Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk, kendilerini 5 yıl süre ile yönetmesi için yeni liderini seçmek üzere bugün sandık başına gitti. Seçimleri Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) lideri Tufan Erhürman kazandı. Ankara hükümeti, seçimlerde mevcut cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı destekliyordu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için oy verme işlemi saat 08:00’de başladı ve 18:00’de sona erdi. 218 bin 313 seçmen, ülke genelinde kurulan 777 sandıkta oy verdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Bertan Özerdağ, katılım oranını yüzde 62,83 olarak açıkladı.
İlk sonuçlara göre geçerli oyların yüzde 62,76’sını alan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) lideri Tufan Erhürman, KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı oldu. Ersin Tatar’ın oy oranı ise yüzde 35,81’de kaldı.
Erhürman, ekibiyle seçim zaferini kutlamaya başladı ve ilk konuşmasını 19:30’da yaptı. Erhürman, “An itibariyla ben CTP Genel Başkanı değilim, tarafsız bir cumhurbaşkanıyım” dedi.
Seçimlerin ardından Türkiye’den de art arda açıklamalar geldi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erhürman’ı tebrik ederek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahip olduğu demokratik olgunluğu bir kez daha gösteren, Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı bu seçimin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, KKTC’de seçimlere katılım oranını “az” buldu ve “KKTC Parlamentosu’nun bir an önce toplanarak, Türkiye Cumhuriyeti’ne katılım kararı almasını” talep etti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise “Kıbrıs Türk Halkı bu seçimde yalnızca Sayın Erhürman’ı seçmekle kalmamış, aynı zamanda KKTC demokrasisine ve milli iradeye, kendi çıkarları için dışarıdan müdahale eden, tuttuğu tarafın propagandasını yapmak adına adaya adeta çıkarma yapan zihniyete de cevabını vermiştir” paylaşımını yaptı.
KKTC'de bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, gayriresmi sonuçlara göre %62,80 oy oranı ile kazanan, kardeş partimiz CTP'nin lideri, çok değerli dostum Sayın Tufan Erhürman'ı yürekten kutluyorum.
— Özgür Özel (@eczozgurozel) October 19, 2025
Kıbrıs Türk Halkı bu seçimde yalnızca Sayın Erhürman'ı seçmekle kalmamış,… pic.twitter.com/MKbFMxlqQR
KKTC seçimleri: Kimler adaydı?
5’i bağımsız 7 adayın yarıştığı seçimin ilk turundaki oy pusulasında sıralama şöyle:
Osman Zorba (Kıbrıs Sosyalist Partisi) 1, Tufan Erhürman (Cumhuriyetçi Türk Partisi) 2, Arif Salih Kırdağ (Bağımsız) 3, Ahmet Boran (Bağımsız) 4, Mehmet Hasgüler (Bağımsız) 5, İbrahim Yazıcı (Bağımsız) 6, Hüseyin Gürlek (Bağımsız) 7, Ersin Tatar (Bağımsız) 8.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Bağımsız olarak adaylığını koyan Hüseyin Gürlek, YSK’ya başvurarak, dün (18 Ekim) cumhurbaşkanlığı adaylığından Ersin Tatar lehine çekildiğini bildirmişti. Gürlek’in adaylıktan çekilmesine rağmen Seçim ve Halkoylaması Yasası uyarınca, çekilen adayın ismi oy pusulasında yer aldı.
Seçimler devam ederken YSK dikkat çekici bir karar aldı. Seçim yasakları başladıktan sonra CNN Türk’e çıkarak seçimle ilgili konuşan Tatar’ın ilgili yasayı ihlal ettiğini değerlendirerek, aleyhine soruşturma başlatılması için dosyanın Polis Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Adayların pozisyonları nasıl?
KKTC’de cumhurbaşkanlığı büyük oranda sembolik bir rol olsa da Cumhurbaşkanı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile müzakereleri yürütmekle sorumlu. Ancak adada Kıbrıslı Türkler, müzakerelerin sonuç vereceğini düşünmüyor.
Ersin Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün “asla değişmeyeceğini” vurgulayarak, Kıbrıs’ta federal bir çözümün Türk askeri varlığının sona ermesi anlamına geleceğini ve Tufan Erhürman’ın federal bir formülden yana olduğunu savunuyor. “Barış, güvenlik olmadan kalıcı olamaz” diyen Tatar, iki egemen devletin tanınmasını Kıbrıs Türklerinin geleceği için tek güvenli yol olarak görüyor.
Muhalefet lideri Erhürman ise, Tatar’ı ‘iki devletli çözüm’ formülünün altını dolduramamakla eleştiriyor. Tatar döneminde Kıbrıslı Türklerin “uluslararası alanda görünmez hale geldiğini” savunan Erhürman beş yıl boyunca tek bir müzakere turunun dahi yapılmadığını belirtiyor ve “siyasi eşitliğe dayalı, zaman sınırı olan ve sonuç odaklı” müzakerelerin yeniden başlatılmasını savunuyor.
Her iki aday da Türkiye’nin güvenlik garantilerinin önemini vurgularken Ankara ile ilişkiler konusunda sözlerini dikkatlice seçerek konuşuyor. İki aday arasındaki temel fark, Ankara ile ilişkiler ve çözüm vizyonu. Tatar “bağımsızlık ve iki egemen devlet” vurgusunu öne çıkarırken, Erhürman ’’federasyon’’ ifadesini kullanmadan “siyasi eşitlik, karşılıklı ekonomik çıkarlar ve uluslararası görünürlük” üzerinden bir çözümü savunuyor.
Seçim süreci boyunca Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Türkiye’den yoğun destek geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala başkanlığındaki heyet, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, BBP lideri Mustafa Destici ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ gibi isimler Lefkoşa’da temaslarda bulundu.
AK Parti, MHP ve BBP’nin temsilcileri Tatar’ın “iki devletli çözüm” tezini “milli dava” olarak tanımlarken, Yeniden Refah ve Saadet Partisi de destek mesajı yayımladı. Kampanyaya kültür ve medya dünyasından da katılım oldu; sanatçılar Yavuz Bingöl ve Elif Buse Doğan mitinglerde sahne alırken, eski futbolcu Mesut Özil de Tatar’a destek için KKTC’ye gitti.