Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haaretz: “Netanyahu görevine devam etmemesi gereken bir çete lideri”

Uzun süredir eleştiri oklarının hedefinde olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile patlak veren savaşın ardından yeni bir krizle karşı karşıya. İsrail’in en önemli gazetelerinden Haaretz, başbakanı sert sözlerle eleştiriyor. Haaretz bugün de, Netantyahu’yu açıkça eleştirdi. Bugünün yazısını, sizler için çevirdik.

Haaretz’ten Zvi Bar’el’in kaleme aldığı yazı, sert ifadelerle başlıyor:

“Başbakan Netanyahu yaptığı boş konuşmada, ‘Düşmana yaptıklarımız nesiller boyu yankılanacak’ dedi. Bunun yerine Menachem Begin’in 1983’te söylediği ünlü ‘Devam edemem’ sözünü söylemeliydi. Begin de Birinci Lübnan Savaşı sırasında İsrail’in Lübnan’da yaptıklarının nesiller boyu yankılanacağını düşündükten sonra bu sözü söylemişti.”

Haaretz, Begin’in bu savaş sırasında istifa ettiğini ve savaş zamanında bir başbakanın değiştirilemeyeceğine dair şehir efsanelerinin de içinin boş çıktığını hatırlatıyor.

“Netanyahu ülkeyi, kimsenin hedefleri bile bilmediği bir savaşa sürüklüyor.”

“İsrail şu anda yozlaşmış bir lider tarafından yönetiliyor. Batılı hükümetleri kendisine karşı kışkırttı ve ABD yönetimiyle ilişkileri baltaladı. Orduyu, Shin Bet güvenlik servisini ve halkın çoğunluğunu düşman olarak damgaladı. Şimdi ülkeyi; bırakın sonucunu, kimsenin kesin hedeflerini bile bilmediği bir savaşa sürüklüyor.”

Binyamin Netanyahu

“Netanyahu kendisini, bir süper güç işgaline karşı cesurca savaşan gerçek bir lider olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’ye benzetiyor. Oysa Netanyahu, İsrail’i işgal eden düşmanı yıllarca besledi.”

Zelenskiy & Netanyahu

“Netanyahu’nun tek ilkesi kendini kurtarmak”

“Başbakan Netanyahu sabıkalı yalancı. Seçmenlerinin çoğunun bile artık fark ettiği gibi, tek bir ilke tarafından yönlendiriliyor: Kendi postunu kurtarmak. Birdenbire ülkenin iyiliğini de anlamasına yol açan bir aydınlanma mı yaşadı? Ülkenin iyiliğinin neleri gerektirdiğini belirleyebilecek durumda mı?”

“Şu anda yüzden fazla İsrailli, Gazze Şeridi’ndeki mahzenlerde ve tünellerde büyük bir korku içinde hapsedilmiş durumda. Belki de Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in onları bu kutsal savaşta dikkate alınmaması gereken ikincil zararlar olarak gören sözlerini çoktan duymuşlardır.”

Haaretz, Bakan Smotrich’in kabine toplantısında söylediği; “Gaddar olmalıyız, rehin alınan kişileri gereğinden fazla düşünemeyiz” sözlerini hatırlatıyor.

İsrail Maliye Bakanı Smotrich de Haaretz’in hedefindeydi

Haaretz’teki yazı, başlıktaki sert sözlerle sona eriyor ve başbakanı istifaya çağırıyor:

“Binyamin Netanyahu aniden sorumluluk almasını bekleyebileceğimiz bir lider haline gelmeyecek. O, savaş zamanında ve belki de özellikle savaş zamanında sorumluluktan sıyrılması gereken bir çete lideri. Netanyahu başbakanlığa devam edemez.”

Kaynak: Haaretz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.