AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok’un dört dönem yönettiği Keçiören’de seçmen “Turgut (Altınok) da hemşehrimiz, Mansur (Yavaş) da hemşehrimiz” diyerek her iki adaya da sempatisini belli ediyor. İlçede AKP’nin ilk tercih olacağı konusunda şüphe yok ancak büyükşehirde Yavaş’ın seçimi kazanacağı fikri öne çıkıyor.
Keçiören Belediye Başkanlığı’nı ilk olarak 1994’te MHP ile kazanan, farklı yıllarda farklı partilerden seçilerek dört dönem belediyeyi yöneten Turgut Altınok, 2024 seçimlerinde büyükşehirde Mansur Yavaş’ın rakibi oldu. Altınok’un son seçimde yüzde 63,65 ile kazandığı ilçede ise Mansur Yavaş’ı destekleyenlerin sayısı hiç de az değil.
İlçeye girdiğimiz andan itibaren ağırlıklı olarak Turgut Altınok’un fotoğrafları ile karşılaştık. Altınok’u Mansur Yavaş, AKP’nin Keçiören adayı Zafer Çoktan, CHP’nin Keçiören adayı Mesut Özarslan ve Yeniden Refah Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Suat Kılıç’ın fotoğrafları takip etti.
Konuştuğumuz pek çok yurttaş, AKP’nin adayı Zafer Çoktan’ın Keçiören’i kazanacağını belirtse de büyükşehirde Mansur Yavaş’ın kazanacağı yönünde tahminlerde bulundu. Hem Altınok hem Yavaş’a sempati besleyen ancak oyunu kullanırken parti tercihini göz önünde bulunduracakların sayısı oldukça fazlaydı.
“Turgut da hemşehrimiz, Mansur da”
Bir seçmen, Keçiören’de daha önce Altınok’u desteklediğini ancak büyükşehirde Yavaş’ı tercih edeceğini belirterek, “Turgut’a dört sene verdik, belediye başkanlığı yaptı. Turgut da hemşehrimiz, Mansur da hemşehrimiz. Bu sefer Mansur’a vereceğiz. Tahsili var, avukat. Bayağı da bir iyi hizmeti var. Turgut da yaptı ama ben Mansur’a oy vereceğim” dedi.
“Altınok Keçiören’e aday olsaydı kazanırdı, büyükşehirde işi zor”
Oy tercihini kimden yana kullanacağını söylemeyen ancak seçim tahminine ilişkin konuşan bir seçmen ise “Mansur Yavaş Keçiören’den oy alır. Altınok’tan memnunuz ama buraya adaylığını koymadı, büyükşehirde işi zor. O da Balalı ama onun işini zor görüyorum. Buraya aday olsaydı kazanırdı. Burasının MHP kökeni belli, CHP’nin de belirli bir oyu var. İYİ Parti’nin oy alacağını sanmıyorum” diye konuştu.
AKP seçmeni adayları “iki yiğit” olarak tanımladı, başarılar diledi
Altınok ve Yavaş için “İki yiğit çıktı meydana” sözünü kullanan bir AKP seçmeni ise seçim tahminini, “Ben AK Partiliyim oldu bitti AK Partiliyim. Büyükşehire aday olan başkanımız inşallah kazanır. Şimdiye kadar iyi şeyler gördük. İki yiğit çıktı meydana, birinden biri kazanacak. Hayırlı olsun ikisine de başarılar. İlçede ise bir değişim olmaz, AK Parti alır” diye anlattı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Altınok bizim kendi adamımız, A Takımı itin köpeğin kafasını eziyor”
Keçiören’de oy kullanacağını söyleyen seçmenlerden Turgut Altınok’a oy vereceğini söyleyenler, nedenini “yıllardır ilçeyi yönetmesi, bildikleri bir isim olması” ve “iktidarı desteklemeleri” ile açıkladı:
- “Turgut Altınok bizim kendi adamımız, değerli adamımız. Mansur Yavaş kaç paralık adam oluyor? Kazanacağız. Bu ülkede Müslümanlık başta olduğu sürece kazanacağız. Altınok burada içkicileri, kumarcıları kazıdı. A Takımıyla öyle rahatladık ki. A Takımı, itin köpeğin kafasını eziyor, toparlıyor. İnsanlar huzursuzdu, hırsızlık vardı.”
- “Altınok yıllardır belediye başkanımız onu bırakıp başkasına gidemeyiz.”
- “Büyükşehirde Altınok, Keçiören’de de AKP’nin adayını destekleyeceğiz. Memlekete hizmeti güzel olan insanların başa gelmesi gerekiyor. İnsanların manevi ve ortak değerleriyle dalga geçenlerin başa gelmemesi gerekiyor.”
“Oylarımızı ona vermek zorundayız, ikinci döneme belki projeleri vardır”
Mansur Yavaş’ı destekleyenler “dürüst olduğunu” ve “güzel hizmet yaptığını” belirterek şunları söyledi:
- “Mansur Yavaş halka hizmet veriyor, talebeleri besliyor, yaşlılara bakıyor, maaşı az olana yardım ediyor. Daha ne isterim? Turgut Altınok ile ilişkim yok. İlçede de umarım değişim olur. Büyükşehirle uyumlu bir ilçe başkanı olursa güzel olur.”
- “Mansur Yavaş’ı destekliyorum. Dürüst, vatanına, yurttaşına hizmet veren bir insan. Davranışıyla, yaptıklarıyla Mansur Yavaş diyorum.”
- “Turgut Altınok’tan hiçbir şey görmedik. Mansur Yavaş bizlerle, tek yaşayan yaşlılarla ilgileniyor.”
- “Mansur Yavaş güzel çalışıyor, memnunuz. Düzgün, temiz adam. Oylarımızı ona vermek zorundayız. Bir dönem yaptı, ikinci döneme belki projeleri vardır, yapacağı şeyler vardır. Turgut Altınok Keçiören’de güzel çalıştı ama AK Partili olduğu için vermeyeceğim.”
Keçiören’in oy tercihleri
Keçiören, 1994, 1999, 2004 yıllarında Turgut Altınok’un başkanlığında yönetildi. Altınok sırayla MHP, Fazilet Partisi ve AKP adayı olarak girdiği seçimleri kazandı. 2009 seçimlerinde ise Altınok, özel hayatına ilişkin görüntülerin internete düşmesinin ardından adaylıktan çekildi. Keçiören’i 2009 ve 2014 seçimlerinde Mustafa Ak ile AKP kazandı. Altınok, 2019’ta yeniden belediye başkanlığına seçildi.
31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 63,65 ve İYİ Parti yüzde 30,89 oy aldı. CHP ve İYİ Parti arasındaki ittifak nedeniyle, CHP ilçede aday çıkarmadı.
14 Mayıs 2023’te yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,52, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 40,1 oy aldı.