Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malta’da oy kullanma yaşı 16’ya düşürüldü

Avrupa Birliği üyesi olan Malta’da seçimlerde oy kullanma yaşı 16’ya düşürüldü. Malta parlamentosu 16 ve 17 yaşındaki gençlerin oy kullanabilmesinin önünü açan yasa tasarısını pazartesi günü oyladı. 67 vekil bulunan parlamentoda yasa 64 oy ile kabul edildi. Oylamanın yapıldığı esnada ise bir çok genç oylamayı izlemek için parlamento binasındaydı.

Malta Başbakanı Joseph Muscat pazartesi günü, oylamanın sonuçlanmasından sonra twitter’da “ Malta, Avusturya’dan sonra tüm seçimler için oy kullanma yaşını 16’ya indiren ikinci Avrupa Birliği ülkesi oldu. Parlamento, anayasayı oybirliği ile değiştirdi. Yeniden tarih yazdık.” dedi.

Bu değişiklikle beraber, 437 bin nüfusa sahip Malta’da 8500 yeni seçmen dahil olacak. İlk kez 2019 Avrupa birliği Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilecekler.

Malta’da 16 yaşındaki çocuklar 2015’den bu yana belediye seçimlerinde oy kullanabiliyorlar. Değişiklikle beraber, 2008’de benzer uygulamaları hayata geçiren Avusturya’nın ardından Malta ulusal oylama yaşını 16’ya düşüren ikinci Avrupa Birliği üyesi ülke konumuna geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.