Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD mali istihbaratı, Türkiye’de suç gelirlerini aklayan ve terörizmi finanse eden şirketleri açıkladı | YSP, TBMM araştırması istedi

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) Türkiye destekli paramiliter yapılara yaptırım kararı aldığını duyurdu. Suç gelirlerini aklama ve terörizmi finanse etme gerekçeleriyle yaptırım uygulananlar arasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği isimler yer aldı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ise kişiler ve şirketler hakkında TBMM araştırması için önerge verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), 17 Ağustos 2023 tarihinde yaptırım listesini açıkladı. Listede Türkiye’de yaptırım uygulanan toplam 146 şirket ve kişi var. Yaptırım uygulanan isimler arasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası belgelerinde de açıkladığı Sıtkı Ayan ve 10’dan fazla şirketi de bulunuyor. Türkiye’de suç gelirlerini aklama ve terörizmi finanse etmekle suçlanan kişi ve şirketlerin El Kaide, Hizbullah, İslami Cihad Birliği gibi terör örgütleriyle bağlantılı olduğu kaydedildi. 

Listedeki bazı isimler ve bağlantıları ise şöyle:

Sıtkı Ayan

Türk iş insanı Sıtkı Ayan, 2022 yılında şirketleri üzerinden İran petrolü için uluslararası satış ve sevkiyat sözleşmeleri oluşturulduğu, kara paranın aklandığı ve Devrim Muhafızları’nın bir kolu olan Kudüs Gücü adına petrol satışları yaptığı belirtilerek Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından OFAC’ın yaptırım listesine alınmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, Sıtkı Ayan’ın yanısıra Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Murat Teke, Kasım Öztaş ve Mustafa Ömer Kaptan’a ve Ayan’ın iki ortağı ile birlikte, Cebelitarık merkezli ASB Şirketler Grubu’nun yanı sıra 26 şirkete daha yaptırım uygulama kararı almıştı.

Man Adası belgeleri

Ayan’ın ismi ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki Man Adası iddialarında da geçiyordu. Kılıçdaroğlu’nun iddiasına göre, Erdoğan’ın ailesi ve yakınlarının para gönderdiği Man Adası’ndaki “1 sterlinlik” şirketin tek yönetim kurulu üyesi Sıtkı Ayan’dı. Ayan şirketi kurmuş, daha sonra da Kasım Öztaş’a devretmişti.

Man Adası belgeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin TBMM’deki 21 Aralık 2017 tarihli grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının Man Adası’ndaki bir şirkete para aktararak vergi kaçırdığını iddia etmişti. Kılıçdaroğlu konuşmasında 5 Aralık 2011-4 Ocak 2012 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan ve oğlu Ahmet Burak Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu yakınlarının Türkiye’den Man Adası’na 15 milyon dolar aktardıklarını öne sürerek, bu yolla kamunun vergi kaybına uğradığını söylemiştir. Konuşmasında Man Adası’ndaki “Bellway Limited” isimli şirkete aktarılan dolarların dekontlarını da göstermişti.

Ayan’ın şirketleri ve ortaklıkları

Sıtkı Ayan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu ve halen faaliyette olan şirketler şöyle: Som Petrol, Tay Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ, Aktau Petrol Ticaret AŞ, Gent Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ, Somas Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, SMS Gemi İnşa Sanayi AŞ, Turang Transit, Bylan Uluslararası Ticaret ve Gayrimenkul Sanayi AŞ, Emas Doğal Gaz Sanayi, Anatolian Uluslararası Enerji Yatırım, MS Uluslararası Enerji Yatırım, TRG Petrol Ticaret, CTAT Gıda ve Sağlık Ürünleri, Som Overseas Petroleum, ASB Grup Enerji, ASL Enerji, Perlite İnşaat, Aska Enerji.

Sıtkı Ayan’ın ortağı gözüktüğü şirketler ise şöyle sıralanıyor: Gent Petrol ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Samed Petrol ve Enerji Dış Ticaret, Saor İnşaat, Alan Enerji, Anka Enerji, Başlam Nakliyat.

OKUYUN: WikiLeaks, Malta ve Man Adası belgelerinde adı geçmişti: ABD, Sıtkı Ayan ve şirketlerine yaptırım uyguladı

İsmail Bayaltun

Temmuz 2015’te üç ilde yapılan IŞİD operasyonunda gözaltına alınanlar arasında İsmail Bayaltun bulunuyordu. İsmail Bayaltun ile ilgili iddialardan bir diğeri de, MİT’in 30 Haziran 2015 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ‘gizli’ damgalı gönderdiği yazıda yer almıştı.

IŞİD’e yardım ettiği gerekçesiyle İstanbul’da yargılanan Tevhid Bilişim’in sahiplerinden İsmail Bayaltun, mahkemeye verdiği ifadede, ticaretle uğraştığını, örgüte üye olmadığını belirterek suçlamaları reddetti.

Ahmet Bayaltun ve İsmail Bayaltun isimleri 18 Kasım 2019’da ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin yaptırım listesine girmişti. 2021 ve 2022 yıllarında da aynı listede isimleri geçen Bayaltunlarla isim benzerliği olduğunu söyleyen iki kişi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na isim karışıklığının düzeltilmesi için başvurmuştu.

Mal varlığı dondurma kararı kaldırıldı

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 29 Ekim 2021 tarihinde IŞİD’e finansman sağladığı gerekçesiyle İsmail Bayaltun’un mal varlığı için dondurma kararı 23 Haziran 2022 tarihli kararla kaldırılmıştı. Yayımlanan kararda Süleyman Soylu ve Nureddin Nebati’nin imzası yer aldı.

Yakut Cumhur 

Cumhur Yakut diğer ismiyle Ahmet Tan, Yabancı Narkotik Elebaşı Yaptırımı başlığıyla listede yer alıyor. Uyuşturucu baronu olarak bilinen Yakut bir dönem İnterpol tarafından dört ayrı suçtan kırmızı bültenle aranıyordu, 2013 yılında Narkotik Şube tarafından yapılan operasyonda gözaltına alınmıştı. Yakut’un, eski ABD Başkanı Bush döneminde hazırlanan uyuşturucu kaçakçıları listesinde dördüncü sırada yer aldığı kaydedildi.

İslami Cihad Birliği Örgütü

Listede İslami Cihad Birliği Örgütü’yle bağlantısı bulunan ve Almanya’da Ludwigshafen kentinde yaşayan Mevlüt Kar isimli şahıs ise 2002 yılında radikal dinci gruplar için para toplayıp, sahte pasaport temin ederek yurtdışındaki İmamlar Birliği örgütüne gönderdiği belirlenmişti. Kar’ın yakalanması için Türkiye ile temasa geçildi. Kar, 7 Ağustos 2002’de uçaktan iner inmez Esenboğa Havalimanı’nda MİT ve emniyetin ortak operasyonu ile yakalandı. 2009 yılında ise Milliyet Gazetesi’nde yer alan haberde, Almanya’daki “Sauerland Hücresi” davasında ismi geçmiş, bir dönem MİT kuryesi olduğu iddiasıyla da gündeme gelmişti. Kar için daha önce uluslararası bir tutuklama talep edildiği, “Ebu Obeida” dahil olmak üzere 13 farklı kod adı kullanan Mevlüt Kar’ın Almanya’da bulunan ABD hedeflerine saldırı düzenlenmesi için bomba temin etmek işiyle ilgilendiği öne sürülmüştü. Almanya doğumlu olan Kar’ın Çeçenistan’da savaşan birçok İslamcı için “kilit isim” olduğu ve El Kaide’nin liderlerinden Ebu Masab el Zarkavi’yle birlikte çalıştığı da iddia edilmişti. Ayrıca Alman Federal Asayiş Dairesi (BKA), Kar’ın Almanya ve Balkanlar’da farklı gruplardan cihatçı şebekeleri kurduğunu da iddia etmişti. 

Resmi Gazete’de 5 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararda, IŞİD ve El Kaide bağlantılı beş kişi arasında bulunan Mevlüt Kar’ın malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin karar kaldırılmıştı. Ayrıca Mevlüt Kar’ın ismi Avusturya Yaptırımları Listesi, İsrail Terör Örgütleri ve Yetkisiz Dernekler Listesi, OFAC Yaptırımları Listesi,
İsviçre SECO Yaptırımları Listesi’nde bulunuyor. 

Hamas

Zaher Jabarin, Hisham Younis Yahia Qafisheh, Irak asıllı İsmael Tash ile Redin Exchange, Trend GYO şirketlerinin yaptırım için listeye alınmıştı. Asıl adı Hisham Younis Yahya Qafisheh olan Ürdün doğumlu Haşmet Aslan, Türk vatandaşlığına geçerek bu adı aldı. ABD Maliye Bakanlığı, Aslan’ın Hamas’la bağlantılı olduğunu iddia etti. Hamas’ın 500 milyon dolardan fazla nakit parası Türkiye, Sudan, BAE, Suudi Arabistan ve Cezayir’e yayılmış şirketler üzerinden aklandığı ve Trend GYO’nun yüzde 75’inin de Hamas kontrolünde olduğu belirtilmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, 10 Eylül 2019 tarihli açıklamasında Zaher Jabarin’in Türkiye’de Hamas’ın Finans Ofisi’nin başkanı olduğu ve bu sıfatla Hamas’ın on milyonlarca dolar tutarındaki yıllık bütçesini yönettiğini belirtmişti. Hamas’ın maliye departmanı başkanı olan Jabarin’in, Türkiye’de HAMAS için yatırım yapmasına ve para aklamasına olanak tanıyacak bir mali ağ geliştirdiğini, Redin Exchange şirketiyle HAMAS’a milyonlarca dolar transfer yapıldığını açıklamıştı. 

Açıklamada, Redin Exchange ile Mart 2019 itibarıyla, HAMAS’ın operasyonel kolu İzzeddin El Kassam Tugayları’na 10 milyon dolarlık bir transfer yapıldığı kaydedildi. Açıklamaya göre 2018 yılı ortası itibarıyla Redin Exchange’in HAMAS’a para transferinde kullanılan altyapının önemli bir parçası olduğu belirlendi. 2017 yılı boyunca Redin Exchange’in desteğiyle HAMAS’a on milyonlarca dolar aktarıldı. Temmuz 2018’de Redin Exchange, IRGC-QF’den HAMAS’a dört milyon dolarlık transfere yardımcı oldu. Mayıs 2018’de Redin Exchange, IRGC-QF ve Hizbullah’tan HAMAS’a 2 milyon dolarlık transfere yardımcı oldu. Temmuz 2017’de üst düzey bir HAMAS lideri, Redin Exchange aracılığıyla HAMAS finans şefi Zaher Jabarin’e 5,5 milyon dolar aktardı.

Nasif Barakat Yabancı Kaçakçılığı Örgütü

ABD’nin yaptırım listesinde 2018 yılından beri yer alan Suriye merkezli insan kaçakçılığı örgütü Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Brezilya, Kolombiya, Guatemala, Venezuela, Panama ve Meksika’da Suriye ve Lübnan vatandaşlarının çeşitli seyahat rotalarını kullanarak Amerika Birleşik Devletleri sınırına kaçırılmasını kolaylaştıran bir insan kaçakçılığı örgütü olarak biliniyor. ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada, Nasif Barakat’ın da Barakat Yabancı Kaçakçılığı Örgütü’ne maddi olarak yardım etmek, sponsor olmak veya finansal, materyal veya teknolojik destek sağlamak veya mal veya hizmet sağlamak veya onu desteklediği belirtilmişti. Örgütün genellikle Suriye’den başlayan ve Lübnan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden geçen ortak bir seyahat rotasını kullandığı belirtildi. 

El Kaide

OFAC’ın Özel Belirlenmiş Uyruklu ve Engellenmiş Kişiler (SDN) olarak bilinen yaptırım listesindeki Türk vatandaşları Soner Gürleyen, Cebrail Güzel ve Nurettin Müslihan, Avustralya asıllı Ahmed Luqman Talib ve Mısır asıllı Majdi Muhammad Salim, 2021 yılından beri ABD’nin terör örgütü listesindeki El Kaide ile bağlantılı.

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’de bulunan bu kişilerin El Kaide’ye mali destek vermekten seyahat düzenlemelerine kadar birçok alanda yardım ettiğini kaydetti. Soner Gürleyen’in “El Kaide aşırılıkçısı ve mali yöneticisi’’ olarak tanımlandığı kaydedilmişti. Talib ise El Kaide’ye maddi yardımda bulunduğu, sponsor olduğu veya mali, maddi veya teknolojik destek sağladığı veya mal veya hizmet sağladığı veya El Kaide’yi desteklediğini belirlenmişti. Talib’in Brezilya, Kolombiya, Sri Lanka, Tanzanya, Türkiye ve Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında iş yürüttüğü kaydedildi. 

ABD Hazine Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında Musab Türkmen’in Talib’in Türkiye’de yaşayan kayınbiraderi ve iş ortağı olduğu, 2018 sonu itibarıyla Türkiye’de arsa yatırımları yaptığı belirtildi. Türkmen’in de Talib’e maddi yardımda bulunduğu, sponsor olduğu veya mali, maddi veya teknolojik destek sağladığı veya Talib’e mal veya hizmet sağladığı tespit edildi.

Listede El Kaide ile bağlantılı Soner Gürleyen, Cebrail Güzel, Nurettin Müslihan ve Majdi Muhammad Salim isimli kişilerin Malvarlığının Dondurulması Kararı Resmi Gazete’de 9 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe girmişti. 

Öte yandan ABD,  IŞİD ve El Kaide bağlantılı Katibat al Tawhid wal Jihad (KTJ) adlı örgüt için bağışçılardan para toplayan Kubilay Sarı da 2 Mayıs 2023’te yaptırım listesine almıştı. Türkiye ise aynı gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında Kubilay Sarı’nın mal varlıklarının dondurulması kararını yayımlamıştı.

Hizbullah 

Listede Hizbullah terör örgütü bağlantılı finansal aracı Adnan Ayad’ın yanı sıra 18 Ocak 2022’de OFAC tarafından belirlenen Hizbullah finansörü Adel Diab’a bağlı uluslararası aracılar ve şirketler ağının üyeleri de yer alıyor. Listedeki bilgilere göre Ayad, Alman ve Lübnan vatandaşlığına sahip ve Türkiye’nin yanı sıra birçok Afrika ve Orta Doğu ülkesinde faaliyet gösteriyor. Listede Küresel Terörizm Yaptırımları başlığı altında bulunuyor. 

ABD’nin Rusya ve İran yaptırımları

Listede ABD, Rusya yaptırımları dolayısıyla altı şirkete, İran yaptırımları için ise dört şirketin ismi geçiyor.

OKUYUN: ABD’den TÜSİAD’a: “Yaptırım uygulanan Rus şirketleri ile çalışmayın”

OKUYUN: ABD Hazine Bakanlığı: “Rusya, yaptırımları aşmak için Türkiye’yi kullanmaya çalışıyor”

Venezuela’dan Türkiye’ye paravan şirket

OFAC, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kurduğu halka gıda yardımı sağlayan programı CLAP ‘Yerel Tedarik ve Üretim Komiteleri aracılığıyla Venezuela’ya ithal edilen gıda ürünlerinin karşılığında altın satımında büyük yolsuzluklar yaptığı ve bu ağı Alex Saab’ın (Saab Moran Alex Nain) yönettiğini ileri sürmüştü.

OFAC kayıtlarına göre, Saab ve iş ortakları Türkiye’de bir paravan şirket kurdu. Türkiye’de kayıtlı olan Mulberry Proje Yatırım Anonim Şirketi’nin yanıltıcı ve şüpheli işlemler ve yolsuzluklar yaptığı iddia edildi. ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’de kurulan bu şirketin Venezuela hükümeti tarafından yönetildiğini ve Saab’ın organize ettiği yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklamanın bir parçası olduğunu kaydetmişti. Venezuela hükümetinin, Mulberry AŞ’yi Saab’ın CLAP yolsuzluk ağının bir parçası olarak Türkiye’de altın satışı için yapılan ödemeleri kolaylaştırmak adına kullandığı belirtiliyor.

YSP Meclis araştırması istedi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, OFAC’ın 17 Ağustos’ta yayımladığı yaptırım listesine atıfta bulunarak Türkiye’deki paramiliter yapıların araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

“Terör kapsamında olan yapı ve kişilerin Türkiye’de serbest dolaşımda bulunduğu tespit ediliyor”

Verilen önergede şunlar kaydedildi:

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) yaptığı açıklamalar ve güncellediği listelerle dünya genelinde terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan hakları ihlallerine dikkat çekti. OFAC, geçtiğimiz günlerde yayınladığı yaptırım listesinde, Türkiye destekli paramiliter yapılara yaptırım kararı aldığını duyurdu. Hatırlanacağı üzere Türkiye yaklaşık 21 aydır da FATF’nin (Financial Action Task Force – Finansal Eylem Görev Gücü) “suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalındığına dair yayınladığı gri listesindeki yerini koruyor. Bunlar dışında her yıl yayınlanan onlarca uluslararası rapor ve çalışmada Türkiye’nin insan hakları ihlallerindeki karnesinin şiştiği, terör kapsamında olan yapı ve kişilerin ülkede serbest dolaşımda bulunduğu tespit edilmektedir. Tüm bu iddiaların araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırma sürecinin başlatılması gereğini arz ve teklif ederiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.