiyesi, Ege Denizi’ndeki adaları etkisine alan yangının kısmen kontrol altına alınmaya başladığını söyledi. İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias, “15 gün süren olağan dışı hava olaylarının ve 600’den fazla yangının yaşandığı 10 günlük bir dönemin ardından, bugün kritik bir alarm durumunda olmadığımız ilk gün” dedi.

Yunanistan genelinde sıcaklıklar biraz düştü, ancak kuvvetli ve sert rüzgarlar var. İtfaiyeciler rüzgarların yeni alevlerin büyümesine yol açabileceğinden endişe ediyor.

Kaydedilen en sıcak ay: Temmuz 2023 | “Küresel ısınma bitti, küresel kaynama başlıyor”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.