Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MacLaren Raporu: 1000’den fazla Rus atlet devlet destekli doping yaptı

Dünya Anti Doping Ajansı tarafından görevlendirilen spor hukukçusu Profesör Richard McLaren’in raporunun son bölümü açıklandı. Rapora göre 2011 – 2015 yılları arasında 30 farklı spor branşında 1000’den fazla Rus atlet devlet destekli doping skandalının içerisinde yer alıyor.

foto-1

Raporun son bölümünde açıklanan bu bulgulara göre dopingli sporcuların içinde Soçi’de 2014 yılında yapılan Kış Olimpiyat Oyunları’nda ve 2012’de Londra’da düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 4 madalya alan sporcular da yer alıyor. Rusya, Londra’da 21’i altın olmak üzere 72, Soçi’de 13’ü altın olmak üzere 33 madalya kazanmıştı.

Öte yandan atletlerin kendi başlarına değil doping programının bir parçası olarak hareket ettikleri vurgulandı. Rapor ilk kez geçtiğimiz Temmuz ayında yayınlanmıştı. Raporda bu skandal, Rusya gizli servisinin de dahil olduğu “kurumsal bir komplo” olarak yorumlanmıştı.

Raporun yazarı MacLaren dopingin beklenmedik boyutta olduğunu açıkladı: “Bu kurumsal ve disiplinli bir madalya kazanma programı.”

McLaren’ın raporunun ilk açıklanan bölümünde Rus sporcuların devlet desteğiyle Soçi Kış Olimpiyatları’nda doping yaptığını gösterilmişti. Bunun üzerine WADA, devlet desteğiyle sistematik olarak doping yapıldığı gerekçesiyle Rusya’nın hiçbir spor branşında olimpiyatlarda yer almaması gerektiği yönünde tavsiye niteliğindeki bir rapor yayınlamıştı. Ancak rapor sonucu toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 389 Rus sporcudan 271’inin, “WADA’nın uluslararası kriterlerine uygun olduğunu ispatlama, bağlı oldukları spor branşındaki uluslararası federasyonun kontrolünden geçme ve daha önce doping cezası almamış olma” şartlarını taşıdığını hükmederek yarışmalarına izin vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.