Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklu Rus muhalif siyasetçi İlya Yaşin, yaşamının tehdit altında olduğunu söyledi

Tutuklu muhalif siyasetçi İlya Yaşin, yolsuzluk karşıtı aktivist Aleksey Navalni’nin ardından kendi yaşamının da tehdit altında olduğunu söyledi. Kremlin hükümeti aynı zamanda Navalni’nin kardeşi Oleg Navalni’ye yeni bir soruşturma açtı.

Tutuklu muhalif siyasetçi İlya Yaşin, yolsuzluk karşıtı aktivist Aleksey Navalni’nin cezaevinde ölmesinin ardından yaşamının tehdit altında olduğunu düşünüyor.

Yaşin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Navalni’nin öldürülmesi emrini verdiğini iddia ediyor.

Yaşin, Navalni’nin ölümünü ancak 20 Şubat Pazartesi günü öğrendiğini ve buna şaşırdığını aktardı:

“Şaşkınlığımla başa çıkmak çok zordu. Düşüncelerimi toparlayamıyorum bile. Navalni’nin ölümünün verdiği acı, dayanılmaz bir acı.”

Yaşin, Rusya’nın 2022’de Buça’daki savaş suçlarını ifşa ettiği için sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Navalni’nin kardeşi hakkında yakalama kararı çıkartıldı

Navalni’nin eşi Yuliya Navalnaya, X hesabından yaptığı paylaşımda Navalni’nin bedeninin ailesine teslim edilmesi gerektiğini belirtirken Rus muhalif liderin huzurlu ve onurlu bir şekilde gömülmeyi hak ettiğini söylüyor. Ancak Kremlin hükümeti ise Navalni’nin kardeşi Oleg’e yeni bir ceza soruşturması açıyor.

Oleg’e açılan soruşturma, Navalni’nin ailesine yönelik baskıların artacağını gösteriyor.

Navalni’nin ekibinin aktardığına göre Oleg Navalni hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Rusya’da hükümet yanlısı medya ise Oleg Navalni’ye neden soruşturma açıldığını aktarmıyor.

Oleg Navalni daha önce de üç buçuk yıl cezaevinde yattı. Aleksey Navalni, kardeşinin cezaevine alınmasına tepki göstermişti. Navalni, kardeşinin “rehin” tutulduğunu söylemişti.

Yuliya Navalnaya’ya ek olarak Navalni’nin annesi Lyudmila Navalnaya da Putin’e çağrıda bulunarak Navalni’nin bedenin geri teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere, Navalni’nin cezaevinde ölmesinin ardından altı cezaevi yetkilisine yaptırım uygulama kararı aldı

İngiltere, altı Rus cezaevi yetkilisinin varlıklarını dondurma kararı aldı. Bununla birlikte yaptırım uygulanan altı patronun İngiltere’ye girişi de yasaklandı.

Ayrıca İngiltere hükümeti, Navalni’nin cesedininin ailesine teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Batılı liderler, Navalni’nin ölümünden dolayı Putin dahil olmak üzere Rus yetkilileri suçluyor.

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.