Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (18 Mart 2024): Gökhan Zan’a ait olduğu iddia edilen ses kaydında ne var?

Prodüktör: Özge Elvan

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba! Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Yerel seçimlere çok kısa bir süre kaldı. Artık son düzlüğe girdik demek mümkün. Hemen hemen her seçim sürecinde olduğu gibi şu sıralar birtakım olaylar, skandallar görüyoruz, izliyoruz, dinliyoruz, yaşıyoruz.

Haftaya Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) yaşanan skandal ile başladık. Pazar akşamı (17 Mart) partiden Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayları Gökhan Zan ile ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada Zan’ın adaylığının geri çekildiği duyuruldu. TİP’in bu kararına, Gökhan Zan’ın “partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar” gerekçe gösterildi. Açıklamada Gökhan Zan’ın bu iddiaları “kumpas” olarak nitelendirdiği ve hukuki süreci başlatacağını söylediği de aktarıldı.

Tabii bu partinin açıklamasıydı. Herkes şaşkınlıkla karşıladı, ne oluyor diye. Daha sonra kulislere Gökhan Zan’ın Turgay Kocakaya diye biriyle telefonda görüştüğü, adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar teklif edildiği iddiaları yansıdı.

Gökhan Zan ise soluğu savcılıkta alarak suç duyurusunda bulundu. Adliyenin kapısının önünde açıklama yapan Zan asla pes etmeyeceğini söyledi. Zan, kendisine sahte bir kayıtla şantaj yapıldığını ve adaylıktan çekilmesinin istendiğini ifade etti, “Bu sefer sert kayaya çarptılar. Yoluma ve adaylığıma halkımla birlikte daha azimli ve güçlü bir şekilde devam edeceğim” dedi.

Gökhan Zan sabah saatlerinde bir kez daha açıklama yaparak, adaylıktan çekilmeyeceğini duyurdu. 

Olaya ilişkin ses kaydını TİP’ten talep etmesine karşın kendisiyle paylaşılmadığını söyleyen Gökhan Zan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a ise ulaşamadığını söyledi. TİP’in açıklamasını üzüntüyle karşıladığını söyleyen Zan, “Benimle birlikte neden suç duyurusunda bulunmadıklarını, bu şantaja neden boyun eğdiklerini ve neden bu çetelerden birlikte hesap sormadığımızı anlayabilmiş değilim” dedi.

TİP Genel Merkezi’nin kendisini adaylıktan çekme konusundaki açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını vurgulayan Zan, “Şantajla, montajla tehdide boyun eğmeyeceğim. Kişilik haklarıma yapılan saldırılara karşı korkmadım, korkmayacağım” diye konuştu.

Tabii hepimiz bu ses kayıtlarını merakla bekledik. Gerçekten böyle bir ses kaydı var mı, varsa nasıl bir pazarlık döndü diye. 

Nitekim Sözcü TV iddia edilen ses kayıtlarına ulaştı. 

Sözcü TV’nin yayınladığı ve zaman zaman Türkçe, zaman zaman Arapça konuşulan ses kaydında, Turgay Kocakaya isimli kişi tarafından AKP Hatay İl Başkanlığı’ndan arandığı iddia edilen Zan’a, adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar önerildiği duyuluyor. Zan ise 5 milyon dolar için pazarlık ediyor.

Haberimizin linkini bırakayım. 

TİP’in “Adaylığını geri çektik” açıklamasına rağmen, Gökhan Zan seçimlere TİP logosuyla girecek. Zan’ın adaylıktan istifa etmesi ve seçimleri kazanması durumunda ise istifası kabul edilecek ve belediye başkanlığını sıralamada Zan’dan sonra en çok oyu alan kişi kazanmış olacak. Zan istifa etmediği ve seçimleri kazandığı takdirde belediye başkanı olabiliyor.

Hatay’da yaşayan gazeteci Burcu Özkaya Günaydın ile konuştum. Tüm bu yaşananlardan sonra Hatay halkının nasıl bir yol izleyeceğini merak ettim. 

Günaydın, Hatay halkının alternatifsiz kaldığını vurguladı, “Gökhan Zan’ın adaylığı TİP’in içinde de sancılıydı. İYİ Parti’den transfer olması kabul edilmedi. Gökhan Zan’a oy verecek seçmen şu anda alternatifsiz kaldı. Ya boykot çıkacak ya da Lütfü Savaş’a istemeyerek de olsa oy verecek diye düşünüyorum” dedi.

Bakalım, daha neler göreceğiz…

***

Türkiye’de olay biter mi?

Bitmez.

Bir başka skandalımız ise Fenerbahçe-Trabzonspor maçıydı. 

Yumruklar, tekmeler havada uçuştu. 

Galatasaray ile şampiyonluk rekabeti veren Fenerbahçe, rakibini 3-2 mağlup etmeyi başardı. Gergin bir atmosferde oynanan karşılaşmanın ardından ise ortalık karıştı.

Fenerbahçeli futbolcular, Trabzonspor galibiyetini orta sahada kutlamak istedi. Trabzonsporlu taraftarlar, dakikalar içerisinde sahaya girerek sarı-lacivertli futbolculara saldırdı. Her iki taraf arasında büyük arbede yaşandı.

Herkes birbirine girdi. 

Türkiye Futbol Federasyonu, açıklamasında, “Bu olayların tekrarlanmaması için soruşturmalar tamamlandıktan sonra olayların sorumluları ile ilgili gerekli cezai müeyyide uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da konuya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu. Olayla ilgili 12 kişi gözaltına alındı. 

Gazeteci Alican Uludağ, “Sahaya ilk atlayan H.Ç. adlı kişi, Trabzon’a şehir dışından gelip o gün otelde kalmış. Olaylar sonrası Rize’ye doğru kaçarken Yomra ilçesinde yakalandı” diye yazdı. 

Bakalım daha neler olacak? 

Kimler birbirine girmeye devam edecek, gözlerimiz daha neler neler görecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.