Bugün bilmeniz gerekenler (25 Kasım 2024)

Medyascope editörleri günün gelişmelerini sizler için derledi.

İstanbul Valiliği, Taksim’de yapılması planlanan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü eylemini yasaklandı.


Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Bugün, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra kitlesel olarak ikinci eylem olması nedeniyle önem taşıyor. İmzalandığı günden bu yana siyasetin gündeminde olan İstanbul Sözleşmesi’nden, Türkiye resmi olarak 1 Temmuz 2021’de çıktı. Sözleşmeden çıkılacağının Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten bugüne kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerini inceledik.


Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Türkiye’de kadınlar, kadına yönelik şiddetle mücadele ve eşitlik talebiyle eylemler yapacak. Kadın hakları savunucuları, bu yıl da İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulamak için bir araya gelecek. Peki İstanbul Sözleşmesi neden önemli?


Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Türkiye’de kadınlar, kadına yönelik şiddetle mücadele ve eşitlik talebiyle eylemler yapacak. Medyascope olarak kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününün ortaya çıkışını, şiddetin etkilerini derledik.


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınlar ve STK’lar eylem çağrısı yaparken, İstanbul Valiliği metro hatlarını kapatma kararı aldı. Peki hangi metro istasyonları kapatılacak? İşte bilmeniz gerekenler.


Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu, Flash Haber’i satın aldığını duyurdu. Mahiroğlu bu satın almayı “Özgür basın ve demokrasi mücadelesinde kuvvetli bir yol arkadaşlığı” olarak tanımladı.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İl Başkanları Toplantısı’nda, “Ülke öyle ağır şartlar altında ki, önümüzdeki seçimi iktidarın kazanamayacağını hepimizin aklına sokması lazım. Bundan sonra kaybedecekse bizler kaybederiz. Kaybettiğimiz sürecin tek sebebi vardır. Basiretsizliğimiz, beceriksizliğimiz, tembelliğimiz olabilir” dedi.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında belediyenin eylem planını kamuoyuyla paylaşırken, “İstanbul Sözleşmesi, devletimizin, tüm kurumlarımızın kadına yönelik şiddete ‘sıfır tolerans’ mesajıdır ve bu yüzden ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demekten imtina etmeyeceğiz” diyerek, Türkiye’nin 2021’de çıktığı İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıktı.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kreşi olan belediyeler için uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık, karar kapsamında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait iki kreşin kapatılması ve yeni kreşlerin açılmamasına dair talimat verdi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı müdürlüğün belediye kreşleriyle ilgili hazırladığı yazı, tartışmaları beraberinde getirdi. Kreşlerin kapatılacağı yönündeki yazıya önce CHP lideri Özgür Özel cevap verdi. Sonra CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bakanlıkça gönderilen belgeyi yayımladı. Bu arada Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de iddiaları yalanladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuya ilişkin konuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de CHP’lileri yalanladı.


Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefet milletvekilleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu demiryolları ile geçiş garantili otoyol ve köprülerle ilgili eleştirdi. CHP’li Veli Ağbaba, “Hızlı trene karşı değiliz, garanti ödemelerine karşıyız” derken, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz, yap-işlet-devret projelerine ilişkin “Kullandığımız otoyol ve köprülere ödediğimiz geçiş ücreti tarifeleri sürekli zamlanmakta ve sürücülerimizin canına tak ettirmektedir” dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, iktidara geldikleri takdirde uygulayacakları kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırma planlarını açıkladı. Yalçın Karatepe’den ayrıca, ödemeler dengesindeki net hata ve noksan kaleminin büyüklüğünde kayıt dışı altın ithalatının etkisine dair iktidara bir uyarı da geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.