Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump ilk ulusa seslenişini Youtube üzerinden yaptı

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, seçildikten sonra ilk ulusa seslenişini dün yayınladığı iki buçuk dakikalık bir Youtube videosuyla yaptı. Seçildiği günden beri The Wall Street Journal ve CBS News’e verdiği iki kısa mülâkat dışında hiçbir televizyon kanalına çıkmayan ve basın toplantısı düzenlemeyen Trump, seçim reklamı tadındaki kısa ama öz videosunda Ocak ayında göreve başlaması ardından ilk günden itibaren gerçekleştireceği icraatların neler olacağını anlattı. Sosyal medyayı, özellikle de Twitter’ı yoğun bir şekilde kullanmasıyla tanınan Trump’ın ilk 100 günlük eylem planını kamuoyuyla Youtube üzerinden paylaşması da bir hayli ilgi çekti.

Seçim kampanyası boyunca ısrarla vaat ettiği iki ana başlık olan Obamacare adı verilen sağlık reformunu feshedilmesi ve Meksika sınırına duvar örülmesine değinmeyen Trump, göreve başlamasının ilk gününden itibaren hayata geçireceği uygulamaları başlıklar halinde sıraladı.

Geçiş ekibinin söz konusu icraatları hayata geçirmek için etkili ve verimli bir şekilde çalışacağını kaydeden Trump’ın en çarpıcı planı, dünya ekonomisinin yüzde 40’ını kapsayan 12 ülke tarafından imzalanmış Transpasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’ndan (TPP) çekileceğini açıklaması oldu.

2015’te aralarında Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada’nın da bulunduğu ülkeler TPP üzerinde anlaşmıştı ancak anlaşma henüz onaylanmadı.

Geçen hafta Peru’da bir araya gelen Asya-Pasifik liderleri, Trump’ın muhalefetine rağmen serbest ticaret anlaşmalarına devam edeceklerini söylemiş olsa da, Pazartesi günü Japonya Başbakanı Abe, TPP anlaşmasının, ABD’nin içinde yer almaması durumunda anlamsız hale geleceğini belirtti.

Geçiş dönemi icraatlarında ekonomi politikasına yoğunlaşacak olan Trump yönetiminin iki ana hedefi; istihdam sağlamak ve düzenlemeleri kısıtlamak olacak.

Trump ayrıca, kömür üretimindeki ‘istihdamı öldüren kısıtlamaları’ azaltma ve Amerikalı işçilerin ücretlerinin düşmesine neden olan vize suiistimallerinin soruşturulması sözü verdi.

Videoda, bütün bu icraatların “Washington’ı ıslah etmek ve orta sınıfı yeniden inşa etmek” amacıyla tasarlandığını belirten Cumhuriyetçi lider, yayınladığı mesajın sonunda “Amerika’yı yeniden ‘herkes için’ harika yapmak” istediklerini belirtti ve “herkes için” kısmını tekrarlayarak altını çizdi.

Öte yandan, Trump’ın daveti üzerine Pazartesi günü ABD’nin büyük medya patronları ve Lester Holt, Charlie Rose, George Stephanopoulos ve Wolf Blitzer gibi ünlü TV yıldızları Trump Tower’daki kapalı bir toplantıya katıldı. Kapalı toplantının içeriğiyle ilgili detaylı bir açıklama yapılmamasına rağmen, Trump’a yakın aşırı sağcı Breitbart News, toplantıyı “Trump medyayı yiyiyor” başlığıyla duyurdu.

Yeni seçilen Başkan, bugün de The New York Times gazetesinin editörleri ve muhabirleri ile görüşecek.

Trump’ın görevdeki ilk gününe dair vaatleri

Trump’ın video mesajında vaat ettiği icraatları şunlar:

  • Transpasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’ndan çıkılması için genelge çıkartmak;
  • ABD enerji üretimindeki kısıtlamaları ertelemek;
  • Şirketlerle ilgili düzenlemelerin azaltılması;
  • Ulusal güvenlik konusunda; siber saldırılarla ve tüm diğer saldırılarla mücadele için Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın eylem planı oluşturması;
  • Göç konusunda; Amerikan işçilerinin ücretlerini düşüren vize suiistimallerinin Çalışma Bakanlığı tarafından soruşturulması;
  • Hükümetten ayrılan insanlara beş yıllık lobi faaliyeti yasağı getirmek ve bu kişilerin yabancı hükümetler için lobi faaliyeti yapmasını ömür boyu yasaklamak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.