Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nusra lideri el Cevlani: “Türkiye ya da Katar’a bağlı değiliz”

Nusra Cephesi lideri Muhammed el Cevlani’nin, El Cezire ve Orient News’tan dört gazeteciye verdiği görüntülü söyleşi dün yayınlandı. Videoda yüzü buzlanan el Cevlani, “El Kaide ile bağlarımızı koparmayı asla düşünmüyoruz” dediği söyleşi sırasında Suriye ile ilgili olarak Riyad ve Viyana’da yürütülen görüşmeler hakkında sert açıklamalar yaptı.

El Cevlani’nin gerçek adının Usame el Abbasi el Vahidi olduğu ileri sürülüyor. 34 yaşında olduğu tahmin edilen el Cevlani’nin aslen Suriye’nin İdlib kentinden olduğu, tıp öğrenimini yarıda bırakıp Ebu Musab el Zerkavi’nin yanında El Kaide saflarında savaşmaya Irak’a gittiği, oradan Lübnan’a, iç savaş çıkınca da memleketi Suriye’ye geçtiği düşünülüyor.

Esed rejiminin devrilmek üzere olduğunu fark eden uluslararası topluluk, bunu engellemek hemen sürece müdahale etmeye, kendi arzusuna göre yönlendirmeye kalktı. Riyad bu konudaki girişimlerden biridir” diyen El Cevlani şöyle devam etti: “Riyad konferansına davet edilmedik. Edilsek bile kesinlikle katılmazdık. Zaten bu müzakerelerin esas amacı rejimi koruyup muhalifleri IŞİD ve Nusra’ya karşı savaşmak üzere birleştirmektir. Bu da Esed rejimine hizmet demektir.

El Cevlani’ye göre Suriye Ulusal Koalisyonu gibi yapıların ülkede hiçbir karşılığı yok. Ülkedeki muhalif grupların nerdeyse hepsinin bu görüşmelere karşı olduğunu ileri süren El Cevlani, bazılarının maddi destekleri kaybetmemek için Riyad’a gittiğini söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Riyad konferansına katılan grupların istisnasız hepsi eğer orada alınan kararları uygulamaya kalkarsa askeri tabanını kaybedecek, zira bu grupların askeri kanatları müzakerelere karşı. Eğer ateşkes ilan edilirse bu sadece rejimin işine yarar. Ateşkes ilan eden veya ilan edilen bir ateşkese riayet eden grupların savaşçıları bunu dinlemez.

El Cevlani bir soru üzerine “Bizi Türkiye ya da Katar’a bağlı kılan hiçbir ilişkimiz yok. Tamamen kendi gündemimizle, kendi hedeflerimize yönelik faaliyet yürütüyoruz. Türkiye ya da uluslararası koalisyonun hava desteğiyle IŞİD’e karşı savaşmamız caiz değil, asla söz konusu olmaz” diye konuştu.

Arapça gerçekleştirilen ve yayınlanan röportajın tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.