Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlkeli, korkusuz, muhalefetin “First Lady”si: Ölen eşi Navalni’den bayrağı devralan Yuliya Navalnaya kimdir?

Yolsuzluk karşıtı aktivist Aleksey Navalni’nin eşi, Rusya muhalefetinin “First Lady”si Yuliya Navalnaya, X hesabında paylaştığı videoda Rus muhalif liderin geride bıraktığı işlere devam edeceğini söyledi. Sayısız kez hapse girip çıkan, sinir gazlarıyla işkence gören ve en sonunda hayatını kaybeden eşinin bıraktığı işleri tamamlama sözü veren Yuliya Navalnaya kimdir?

Cezaevinde ölen yolsuzluk karşıtı aktivist ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin muhalifi Aleksey Navalni’nin eşi Yuliya Navalnaya, 19 Şubat Pazartesi günü X hesabından bir video paylaştı. “Navalni için yapabileceğimiz en iyi şey savaşmak” dediği videoda Navalnaya, Navalni’nin geride bıraktığı işlere devam edeceğini söyledi.

“Vladimir Putin kocamı öldürdü” diyen Navalnaya, yeni bir Rusya yaratmak amacıyla Kremlin hükümetine karşı Rus halkıyla birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

Navalnaya ayrıca paylaştığı videoda “Özgür bir Rusya’da yaşamak istiyorum, özgür bir Rusya inşa etmek istiyorum” dedi.

Sayısız kez hapse girip çıkan ve sinir gazlarıyla işkence gören eşinin bıraktığı işleri tamamlama sözü veren Yuliya Navalnaya kimdir? Bugüne kadar kendisini geri planda tutan Navalnaya, Rus muhalif liderin bıraktığı işleri tamamlayabilecek mi?

Navalni’nin eşi, Rusya muhalefetinin “First Lady”si Yuliya Navalnaya hakkında bilmeniz gerekenleri Medyascope sizler için derledi.

Rusya’nın “First Lady”si

Navalni’nin yolsuzluk karşıtı çalışmalarıyla tanınmaya başladığı sıralarda gündeme gelen eşi Navalnaya, kendini hep geri planda tuttu. Navalnaya, kendisine yolsuzluk karşıtı çalışmalardaki payı sorulduğunda da öncelikle bir eş ve anne olduğunu belirtiyordu.

Kendisini bir politikacı olarak görmüyordu.

Her ne kadar geri planda tutsa da eşi Navalni’nin en büyük destekçisiydi. Navalni, 2020’de sinir gazıyla işkence gördüğünde Rusya’dan kaçırılmasında büyük rol üstlenen Navalnaya, şimdi Navalni’nin ölümüyle birlikte Rusya’da muhalefetin etkili figürlerinden birine dönüştü.

Navalni birçok kez Navalnaya’nın desteği olmadan çalışmalarına devam edemeyeceğini belirtiyordu. Bu sebeple Navalnaya da Rus halkında Rusya muhalefetinin “First Lady”si olarak görüldü.

Aşkları destekçileri için bir ilham kaynağıydı

Navalni de Navalnaya da birçok kez tanışma hikâyelerini ve kişisel hayatlarını kamuoyu önünde paylaştı. İki çocuklu bir aile kuran Navalni ve Navalnaya, Rusya muhalefetinin destekçileri için bir ilham kaynağıydı.

Evlenmeden önceki soyadı Ambrosimova olan Yuliya, 1976’da Rusya’nın başkenti Moskova’da dünyaya geldi. Navalnaya, Rusya’nın saygıdeğer bilim insanı Boris Ambrosimov’un kızı.

Ekonomi mezunu Navalnaya, finans sektörüne uzun süre çalıştı. Ancak daha sonra Navalni’nin muhalefette ön plana çıkmasıyla birlikte işini bırakmak zorunda kaldı.

Navalni ve Navalnaya, 1998’de Türkiye’de yaptıkları bir tatilde tanıştı. Tanıştıktan iki yıl sonra da evlendiler.

Navalnaya, o dönemlerde Navalni’nin Rusya siyasetine damga vuracağını asla tahmin edemeyeceğini belirterek şunları söylüyordu:

“Ben gelecek vadeden bir avukat veya muhalif liderle evlenmedim. Ben ismi Aleksey olan genç bir adamla evlendim.”

Aslında siyasetin tam da içindeydi

Navalnaya da Navalni de 2000’lerin başlarında Rusya’nın liberal partisi Yabloko’ya üyeydi. Ancak Navalnaya, Navalni’nin aksine özel hayatına daha fazla önem veriyordu.

Navalni’nin 2020’de sinir gazıyla işkence görmesinin ardından Rusya sosyal medyasında ön plana çıkan Navalnaya, eşinin Rusya’dan kaçmasına yardımcı oldu. Almanya destekli bir vakıf aracılığıyla Rus muhalif liderin işkence görmesinin ardından Rusya’dan kaçan çift, kendi istekleriyle tekrar Rusya’ya döndü.

Çiftin Rusya’ya dönmesiyle birlikte Navalni, havalimanında gözaltına alındı, tutuklandı ve cezaevine götürüldü. Navalni, yaşamının son gününe kadar da cezaevinde kaldı.

“Prensip sahibi ve korkusuz bir kadın”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul, Navalnaya için “prensip sahibi ve korkusuz bir kadın” diyor ve şunları söylüyor:

“Navalni, hayat arkadaşı olarak Navalnaya’dan daha iyi biriyle birlikte olamazdı. Navalnaya, eşiyle aynı korkusuzluğu, cesareti ve inancı paylaşıyor.”

Belarus muhalefetine benzemeyecek

Geçtiğimiz günlerde Navalnaya, Belarus muhalefetinin önde gelen isimlerinden Svetlana Tikhanovskaya ile aynı yolu izlemeyeceğini söyledi. Tikhanovskaya, 2020’deki seçimlerin hemen öncesinde eşinin cezaevine atılmasıyla birlikte başkanlık için aday olduğunu açıklamıştı.

Ancak birçoklarına göre Navalnaya’nın Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı duygu dolu konuşma birçok soru işareti bıraktı. Navalnaya’nın fikrini değiştirebileceğini düşünenlerin yanı sıra farklı bir yol izleyebilme imkânı olduğunu düşünenler de var.

Ancak Navalnaya’nın son paylaşımı ise kendisinin sessiz kalmayacağını açıkça gösteriyor. Putin’e karşı aday olacak mı bilemeyiz ancak Navalnaya’nın Rusya’da hükümet destekçilerinin yolsuzluklarını açığa çıkartmakta kararlı olduğu görülüyor.

Eşinin ölüm haberini Almanya’da almıştı

Navalnaya, Navalni’nin ölüm haberini Almanya’da katıldığı Münih Güvenlik Konferansı’nda almıştı.

Ölüm haberini Almanya’da alan Navalnaya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve tüm ekibinin “Rusya’ya, ailesine ve eşine yaptıklarından dolayı cezalandırılacaklarını” söyledi.

Yulia Navalnaya, Navalni’nin ölümünden sonra ilk Instagram gönderisinde Navalni ile birlikte çekildiği bir fotoğrafı paylaştı. Paylaştığı fotoğrafın altına “Seni seviyorum” yazdı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.