Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (5 Ocak 2024): AKP adaylarını açıklayacak

Prodüktör: Büşra Uygun

Günaydın, yeni bir günden herkese merhaba! Gelin, Türkiye ve dünyanın gündemine birlikte bakalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Bursa’da. Akşener, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Bursa Teşkilat Buluşması’na katılacak. Akşener’in Bursa adayını açıklaması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) adayı tanıtım lansmanı düzenliyor. Lansmanda İBB’ye yeniden aday olan Ekrem İmamoğlu tanıtılacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de lansmana katılacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştü. Görüşmenin, Özel’in genel başkanlığını tebrik etmek için nezaket ziyareti olduğu belirtildi. Medyascope Ankara muhabiri Cansu Timur’un edindiği bilgilere göre Saadet Partisi yerel seçimlerde 81 ilde kendi adaylarını çıkaracak ancak CHP ile seçim işbirliği bazı illerde gündeme gelebilir. Saadet Partili yetkililer, iki parti arasında “dirsek temasının” olabileceğini söyledi.

AYM-Yargıtay krizi büyüyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) – Yargıtay krizi gündemden düşmüyor. Kısaca hatırlayalım: AYM, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında iki kez “hak ihlali” kararı verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi de bu kararı iki kez tanımadı. 

CHP Parti Meclisi’nin 200’ün üzerinde belediye başkanı adayını açıklaması bekleniyordu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa’nın askıya alındığı gerekçesiyle aday açıklamayacaklarını duyurdu. Özel, MYK ve Parti Meclisi’nin olağanüstü gündeminin Yargıtay’ın Can Atalay kararı olduğunu söyledi, “Bugün bizden bir belediye başkanı adayı ve yerel seçimlere yönelik herhangi bir şey duymayacaksınız. CHP’nin toplumsal muhalefetle birlikte bundan sonraki yol haritasını konuşacağız” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu karara tepki gösterdi ve yurttaşları 14 Ocak Pazar günü Ankara’ya, mitinge çağırdı. Özel, Tandoğan (Anadolu) Meydanı’nda miting yapacaklarını söyleyerek, “Demokrasiye, Anayasa’ya, geleceğimize, emeğimize, ekmeğimize, ülkemize, vatanımıza sahip çıkacağımız büyük miting için tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.

Yargı krizi devam ederken AYM Üyesi Kenan Yaşar, X hesabından bir hikâye paylaştı. Yaşar, paylaştığı hikâyede fil-karınca örneği verdi ve şöyle yazdı:

“Karıncalar, fili çok kıskanır. ‘O canlıysa biz de canlıyız, o büyükse biz de büyüğüz’ derlermiş. Bir gün fil geçerken karıncalar filin sırtına atlamışlar. Fil silkinmiş, hepsi yere düşmüş, sadece biri kalmış. Yerdeki karıncalar, filin sırtındaki karınca için tempo tutmuşlar -Ez onu! Ez onu!”

Bu arada Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuya ilişkin açıklama yaptı. İki yüksek mahkeme arasında görüş ayrılığının oluştuğunu hatırlatan Tunç, Yargıtay’dan yana tavır alarak, “Son verilen karar, Yargıtay’ın vermiş olduğu karar. Kesinleşmiş bir hüküm söz konusu, kesin hüküm de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM). Hep beraber önümüzdeki süreci göreceğiz” dedi.

MetroPOLL Araştırma, Türkiye’nin Nabzı Kasım 2023 anketinin sonuçlarını yayımladı. Sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 60’ı AYM’nin kararlarına uyulmamasını doğru bulmuyor.

Özel’e “İnce” destek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce bir araya geldi. Özel, Memleket Partisi ile diyalog ve temas halinde olmak noktasında fikir birliğine vardıklarını söylerken, İnce CHP’nin amiral gemisi ve muhalefetin en güçlü partisi olduğunu söyledi.

“Hür ve müstakil” kararlar

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun, Medyascope’ta Ali Deniz Çakır’ın konuğu oldu. Coşkun, İYİ Parti’nin yerel seçimlere “hür ve müstakil” girme kararından önce işbirliğine yakın olduğunu söyledi, “‘Hür ve müstakil’ kararından önce işbirliğine yakındım. Sahadaki vatandaşla konuşunca yanıldığımı fark ettim. Sokak her zaman doğruyu söyler” diye konuştu. İYİ Parti’nin 2024 Yerel Seçimleri’ndeki İstanbul stratejisiyle ilgili konuşan Coşkun, “Bir siyasi parti, birine kazandırmak ya da kaybettirmek mantığıyla hareket etmez. Biz İstanbul’da da kazanmak amacıyla yola çıktık” dedi.

AKP adaylarını açıklayacak

AKP 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere yönelik ilk aday tanıtım toplantısını İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapacak. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Ocak’ta yapılacak bu toplantıda İstanbul adayını da açıklayacağını bildirdi. Sahaya “Türkiye bilir, gerçek belediyecilik AK Parti’dir” sloganıyla çıkacak olan AKP’de iki aşamalı aday tanıtım toplantısının ikincisi Ankara’da düzenlenecek. Erdoğan Seçim Beyannamesi’ni de kamuoyuyla paylaşacağı 15 Ocak’taki bu toplantıda, Ankara adayını da ilan edecek. 

AKP’de yapılan temayül yoklamalarına göre Ankara’da da Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un ismi öne çıktı. Altınok’u eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk izledi. Bursa temayülündeki sürpriz isim de Hasan Mısırcı oldu. Listenin ikinci sırasında ise Önder Matlı yer aldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı için Mazhar Yıldırımhan ve Muhammet Balta’nın adı geçiyor. AKP’nin temayül yoklamasında İzmir’de Gençlik Kolları Genel Başkanı Eyüp Kadir İnan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın adı geçiyor.

DEM Parti büyükşehirlerde “kent uzlaşısı”na gidebilir

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Merkez Yürütme Kurulu (MYK) 3 Ocak’ta yerel seçim gündemiyle toplandı. Medyascope’un edindiği bilgiye göre DEM Parti, 13-14 Ocak tarihlerinde birinci ve ikinci olduğu 50 il ve ilçede ön seçim yapacak. DEM Parti, batı illerindeki büyükşehirlerde uzlaşmaya varılırsa “kent uzlaşısı”yla aday çıkaracak eğer süreç gelişmezse yerel seçimlere DEM Parti ismiyle girecek.

Ender Saraç hakkında iddianame hazırlandı

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç‘ın 6 Aralık’ta çocuğunu cinsel istismar ettiği iddiası gündeme geldi. Bir sosyal medya kullanıcısı X hesabından, istismara ait olduğunu öne sürdüğü görüntüleri ve çocuğun okula yazdığını iddia ettiği tutanağı paylaştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da anne ve çocukla görüşüldüğünü ve psikososyal destek sürecinin başlatıldığını duyurdu. Süreç devam ederken, Benan Saraç, eşi Ender Saraç hakkında açtığı cinsel istismar davasından geri çekildi. Cinsel istismara maruz bırakılan çocuk da ifadesini geri çekti. 

Medyascope’tan Gülseven Özkan’ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dr. Ender Saraç’ın çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianamede cinsel istismara maruz bırakılan çocuğun şikayetinden vazgeçmesi mahiyetindeki beyanlarına itibar edilmediği vurgulandı. Savcılık, Saraç’ın cezalandırılması ve mahkumiyeti halinde güvenlik tedbirinin uygulanmasını talep etti.

Mardin’de bir hâkim polisle okul bastı, üç öğrenciyi gözaltına aldırdı

İddiaya göre Mardin’deki bir imam hatip ortaokulunda öğretmen olan N.K. ile üç öğrenci arasında tartışma yaşandı. Öğretmen, öğrencilerle yaşadığı tartışmayı hâkim olan eşine haber verdi. Bunun üzerine Mardin Adliyesi’nde görevli H.Y., beş polis aracı eşliğinde okula gitti ve okul yönetimiyle görüştü. H.Y.’nin üç öğrenciyi okul çıkışında gözaltına aldırdığı ve adliyede ifadelerini aldıktan sonra serbest bıraktığı iddia edildi.

Kadın çalışan en çok Medyascope’ta

Journo, 100 haber kuruluşunun künyelerini inceledi. Sonuçlara göre, medyada yöneticilerin yüzde 70’i erkek. 2023 sonunda başlayıp 2024 başında tamamladıkları taramaya göre kadınlara künyesinde en çok yer veren haber yayıncıları Medyascope, Yeşil Gazete ve Bianet. Haberde Medyascope’ta çalışan kadın sayısının 19 olduğu yazıyor. Medyascope’ta çalışan kadınların sayısı 21’e yükseldi. Ocak 2024’te ekibe üç kadın gazeteci katıldı, bu isimler de yakın zamanda künyeye eklenecek.

İran’daki terör saldırısını IŞİD üstlendi

İran’da dört yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzenlediği suikast sonucunda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi anma törenindeki patlamaların yankısı sürüyor. En az 84 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. IŞİD’in saldırıyı üstlendiğine dair açıklama, örgütün Telegram kanalında yayınlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.