Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (5): DİSK 1 Mayıs’ta Maltepe’de, şeker fabrikaları protestoları, Tekirdağ’da zehirlenen işçiler

Şeker fabrikalarının satılması protesto edildi

Şeker-İş Sendikası tarafından Ankara Etimesgut Şeker Fabrikası önünde 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi protesto edildi.

Eyleme CHP milletvekilleri,  Türk-İş Başkanlar Kurulu üyeleri ve  şeker fabrikası çalışanları ile vatandaşlar katıldı.

Dört dilde pankart taşıyan işçiler, ‘’Türkçe söyledik, anlamadınız, belki bunu anlarsınız’’ yazılı pankartlar da taşıdı.

şeker eylem

Konuşma yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay;  “Bu mesele Türkiye’yi ilgilendiriyor. Sıradan bir iş yerinde özelleştirme diye bakamazsınız. Çünkü, bir slogan var Türkiye’de; ‘şeker vatandır, vatan satılmaz’. Vatan satıldıktan sonra herkes toprağın altına girsin, bir kıymeti yok ki. Onun için bu kurum bizim için, siyasilerimiz önemli. Herkes aklını başına alsın. Bu fabrikalar özelleşirse, kapanırsa nişasta bazlı şeker lobisine prim vermiş olursunuz. Meydanı onlara bırakmış olursunuz” şeklinde konuştu.

THY 7 kişiyi işten çıkardı

Türk Hava Yolları yönetimi, Hava-Sen sendikasında örgütlenmeye çalışan personele “sendikal faaliyet” başlıklı bir e-posta gönderdi. “Verimsizlik” gerekçesiyle savunmaları istenen 13 kokpit ve kabin personelinden yedisinin işine son verildi. İşten çıkarılan yedi kişi de Hava-Sen sendikasına üye.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, THY’de yaşanan gelişmeler üzerine yazılı açıklama yaptı.

thy

Budak yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “THY’de yetkili sendika olan Hava-İş’ten ayrılan personel tarafından kurulan ve 2 bin 700’ü kaptan 4 bin civarında üyesi bulunan Hava-Sen’e THY yönetimi tarafından baskı uygulandığı ve gözdağı verildiği iddiaları her geçen gün yüksek sesle dile getirilmektedir. Oysa ki demokratik ülkelerde temel hak ve özgürlüklerin en önemli yansımalarından biri sendikal faaliyetlerdir. THY yönetiminin bu temel prensibe aykırı bir tutum sergilemesi ‘dünya markası’ kimliğine kuşkusuz gölge düşürecektir. Açık biçimde şu sorunun yanıtını almak istiyoruz: Aralarında pilotların da bulunduğu bu personelin iş akitleri (verimsizlik bahanesine sığınılarak) gerçekte sendikal faaliyetleri nedeniyle mi feshedildi? Yaklaşan yaz sezonunu da göz önüne alırsak THY yönetiminin bu sendikal inatlaşmasının karşılığı uçuş güvenliğinin riske atılmasıdır.”

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), 26 Nisan’da Antalya’da yapılacak olan Dünya Pilotlar Günü kutlamasını ‘son günlerde yaşanan gelişmeler üyelerimizin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemiş ve camiamızda huzursuzluğa neden olmuştur’ açıklamasıyla iptal etti. Yine THY, tarihinde ilk kez pilot alımıyla ilgili 11 ilana birden çıktı. Her yıl ortalama 500 pilot alan THY, gelecek yıla yönelik 900 pilot alımı için harekete geçti. Sormak istiyoruz, THY’de neler oluyor?

THY yönetimi bir an önce iddia edilen tarafgir tutumunu bir yana bırakmalı, çalışma barışından yana tavır almalı ve marka değerine yakışan bir şekilde basiretli bir yönetim anlayışı ile hareket etmelidir. Uçuş görevlilerinin moral motivasyonu yükseltmek, huzursuzluk ortamını ortadan kaldırmak ve çalışma barışını sağlamak THY yönetiminin sorumluluğundadır.”

İnşaat İşçileri yol kapattı

İstanbul Zeytinburnu’da ÖYZ İnşaat’a ait Büyük Yalı rezidans şantiyesinde çalışan işçiler, ücretlerin zamanında ödenmesi ve yemeklerin düzeltilmesi için şantiye önündeki yolu trafiğe kapattı.

inşaat yol kapama

İşçiler, yemeklerin kötü olduğunu ve çoğu zaman aç kaldıklarını dile getirdiler. İşçiler, “uzun süreden beri yemekler kötü, aç kalıyoruz. Bugün yemekhanenin kapısı kapalıydı. Yemek saatini 12.30’a ertelediklerini söylediler, bunun üzerine isyan ettik”  dediler.

Bir süre sonra işçiler kendileri yolu tekrardan trafiğe açtılar.

16 yaşındaki inşaat işçisi yaşamını yitirdi

Niğde’de çalıştığı inşaatın altıncı katından asansör boşluğuna düşen 16 yaşındaki Vefa Taşçı yaşamını yitirdi.

İş arkadaşlarının ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen AFAD ve itfaiye ekiplerince düştüğü yerden çıkartılan Taşçı, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Ağır yaralanan Taşçı, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

16 yaşında

DİSK, 1 Mayıs’ta Maltepe Meydanına çağrı yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko,  1 Mayıs kutlamalarını Maltepe Meydanı’nda yapacağını açıkladı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Genel Başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla DİSK Genel Merkezi’nde ortak basın açıklaması yapıldı.

1 Mayıs kutlamalarına ilişkin ortak açıklamayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu.

disk 1 mayıs

Beko: ”1 Mayıs meydanlarında işçiler, kamu çalışanları, mimar-mühendis-şehir plancıları, hekimler, emekliler, işsizler; kadın erkek, genç yaşlı çocuk milyonlar buluşacak. Ve bu görkemli buluşmaları gerçekleştirmek için başta İstanbul Maltepe’de olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs’ı DİSK-KESK-TMMOB-TTB olarak, tüm dostlarımızla kol kola, omuz omuza, örgütleyeceğimizi burada ifade etmek isteriz” dedi.
38 işçi çalıştığı fabrikada zehirlendi

Tekirdağ Saray’da bulunan Kluh Destek fabrikasında 38 işçi, kimyasal madde nedeniyle zehirlendi.

Oto cam fabrikasında 16-24 vardiyasında çalışan işçiler, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetlerini vardiya amirine ilettiler. İşçilerin iddasına göre vardiya amiri, şikayetlerin pskolojik olduğunu söyleyerek, işe devam etmelerini söyledi.  Vardiya amirine bildirmelerinden 4 saat sonra işçiler bilinçlerini kaybederek kendilerinden geçti. Durumun haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

38 işçi zehirlendi

38 işçi, Saray Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. ilk müdahalesinin ardından 12 işçi Çerkezköy, 11 işçi de Çorlu Devlet Hastanesi’ndeki Kimyasal Tehditler Biyolojik Tehditler, Radyolojik Tehditler, Nükleer Tehditler (KBRN) servisine sevk edildi.
2 bin işçi işten çıkarıldı.

Manisa Soma’da termik santral inşaatında  çalışan 2 bin işçi, işten çıkarıldı.

Soma’da inşaatı devam eden Soma Kolin Termik Santral  inşaatında taşeron firmada çalışan 2 bin işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların nedeni Kolin şirketiyle Efor Endüstriyel isimli taşeron firmanın arasındaki anlaşmazlık olduğu idda edildi.

İşten çıkarılan işçilere, işten atma nedenine ilişkin bilgi verilmedi. Kıdem tazminatı, ücret alacakları ve fazla mesaileri de ödenmeyen işçilere 2-3 gün içerisinde açıklama yapılacağı söylendi.

2bin işçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.