Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ne tartışmalı yeni rektör

18 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı konutunda yapılan Akademik yıl açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinin son bulması gerektiğini söyledi. Ardından da 29 Ekim gecesi Resmi Gazete’de çıkarılan 676 sayılı KHK ile rektörlük seçimleri kaldırıldı. Geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri bu konunun demokrasinin ilkelerine uymadığını ve üniversitelerdeki özgür öğrenim ortamına zarar vereceği yönünde bir açıklama yapmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 12 Temmuz’da yapılan rektörlük seçimlerinde oyların %86’sını alan Gülay Barbarosoğlu’nun atanmaması üzerine “Kayyum Rektör İstemiyoruz” sloganıyla protesto eden öğrenciler seçilmiş rektörün atanmamasını birçok farklı mecradan protesto ettiler. Okulun kuzey yerleşkesinde yer alan protesto toplantılarında Boğaziçi öğrencileri KHK’ye hayır şarkılarını öğrencilerle paylaştılar.

12 Kasım Cumartesi ise rektörlük seçimlerine aday olarak katılmayan Prof. Mehmed Özkan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeni rektör olarak atandı. Atanmanın ardından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri “Mehmed Özkan Rektörümüz Değildir” çağrısıyla cumartesi gecesi rektörlük önünde oturma eylemi başlattılar.

bogazici-eylem-1

Bugün ise sabah saatlerinde üniversitenin Güney yerleşkesinde rektörlük önünde basın açıklaması yapan öğrenciler, okulun güney kapısına doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş öncesinde öğretim görevlilerinin toplantısının bitmesi ile birçok öğretim görevlisi de öğrencilere eşlik etti.  Yürüyüş sonrasında okulun önünde polis ve TOMA güney kapıda öğrencilerin geçişlerine izin vermedi. Öğrenciler ile polis arasında arbede yaşandı. Olayda gözaltına alınan iki kişi daha sonra serbest bırakıldı.

Eski rektör Gülay Barbarosoğlu ise bir veda maili ile, akademik hayatını sonlandırdığını öğrenci ve üniversite çalışanlarına duyurdu. Barbarosoğlu mailinde yeni rektör Mehmed Özkan’a da başarılar diledi. Mehmed Özkan ise “çoğulcu ve özgürlükçü yaşam geleneğine sahip çıkacağını” belirten mail ile görevine başlayacağını açıkladı.

mehmed-ozkan-mail

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu sonrasında konunun sorulması üzerine, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise “üniversitelerde kamplaşma çıkmasın diye bu yasa çıktı, Boğaziçi’ne hayırlı olsun” şeklinde açıklamada bulundu.

Yeni atanan rektör Prof. Mehmed Özkan’ın AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın kardeşi olması tartışmalara sebep olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.