Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk-İş, Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Aralık ayı ‘’açlık ve yoksulluk sınırı’’ araştırması sonucunu yayımladı. Türk-İş araştırmasının Aralık 2016 sonuçlarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 1,432 liraya, yoksulluk sınırının da 4 bin 665 liraya yükseldiğini açıkladı.

Türk-İş’in 30 yıldır her ay düzenli olarak yaptığı ‘’açlık ve yoksulluk sınırı’’ araştırmasının bu ayki sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin dengeli, sağlıklı, ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 1,432 lira olarak açıklandı. Yine dört kişilik bir ailenin asgari yaşam seviyesini sağlaması için yapması gereken toplam harcama son bir yılda 153 TL arttı. Bu tutarın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Aylık yaşam maliyetindeki bir aylık artış ise 50 TL oldu.

Yoksulluk sınırı 4 bin 665 TL oldu

Araştırmaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılması gereken zorunlu harcamaların toplam sınırı (yoksulluk sınırı) 4 bin 665 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetiyse bin 761 TL olarak açıklandı.

23

Gıda için yapılması gereken asgari harcama bir önceki aya göre %1.08 oranında arttı.

Aralık ayı verilerine göre ‘’mutlak enflasyonundaki değişim, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘’gıda için’’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre %1.08 oranında arttı. Yılın ilk on iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış % 3,39 oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı %3,39 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış ise %4,12 olarak hesaplandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.