Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan İsrail Anlaşması’nı onayladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İsrail arasında tazminata ilişkin usul anlaşmasını onayladı. Yapılan anlaşmaya göre İsrail 31 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen Mavi Marmara olayında hayatını kaybedenlerin aileleri için Türkiye’ye 20 Milyon Dolar ödeyecek. İsrail anlaşma yürürlüğe girdikten 25 gün içinde parayı ödemek zorunda.

Anlaşma çerçevesinde ayrıca İsrail ve Türkiye, Mavi Marmara dolayısıyla karşılıklı yapılabilecek hakaretlerden muaf tutulacaklar, cezai ve hukuki sorumluluk taşımayacaklar.
Türkiye ile İsrail arasındaki bu anlaşma 27 Haziran 2016’da Roma’da yetkililerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu.

foto2

Hangi konularda anlaşma oldu

Türkiye ve İsrail Devletleri işbirliği içerisinde aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

1. Tazminat

İsrail Devleti 20 milyon Amerikan Doları tutarındaki ödemeyi Mavi Marmara gemisinde zarar gören vatandaşların ailelerine tazminat olarak ödenmek üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından belirlenecek hesaba yatıracaktır.

2. Ödeme

Sözü edilen ödeme tek seferde gerçekleştirilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti diplomatik yazışma yoluyla İsrail Devleti’ne ödemenin yapılacağı hesabı bildirecektir. İsrail Devleti bu tutarı anlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren 25 iş günü içerisinde belirtilen hesaba yatıracaktır.

3. Tazminatın dağıtımı

Bahsi geçen tutarın paylaştırılması sadece Türk hükümetinin mesuliyeti altındadır. Tutarı yakınlarını kaybedenlerin ailelerine aktarmak ve tutarların belirlenmesi İsrail Devleti’nin sorumluluğunda değildir.

4. Davalar

İsrail ve Türkiye’nin anlaşmalarına istinaden iki ülke birbirine cezai sorumluluk ve şahıs olarak da herhangi bir hukuki sorumluluk yükleyemez. Üstte belirtilen anlaşma metni haricinde iki ülke de herhangi bir yükümlülükten muaf tutulacaktır. Anlaşma gereği Türk Hükümeti ve vatandaşları tarafından Mavi Marmara gemisiyle ilgili hiçbir dava açılamaz.

5. Türkiye sorumlu

İsrail Devleti, vatandaşları ve temsilcilerine karşı Türk mahkemelerinde dava açma durumunda Türkiye maddi ve manevi tazminat ve zararların giderilmesi sorumluluğundadır.

6. Yürürlük

Bahse konu anlaşma, iki ülkenin mahkemelerinde konu ile ilgili adli sürecin bittiğini belirten resmi yazının Türkiye ve İsrail’in diplomatik kanalları aracılığıyla resmi makamlara iletilmesi sonrasında yürürlüğe girecektir.

Anlaşmanın iki taraf açısından ne anlam ifade ettiğini Aydın Selcen ve Selin Nasi Medyascopetv yayınında tartışmışlardı.

Öte yandan İsrail’in Mavi Marmara filosuna yaptığı saldırıda orada bulunanlar ve hayatını kaybedenlerin aileleri tepki göstermişti. Mavi Marmara saldırısı tanıklarından Recep Karagöz Medyascopetv yayınına katılarak düşüncelerini paylaşmıştı.

İsrail Türkiye arasındaki gerilimin ilk adımları Davos’ta Recep Tayyip Erdoğan’ın Simon Peres’e karşı söyledikleri sonrası başlamış, ilişkiler neredeyse kopma noktasına gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.