İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “yumuşama-normalleşme” tartışmalarına ilişkin “Garabet yumuşamaya karnımız tok, yüzümüz de dönüktür” dedi. CHP’nin DEM Parti ile temaslarını eleştiren Bahçeli, öncelikle muhalefetin normalleşmesi gerektiğini savundu, Kobani davasında 42 yıl hapis cezası alan ve Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna itiraz edenlerle normalleşme sürecine girilemeyeceğini kaydetti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen protesto eylemlerini gerekçe göstererek 5 eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili hakkında iddianame düzenledi. İddianamenin kabul edilmesi halinde eski HDP’li milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak.
Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın bugünkü yazısında aktardığına göre, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklu bulunan Ankara Emniyeti Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, soruşturmada adı geçtiği belirtilen iki isimden birinin eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, diğerinin ise Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan olduğunu söyledi.
Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Refah’taki askeri operasyonlarını durdurmasını emrettiği kararına rağmen İsrail, Refah’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. İsrail tankları, Refah’ın merkezine ulaştı.
Refah’taki görgü tanıkları ve yerel gazeteciler, İsrail tanklarının Refah şehrinin göbeğindeki El-Awda kavşağının kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Bu döner kavşak, büyük bankaların, devlet kurumlarının ve mağazaların bulunduğu önemli bir bölge.
İsrail bugün de şehirdeki hava saldırılarını sürdürüyor, tanklarla ateş ediyor. Tel Aviv, Refah’ta 45 Filistinlinin öldürüldüğü çadır kent saldırısının ardından gelen uluslararası tepkileri umursamadan saldırılarına devam ediyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Refah’taki çadır kente düzenlediği ve çok sayıda Filistinlinin yanarak ölümüne neden olduğu saldırının ardından “trajik bir hata” dedi ancak, “Her hedefe ulaşılmadan savaşı sona erdirme niyetinde değilim” diye konuştu. İsrail’e gelen uluslararası kınamalara rağmen Netanyahu, Hamas’a karşı savaşı sürdürme sözü verdi.
Öte yandan İspanya, İrlanda ve Norveç, bugün itibarıyla Filistin’i devlet olarak tanıdı. Üç Avrupa ülkesi, Filistin’i devlet olarak tanıyarak Ortadoğu’da yıllardır devam eden bu savaşın sona ermesini ümit ediyor. Uzmanlara göre ülkelerin attığı bu adımın nedeni, “uluslararası toplumun İsrail ve İsrail’i destekleyen ülkeler üzerinde baskısını artırmak”.
Bu kararın ardından İsrail, İrlanda ve Norveç’teki büyükelçilerini geri çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, “Hamas terör örgütü Holokost’tan bu yana en büyük Yahudi katliamını gerçekleştirdikten ve dünyanın tanık olduğu iğrenç cinsel suçlar işledikten sonra, bu ülkeler bir Filistin devletini tanıyarak Hamas ve İran’ı ödüllendirmeyi seçtiler” diyerek, söz konusu ülkeleri eleştirdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İsrail’in dış istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın eski başkanı Yossi Cohen’in gizli görüşmelerde Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda’yı tehdit ederek, savaş suçları soruşturmasından vazgeçmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı.
İsrail ile UCM arasındaki gerilim, geçen hafta UCM Başsavcısı Kerim Han’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılmasını talep etmesi ile devam ediyor.
Bensouda’ya yönelik operasyon hakkında bilgi sahibi olan İsrailli bir kaynak, MOSSAD’ın amacının başsavcıyı tehlikeye atmak veya İsrail’in taleplerini kabul ederek İsrail ile işbirliği yapacak biri olduğunu göstermek olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimleri yaklaştıkça hepimizin aklındaki soru, “Eski ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a dönerse neler yapacak?” Trump, çoğunluğu Yahudi olan bir grup zengin bağışçıya, Beyaz Saray’a dönmesi halinde üniversite kampüslerindeki Filistin yanlısı protestoları bastıracağını ve yabancı öğrencileri sınır dışı edeceğini söyledi. Ayrıca Trump, İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yapılan saldırılarına yönelik protestoları, “radikal bir devrimin” parçası olarak nitelendirdi.
Washington Post’un aktardığına göre Trump, “Eğer beni yeniden seçtirirseniz, bu hareketi 25 yada 30 yıl geriye götüreceğiz” diye konuştu.
Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis (87), eşcinsellerin rahiplik eğitimi almasına karşı çıkarak, LGBTİ+’lara hakaret etti. Papa, İtalya’da eşcinseller için argo olan “frociaggine” kelimesini kullandı. Bu kelime, Türkçe’ye kabaca “ibnelik” olarak çevrilebilir.Göreve geldiği 2013’ten bu yana Papa Francis, muhafazakâr kardinallerin küçümsemesine rağmen, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda LGBTQ+ topluluğuna yönelik daha kapsayıcı bir ton benimsemeye çalıştı.