Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump hakim karşısına çıkacak: Seçim sonuçlarına müdahale etmekle suçlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri federal savcıları, eski başkan Donald Trump’ın “2020 Başkanlık Seçimleri’nin sonucunu kendi lehine çevirmeye” çalışmasından dolayı iddianame hazırlamıştı. Trump, bugün hakim karşısına çıkacak.

ABD federal yargısı, bu iddianame ile birlikte Donald Trump hakkında üçüncü kez dava açtı.

2024 yılında yapılacak ABD seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adaylığı için anketleri önde götüren eski başkan Trump, bu iddianameden önce ulusal savunma bilgilerini Florida’daki evinde saklamakla suçlanmıştı.

CNN: “Donald Trump, İran’a saldırıyla ilgili bir Pentagon belgesini elinde tutuyor”

Trump’ın Mar-a-Lago’daki malikanesi.

Trump hakkında şu ana kadar hangi suçlamalar yapıldı?

Donald Trump iddianamede “ABD’yi dolandırmak için komplo düzenlemek ve federal hükümetin işleyişini hile ve aldatmaca yoluyla bozmak, bir tanığa iftira atmak ve vatandaşların haklarına karşı komplo kurmak” gibi ağır suçlarla itham edildi.

45 sayfalık iddianamede, 6 Ocak 2021’de ABD Kongresi Baskını ile ilgili olaylara ilişkin bir soruşturma da bulunuyor. Trump’ın önceki seçimlerde Joe Biden’a karşı seçimi kaybetmesi ile Trump destekçilerinin Vaşington’daki Kongre binasını basmasının ardından Trump’ın bu olayla ilgili eylemleri de soruşturmada yer alıyor.

ABD Kongre Baskını | Mike Pence ifade verdi

Soruşturmayı yürüten federal savcı Jack Smith seçim soruşturması hakkında “6 Ocak 2021’de ulusumuzun başkentine yapılan saldırı, Amerikan demokrasisinin merkezine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırıydı. İddianamede de açıklandığı üzere bu saldırı yalanlarla beslenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Başkanlık için yeniden aday olan Trump, görevi kötüye kullandığını reddederek sosyal medyada davayı “saçma” olarak nitelendirdi. Geçtiğimiz haftalarda da kendisine açılan davaları “cadı avı, yeni bir seçim müdahalesi ve aday olmasını engellemek için siyasi sebeplerle adalet sisteminin kullanılması” olarak değerlendirmişti.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden biri olan Trump hakkında daha önceden iki dava daha açıldı. Bu davalarda Trump gizli dosyaları kötüye kullanmak ve porno oyuncusu Stormy Daniels’a ödediği sus payını örtbas etmek için iş kayıtlarında sahtecilik yapmakla suçlanmıştı.

ABD tarihinde bir ilk: Trump, hakkında ceza davası açılan ilk başkan oldu

2024 seçimlerinde Trump’ı ve ABD’yi neler bekliyor?

Tüm davalara rağmen eski başkan Donald Trump, hala partisinin büyük bir bölümünün desteğine sahip. Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı için yapılacak ön seçim anketlerinde ilk sırada yer alan Trump, kendisinden hemen sonra gelen aday Florida Valisi Ron DeSantis ile arasındaki farkı açıyor.

Adaylık için yarışan bir diğer isim, Trump’ın başkan yardımcılığını yapan Mike Pence ise yeni soruşturma ile ilgili olarak “Kendilerini Anayasa’nın üstünde gören hiç kimse ABD Başkanı olmamalı” dedi.

Donald Trump, herhangi bir kanıtı olmamasına rağmen 2020 seçimlerinin kendisinden “çalındığını” iddia etmeye ve kendisine yönelik suçlamaları reddetmeye devam ediyor.

Parti içerisindeki ve kendi seçmeni üzerindeki etkisini artırmayı sürdüren Trump ulusal anketlerde şimdiki ABD başkanı Biden ile kafa kafaya ilerliyor. NY Times/Siena’nın son anketine göre en güçlü iki adayın da oy oranı yüzde 43.

ABD’de 2024 seçimleri için diğer adaylar kimler?

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.