Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’a seçim kazandırmakla övünen Cambridge Analytica’nın sırlarını İngiliz Channel 4 televizyonu gizli kamerayla ortaya çıkardı

“Seçim kampanyasını hakikatler üzerine bina etmenin faydası yok, çünkü özünde bütün mesele duygulardır.”
ABD’de Donald Trump’a seçim kazandırmakla övünen İngiliz danışmanlık firması Cambridge Analytica’nın yöneticilerinden Mark Turnbull, Channel 4 televizyonunun gizli kamerasına yansıyan görüntülerde potansiyel müşteri sandığı muhabire, seçimi nasıl kazandıracaklarını anlatırken sarf ediyor bu sözleri:
“İki temel dürtü vardır: umutlar ve korkular; ki çoğu dile dahi gelmemiştir, bilinçaltındadır. Sizde o tepkiyi uyandıran o şeyle karşılaşana kadar [böyle bir] korkunuz olduğunu dahi bilmiyorsunuzdur. Bizim işimiz, bu derinde yer etmiş, altta yatan korku ve endişeleri bulup çıkarmak için kovayı kuyunun herkesin yaptığından daha derine daldırmak.”

Karda yürüyüp iz bırakmadan seçim kazandırıyorlar

Channel 4 News’ün gizli araştırması Cambridge Analytica’nın seçim kazandıran yasa ve etik dışı yöntemlerini gözler önüne seriyor. Rakipleri elemek için seks işçileri kullanıp kamera görüntüleri ile şantaj yapmaktan, eski İngiliz ve İsrailli istihbarat ajanlarını kullanarak kirli çamaşırları bulup çıkarmak ve taşeron şirketler aracılığıyla çalışıp karda yürürken iz bırakmamak şirketin “klasik” sayılabilecek yöntemlerinden.

“… Enformasyonu internetin dolaşım sistemine bırakıp, arasıra küçük müdahalelerle olayın büyüyüp yayılmasını izliyoruz… uzaktan kumanda gibi. Kimsenin ‘propaganda’ olduğunu düşünmemesi önemli, çünkü ‘propaganda’ diye düşündüğünüz anda bir sonraki soru ‘arkasında kim var?’ olur.”
cambridgeana1

Cambridge Analytica’nın yöneticilerinden Alexander Nix ekliyor: “Müşterilerimizin çoğu yabancı bir şirketle çalıştıkları bilinsin istemiyor (…) dolayısıyla biz de sıklıkla sahte kimlikler, sahte internet siteleri düzenliyoruz, ya da çalışmayı bir üniversitedeki araştırma projesiyle ilişkili gibi gösterebiliyoruz, turist numarası yapabiliyoruz, birçok seçenek mevcut (…) Karanlıkta, gölgelerin içinde saklanarak birçok farklı araçla çalışmaya alışığız.”

Mark Zuckerberg nerede?

Nijerya, Kenya, Çekya, Hindistan ve Arjantin’dekiler dahil dünya çapında 200’den fazla seçimde çalışma yürütmekle övünen Cambridge Analytica’nın son teknolojinin olanaklarından yararlanarak sunduğu hizmetler de var ki, sosyal paylaşım sitesi Facebook’un başını yakanlar işte bunlar. Şirket, 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini kullanarak, yazdıkları algoritmalar aracılığıyla bu kişilerin seçmen olarak tercihlerini etkilemekle suçlanıyor. Skandalın patlak vermesi üzerine Facebook hisseleri hızla değer kaybederken, Twitter’da da #DeleteFacebook, Facebook hesabını sil kampanyası başladı. Cambridge Analytica gibi Facebook için de soruşturma açılması çağrıları yapılırken, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg sessizliğini koruyor.
zuckerberg
Channel 4’un Cambridge Analytica ile ilgili yayınının tamamını izlemek için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.