Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (28 Mart 2024): Erdoğan emeklilerin zam talebine kapıyı tamamen kapattı

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Yerel seçimlere sadece üç gün kaldı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işliyor. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, propaganda süresi bitene kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Seçim süresince ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması ise yasak olacak.

Elektronik posta adreslerine gönderilecek mesaj, sabit telefonlara sesli, görüntülü veya yazılı iletilerle propaganda yapılması yasak olacak. Siyasi parti üyeleri ile bu yasağın kapsamının dışında yer alıyor.

Bakan ve milletvekillerinin yurtiçindeki seçim propagandası gezileri, makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen araçlarla yapılamayacak.

Seçimlerden 10 gün önce basın ve yayın araçlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler yayımlanamayacak.

Propaganda süresi 30 Mart saat 18.00’de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59’da bitecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Bursa’da konuştu. Emekli maaşlarına yönelik şikâyetler hakkında konuşan Erdoğan, “Emekli maaşlarında, asgari ücrette ara artış istekleriyle karşılaşıyoruz. Yatırım bütçemizin tamamını, eğitime veya sağlığa ayıracağımız bütçenin tamamını tahsis etsek bile yetmeyeceğini takdir edersiniz” diyen Erdoğan böylece emeklilerin zam taleplerine kapıyı tamamen kapatmış oldu.

Sıkıntılarını dile getiren vatandaşların haklı olduğunu belirten Erdoğan, “Çalışanların ve emeklilerin kayıplarını nasıl telafi edeceğiz. Bunu daha çok çalışarak, üreterek yapacağız” diye konuştu.

Yerel seçimler öncesi, kamuoyu anketleri de yakından takip edilmeye devam ediyor. AREA Araştırma, 31 Mart yerel seçimleri öncesi Adana, Hatay ve Mersin’de anket yaptı. Seçmene “Büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde oy tercihiniz ne olur?” diye soruldu.

Anket sonuçlarına göre, Adana’da seçmenin oy tercihinde ilk sırada yüzde 47,2 ile CHP’nin adayı mevcut Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar geliyor. Karalar’ı yüzde 40,1 oy ile AKP’nin adayı Fatih Mehmet Kocaispir takip ediyor.

Tartışmaların odağındaki Hatay’da seçmenin oy tercihinde ilk sırada yüzde 46 oy ile CHP’nin adayı mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş geliyor. Savaş’ı yüzde 45 oy ile AKP’nin adayı Mehmet Öntürk takip ediyor. Onun ardından yüzde 2,1 oy ile Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) adaylıktan çektiği Gökhan Zan geliyor.

Mersin’de seçmenin oy tercihinde ilk sırada yüzde 60 oy ile CHP’nin adayı mevcut Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer geliyor. Seçer’i yüzde 35,1 oy ile MHP‘nin adayı Serdar Soydan takip ediyor.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum “İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar” toplantısında İstanbul’un ilk altı ay ve bir yıllık acil eylem planını açıkladı. Mevcut İBB yönetimi eleştiren Kurum, çok sayıda yeni metro hattı açacaklarını ve metrobüslerin kapasitelerini arttıracaklarını belirtirken, üniversite öğrencilerinin hesaplarına 10 bin liralık desteği hemen yatıracaklarını söyledi. Kurum ayrıca bir yılda 100 kreş açacaklarını vadetti.

İBB Başkanı ve CHP’nin İBB başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Çatalca’da konuştu. AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum için seçim çalışması yapan bakanlara tepki gösteren İmamoğlu, “Kabine kim? Benim bildiğim Kabine Ankara’da olur, bunlar toplanmış İstanbul’a gelmiş. Sandıkta misafir edelim. Hani 23 Haziran’da etmiştiniz ya 806 bin kez, onu kaça katlarsınız ben bilmem? Benim bildiğim İstanbullu ne hak yer, ne de hakkını yedirir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.