Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sporda 2016’nın unutulmayacak 30 anı

2016 yılı genel anlamda büyük politik krizler, savaşlar, doğa olayları nedeniyle dünya için pek iç açıcı geçmedi. Sporda da büyük başarılara, ilginçliklere ve trajedilere vesile oldu. 2016’da spor deyince unutulmayacak o anlar:

1.Chapecoense uçak kazası trajedisi

Masalsı bir şekilde Brezilya’nın alt liglerinden kıtalararası turnuvalara kadar hızla yükselen Chapecoense futbol takımı, spor tarihinde yaşanan en büyük trajedilerden birinde yer aldı. Copa Sudamericana finalinde oynamak üzere Kolombiya’nın Medellin kentine doğru yola çıkan kulübün uçağı inişe az bir süre kala düştü. Uçağın içerisinde gazetecilerden, kulüp yöneticilerinden, antrenörlerden ve futbolculardan oluşan 77 kişi bulunuyordu. Kurtarma çalışmaları neticesinde üçü futbolcu olmak üzere yalnızca altı kişi kurtarılabildi. Kazanın ardından Chapecoense için futbol dünyası birlik oldu ve güçlü bir dayanışmaya imza attı.

1

2.Leicester City’nin şampiyonluğu

Dünya’nın en büyük ligi, İngiltere Premier Lig’de 2015-2016 sezonu bittiğinde büyük bir sürpriz vardı. Sezona küme düşmeme hedefiyle giren ve bahisçiler tarafından şampiyon olma ihtimali Kim Kardishian’ın ABD Başkanı olma ihtimalinden daha düşük olduğu açıklanan Leicester City, sezon bittiğinde ipi göğüsleyen ekip olmuştu. Böylece Ranieri’nin öğrencileri, sporun bugünkü endüstriyel kimliğinin tek düzeliğine karşı hala birden çok ihtimalin gerçekleşebileceğini herkese göstermiş oldu.

3.Cristiano Ronaldo’nun hem Şampiyonlar Ligi hem de Avrupa Şampiyonası şampiyonluğu

28 Mayıs gecesi Atletico Madrid’le oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde son penaltıyı vuruşunda topu ağlarla buluşturup takımına kupayı getiren Cristiano Ronaldo, hemen hemen bir ay sonra bu kez de Avrupa Şampiyonası’nda ülkesi Portekiz’le final oynadı. Maçın henüz 25. dakikasında rakibi Fransız Dimitri Payet’nin doğrudan ayağına yaptığı müdahaleyle göz yaşları arasında oyundan çıkmak zorunda kaldı. Ancak çizgi kenarında teknik direktör Fernando Santos’un yanında takımını adeta ikinci bir teknik direktör olarak yönetti. 120 dakika bittiğinde Ronaldo bu kez milli takımla Avrupa’nın zirvesindeydi.

2

4.Micheal Phelps’in 28. madalyası

Rio’ya ABD bayrağını taşıyarak başlayan yüzücü Michael Phelps, olimpiyatlarda 22 olan madalya sayısını Rio’da aldığı 5 altın ve bir gümüşle 28’e çıkardı. 28 madalyanın 23’ü ise altın. Phelps’in bu olağanüstü başarısının yanında değişen kişiliği ve kimliğine dair açıklamaları da olimpiyat oyunlarına damga vurdu.

Phelps’in madalya konusunda en yakın rakibi ise eski Sovyetler Birliği jimnastikçisi olan Larisa Latynina. Latynina’nın toplamda 18 madalyası bulunuyor.

5.Usain Bolt’un art arda üç olimpiyatta üçlemesi

3 Olimpiyat, 9 yarış, 9 altın. Jamaikalı sprinter Usain Bolt, 2008 Beijing’de 100m, 200m ve 4x100m bayrak yarışında başladığı altın kazanma geleneğini Rio’ya da taşıyarak tarihte üç olimpiyatta bu üç branşın tamamında altın madalya almayı başaran ilk atlet oldu.

6.Katie Ledecky’nin 800m farkı

19 yaşındaki ABD’li yüzücü Katie Ledecky 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nın en unutulmaz anlarından birinin yaratıcısı oldu. 200m, 400m, 800m ve 4x200m serbestte 4 altın, 4x100m serbestte de bir gümüş madalya kazanan Ledecky, 800m serbest finalinde havuzda inanılması güç bir dominasyon yaratarak rakiplerine fark attı. Bu başarılar aynı zamanda onu Rio’da en çok madalya kazanan kadın sporcu da yaptı.

7.Rio 2016’ya Simone Biles damgası

Londra 2012’yi bir yaş farkla kaçıran Simone Biles katıldığı ilk olimpiyat oyunları olan Rio’ya damga vurdu. 4 altın ve 1 bronz madalya kazanan Biles Jimnastikte tarihin en büyük sporcusu olma yolundaki görüşleri haklı çıkardı. Efsanevi sporcu Naida Komaneci’nin eski antrenörü Karolyi de, Biles’ı tarihin gördüğü en büyük jimnastikçi olarak tanımladı.

8.Shaunae Miller’ın altına atlayışı

Rio’da atletizm branşında, kadınlar 400 metrede Bahamalı Shaunae Miller’ın altın madalyayı kazanma anı tarihe geçti. Miller, 49.44’lük derecesiyle birinci olarak olimpiyat altın madalyasını boynuna takarken, finiş çizgisinde kendisine çok yaklaşan ABD’li Allyson Felix’in gerisinde kalmamak için çizgiyi atlayarak geçti.

9.Mülteciler Takımı

2016’da dünyanın en önemli toplumsal ve politik krizlerinden biri olarak öne çıkan mülteciler sorunu sporun da görmezden geldiği bir şey olmadı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Rio öncesi mülteciler takımı kurdu. 10 sporcunun katıldığı mülteciler takımının beşi Güney Sudan’dan, ikisi Suriye’den, ikisi Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden ve biri Etiyopya’dan geldi. Dört kadın ve altı erkekten kurulu takım, yüzme, judo ve atletizm branşlarında yarıştı.

3

10.Rusya doping skandalı

Rio Olimpiyat Oyunları’dan haftalar öncesi Uluslararası Anti-Doping Ajansı tarafından görevlendirilen Kanadalı Richard McLaren, çok sayıda Rus sporcunun devlet desteğiyle doping yaptığını açıkladı. Bunun üzerine WADA, devlet desteğiyle sistematik olarak doping yapıldığı gerekçesiyle Rusya’nın hiçbir spor branşında olimpiyatlarda yer almaması gerektiği yönünde tavsiye niteliğindeki bir rapor yayınladı. Ancak rapor sonucu toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 389 Rus sporcudan 271’inin, yarışmasına izin verdi. McLaren raporun ikinci bölümü için düzenlediği toplantıda doping yapan Rus sporcu sayısının hemen hemen 1000 olduğunu açıkladı.

4

11.Brezilya’nın futbolda ilk olimpiyat şampiyonluğu

Futbolda uluslararası alanda en başarılı ülke olan Brezilya’nın modern olimpiyatların başladığı 1896’dan beri futbolda bir olimpiyat şampiyonluğu yoktu. Neymar’lı kadro Rio öncesi bu umutları arttırmıştı. Beklentiler gerçeğe dönüştü ve penaltılara giden finalde, Neymar’ın son vuruşu ağlarla buluşunca Brezilya futbolda ilk madalyasını almış oldu.

12.ABD’li Abbey D’Agostino’nun, Yeni Zelandalı Nikki Hamblin’e yardımı

Rio 2016 kadınlar 5000m finalinde unutulmaz bir an yaşandı. ABD’li D’Agostino ve Yeni Zelandalı Hamblin koşu sırasında birbirlerine takılarak düştü. D’Agostino ayağa kalktı ama koşmayı sürdürmek yerine yerde kalan rakibi Hamblin’e yardım etmeyi seçti. Onu ayağa kaldırıp koşmasına yardımcı olan ABD’li sporcunun sportmenlik anlayışı kısa sürede 2016’nın en unutulmaz anlarından biri oldu.

13.Muhammed Ali’nin ölümü

Dünya tarihinin en büyük boksörü ve ring dışında da en büyük etkiye sahip olan Muhammed Ali 3 Haziran günü 74 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, 10 Haziran’da doğduğu yer olan Louisville’den büyük bir kalabalık eşliğinde kaldırıldı.

5

14.LeBron James’in bloğu

Cleveland Cavaliers, 2016 NBA finallerini belki de en dramatik şekilde kazanan takım oldu. Final serisinde rakibi Golden State Wariors’a karşı 3-1 geriye düştüklerinde kimse onların kazanacağını düşünmüyordu. Her şey bitmişti! Ancak LeBron ve arkadaşları inanılmaz bir geri dönüşe imza atarak seriyi 4-3’e çevirerek şampiyon oldular. Serinin en unutulmaz anı ise LeBron’ın büyük bir sprintle dördüncü çeyreğin bitimine 1 dakika 51 saniye kala yaptığı blok oldu.

15.Golden State Wariors’un normal sezon galibiyet rekoru

Golden State Wariors, Memphis Grizzlies’i yenerek normal sezon galibiyetini 73’e çıkardığında bu bir rekor anlamına geliyordu. Daha önce 1996-1997 normal sezonda 72 galibiyet alan Chicago Bulls’un rekorunu kıran Wariors’da o gece 10 üçlük isabeti bulan Stephen Curry de normal sezonda bulduğu 402 üç sayılık isabetle başka bir rekoru tarihe gönderdi.

6

16.Kobe Bryant, Kevin Garnett, Tim Duncan ve Ray Allen’ın vedası

NBA’nın bir döneminin en büyük yıldızlarının ardı ardına vedası 2016’yı spor adına en olumsuz yıllardan biri yapmış olabilir. Garnett, Duncan ve Allen parkelere veda ederken Bryant’ın son maçında Staples Center’da 60 sayı atması vedasını daha da unutulmaz kıldı.

17.Zach LaVine ve Aaron Gordon arasındaki smaç yarışması

NBA’de düzenlenen 2016 smaç yarışması unutulmaz bir epik mücadeleye sahne oldu. Aslında Gordon’ın Orlando maskotunun elinden zıplayarak alıp bacaklarının altından geçirerek yaptığı smaç tartışmasız gecenin en iyisiydi. Ama sonuçlar açıklandığında LaVine, serbest atış bölgesinden zıplayarak yaptığı smaçla ikinci kez şampiyon olmuştu.

18.Allen Iverson’un Hall of Fame konuşması

Oynadığı dönemde NBA’ye yeni bir imaj kazandıran, basketbol tarihinin en büyük sporcularından biri olan ve bir dönem NBA’de yaşanan lokavt nedeniyle Türkiye’de forma giyen Allen Iverson, Hall Of Fame’in üyelerinden biri oldu. Hall Of Fame’e seçilen sporcuların konuşmaları her zaman büyük ilgi çekti ama Iverson’un konuşması diğerlerinden çok daha yoğun duygu yüklüydü ve dinleyenlerin göz yaşlarına sebep oldu.

19.Craig Sager’ın vefatı

NBA’in en deneyimli ve sembol TV muhabirlerinden biri olan ve uzun süredir kanserle mücadele eden Craig Sager 65 yaşında yaşamını yitirdi. 44 yıllık muhabir olan ve de iki kez kök hücre ameliyatı geçiren Sager’a 2014 Nisan ayında lösemi (kan kanseri) tanısı konmuştu. Yaptığı röportajlar ve ceketleri ile NBA’in en renkli simalarından birisi olan Sager, 2015-2016’da tekrar ekranlara dönmüştü. Doktorların 3-6 ay arasında ömür biçtikleri Sager, röportajlarına devam etmiş NBA ailesinden de büyük destek görmüştü. Onun ölümü spor dünyasını yasa boğdu.

7

20.Victor Khryapa’nın ribaundu

2016 Euroleague Final Four finalinde ilk kez Türkiye’den bir takım, Fenerbahçe sahne aldı. Sarı Lacivertliler maçın ilk yarısında rakibi CSKA Moskova karşısında etkisiz gözüktü. Ancak özellikle son çeyrekte inanılmaz bir oyun ortaya koyan Fenerbahçe 21 sayı geriden geldiği maçın son 20 saniyesine iki sayı farkla önde girdi. CSKA Moskova’nın son hücumunda Nando De Colo’nun girmeyen üçlüğünde riboundu alıp tamamlayan Khryapa maçı uzatmaya götürmeyi başardı. Uzatmalarda rakibine üstünlük sağlayan Moskova ekibi yedinci kez şampiyon oldu.

21.Chicago Cubs’ın şampiyonluğu

108 yıl 103 gün. Bu sayılar 2016’nın en büyük spor olaylarından birini tanımlıyor. Amerikan Beyzbol Ligi MLB’de Normal sezonunda 103 maç kazanan Chicago Cubs final serisinin son maçında Cleveland Indians’ı 7-6 ile geçerek şampiyon oldu. Bu şampiyonluk Cubs’ın 1908’den beri ilk kez zirveye çıktığı anlamına geliyordu. Bu aynı zamanda Amerikan spor tarihinin en uzun süreli şampiyonluk hasreti olarak da tarihe geçti.

22.Colin Kaepernick’in ulusal marşta dizlerinin üzerinde durması

Amerikan futbolu oyuncusu Kaepernick, takımı San Francisco 49ers’ın the Green Bay Packers’ı konuk ettiği sezon öncesi hazırlık maçında okunan ulusal marşta ayağa kalkmayarak bir protesto gerçekleştirdi. Kaepernick yaptığı eylemin nedenini şöyle açıkladı: “Siyahlara baskı yapılan bir ülkenin bayrağına saygı göstermek için ayağa kalkmayacağım.”

Kaepernick’in bu protestosu ABD’de büyük tartışmalara neden oldu. Aynı süreçte “Black lives matter” hareketinin de yükselişi tartışmaları daha da hararetlendirmişti.

8

23.Feyisa Lilesa’nın protestosu

Rio Olimpiyat Oyunları’nda maraton yarışını ikinci bitiren Feyisa Lilesa, 2000’den beri maratonu ilk iki sırada bitirmeyi başaran ilk Etiyopyalı atlet oldu. Ancak yarışa damga vuran Lilesa’nın finiş çizgisini geçerken ve basın toplantısında yaptığı hareketti. Lilesa, ülkesi Etiyopya’da devlet şiddetine maruz kalan Oromo kabilesine dikkat çekmek için bu protestoyu gerçekleştirdiğini dile getirdi. Etiyopyalı atlet daha sonra tehditler aldığını ve ülkesine dönmek istemediğini belirterek sığınma talep etti.

9

24.WNBA takımı Minnesota Lynx’in ısınmaya siyahlar içinde çıkması

Minnesota Lynx Temmuz ayında, ABD’nin Dallas şehrinde beş polisin, Philando Castile’nin ve Alton Sterlin’in öldürülmesiyle sonuçlanan şiddet olaylarına karşı protesto gerçekleştirdi. Maç öncesi ısınmaya aldıkları cezaya rağmen tamamen siyah giyinerek çıkan sporcular “Değişim bizimle başlar” diye açıklamada bulundu.

10

25.Christopher Froome’un Tour de France’da koşması

Tour de France’ın Montpellier kenti ile Mont Ventoux yerel idaresi arasındaki 184 kilometrelik dağlık parkurda bisiklet tarihinin önemli skandallarından biri yaşandı. Bitime kısa süre kala seyircilerin kalabalıklığı ve organizasyon eksikliği nedeniyle giderek daralan yolda kaza medyana geldi. Kaza sonrası bisikleti kullanılamaz hale gelen Christopher Froome’un bitiş çizgisine doğru bir süre koşması görenleri şaşkına çevirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=rb09cWY4dCY

26.Bradley Wiggins’in vedası

Kariyerinde 5 olimpiyat şampiyonluğu bulunan dünyaca ünlü Büyük Britanyalı bisikletçi Bradley Wiggins emekliye ayrıldı. 36 yaşındaki Wiggins, spor kariyeriyle çocukluk hayallerini gerçekleştirdiğini belirterek, “Sporda hayran olduğum tüm kişilerle tanıştım ve 20 yılını doldurduğum kariyerimi artık geride bırakıyorum. 2016, hayatımın önemli bir döneminin sona ermesiyle bitiyor.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en prestijli bisiklet turnuvası Tour de France’i 2012’de kazanan Wiggins, kariyerinde 5’i altın olmak üzere 8 olimpiyat madalyası elde etmişti. Londra Olimpiyatları’nda bir saat içerisinde 54 kilometre 526 metre pedal çeviren Büyük Britanyalı sporcu, bu süre zarfında en uzun mesafeyi kat ederek dünya rekoru kırmıştı.

11

27.Serena Williams’ın Steffi Graf’ın rekorunu egale etmesi

Serena Williams 21. Grand Slam’ini kazandığında akıllardaki soru Steffi Graf’ı geçip geçemeyeceğiydi. 2015 sonunda Amerika Açık’ta Roberta Vinci’ye ve sene başında Avustralya Açık’ta Angelique Kerber’e yenilen Williams, bu hayali Wimbledon’a erteledi. ABD’li tenisçi yine Kerber’e karşı oynadığı finali iki setle kazanarak Steffi Graff’ın 22 Grand Slam’lik rekoruna ortak oldu.

28.Andy Murray’nin dünya bir numarası olması

Murray tenis dünyası için erkeklerde hep “big four” olarak adlandırılan tenisçilerden birisi oldu. Ama Federer, Djokovic ve Nadal gibi efsane tenis sporcuları dönemine düştüğü için hiçbir zaman sıralamada bir numaraya yükselememişti. Ta ki bu yıla kadar. Özellikle yılın ikinci çeyreğinden itibaren muazzam bir performans gösteren Murray, Wimbledon, Olimpiyat ve ATP finalleri şampiyonu olarak bir numaraya yükseldi. Bu aynı zamanda spor tarihinde bir numaraya çıkmak için gösterilen en büyük azim hikayelerinden biri olarak da tarihe geçti.

12

29.Nico Rosberg’in şampiyonluğu ve vedası

2016 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın kapanış yarışı Abu Dabi Grand Prix’sini 2. sırada bitiren Mercedes’in Alman pilotu Nico Rosberg, kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı. Piste şampiyonluk için gelen Lewis Hamilton yarışı birinci bitirmesine rağmen genel tabloda beş puan önünde yer alan takım arkadaşının şampiyonluğuna engel olamadı. Şampiyonluktan kısa bir süre sonra Rosberg, F1’den bıraktığını açıklayarak şaşkınlığa sebep oldu.

34567

30.İngiltere’de altyapılarda çocuk tacizi skandalı

Bury ve Sheffield United kulüplerinin eski defans oyuncusu Andy Woodward, canlı yayın sırasında altyapıda oynarken antrenörü Barry Bennel tarafından cinsel istismara uğradığını açıkladı. Woodward’ın ardından 20 farklı oyuncu da benzer açıklamalarda bulundu. Yine eski oyunculardan Chris Unsworth’un Bennell’in kendisine 50 ila 100 kez tecavüz ettiğini söylemesi olayın kamuoyunda daha da büyümesini sağladı. Açıklamaların ardından şu an altyapılarda yaşanan tacize ilişkin İngiltere polisine binden fazla başvuru oldu.

13

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.