Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamuoyu desteği sonuç verdi; Abdullah Demirbaş tahliye edildi

Diyarbakır Sur İlçesi eski belediye başkanı Abdullah Demirbaş hastalığı nedeniyle tahliye edildi. Kalıtımsal kan pıhtılaşması hastalığı bulunan dün Dicle Üniversitesi Tıp fakültesi aciline kaldırılan Demirbaş bugün tahliye edildi. Savcılık Demirbaş’ın tahliyesine itiraz etti.

Demirbaş, 8 Ağustos’ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında “Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet ve yasadışı örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Mazlum-Der cumartesi günü sayıları 650’yı bulan Türkiye’deki hasta tutuklularla ilgili basın toplantısı düzenlemiş, Abdullah Demirbaş’ın kızı Berfin Ezgi Demirbaş da açıklama yapmıştı. Berfin Ezgi Demirbaş babasının mevcut hastalığına rağmen tahliye edilmemesini “İdama terk etmek” olarak nitelemiş ve dünyadaki tüm kurum ve insan hakları örgütlerine Türkiye’deki hasta tutuklularla ilgili çağrıda bulunmuştu. Hasan Cemal, 20 Eylül’de “Abdullah Demirbaş’ı tutuklamak cinayettir!” başlığı, Cengiz Çandar da 25 Eylül’de “Abdullah Demirbaş… Kurban Bayramı…” başlığı ile Demirbaş’ın durumunu kamuoyuna aktarmıştı.

Tedavisine dışarıda devam edilecek Demirbaş’ta 2002 yılında hewrediter derin ven trombozutrombozu (kalıtımsal kan pıhtılaşması) hastalığı ortaya çıkmıştı. Demirbaş, 2009 yılında yapılan KCK operasyonlarında tutuklanmıştı. Cezaevi koşullarından dolayı durumu kötüye giden Demirbaş, 55 gün hastanede tedavi görmüştü.

Demirbaş, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 05 Nisan 2010 tarihli hayati tehlikesi olduğunu belirten rapora binaen 14 Mayıs 2010 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Abdullah Demirbaş, 1966 yılında Diyarbakır’ın Licê ilçesine bağlı Yolçatı Köyü’nde doğdu. Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni 1987 yılında bitirdi. Değişik yerlerde 17 yıl öğretmenlik yaptı. 1990 yılından itibaren sendikalarda görev aldı. Mardin Eğitim-Sen’in kurucu üyesi ve şube başkanlığı, Gaziantep Eğitim-Sen şube yöneticiliği ve KESK Merkez Disiplin Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. En son Diyarbakır Eğitim-Sen şube başkanlığı görevini yürütüyordu.2004 yılında Sur Belediye Başkanı seçildi. 2007 yılı Temmuz ayında çok dilli belediyecilik ile ilgili meclis kararı alındığından dolayı Danıştay tarafından görevden alındı.2009 yerel seçimlerinde yüzde 65 oy alarak tekrar Amed/Sur belediye başkanlığı görevine seçildi.30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. Demirbaş evli ve dört çocuk babasıdır. Türkçe, Kürtçe ve Almanca biliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.