Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni bir Soğuk Savaş mı geliyor?

Yayına hazırlayanlar: Zeynep Ekmekci & Murat Aksoy

Dün Obama yönetimi, Rusya’nın ABD’deki başkanlık seçimlerini etkilemek için yaptığı siber saldırılara cevap olarak, 35 Rus diplomatın ülkeden ihraç edileceğini ve iki Rus istihbarat servisine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

ABD yönetiminin, Pazar gününe kadar ülkeyi terk etmesini istediği diplomatlar, Washington ve San Francisco’daki Rusya temsilciliklerinde görevli. Bu 35 kişinin hackleme olaylarına dahil olup olmadıkları bilinmiyor. Obama, diplomatları sınır dışı etme kararının hem siber saldırılara hem de Rusya’daki ABD diplomatlarına karşı takınılan tutuma bir cevap olduğunu belirtti. ABD yönetimi daha önce de Rus güvenlik görevlilerinin ve polisinin ABD’li diplomatlara yönelik tavrını eleştirmişti.

ABD istihbaratı, siber saldırılardan Rus istihbaratını sorumlu tutuyor

ABD istihbaratı, seçim sürecinde kamuoyunun algısının şekillenmesinde önemli rol oynamış olan, Demokrat Parti yönetiminin iç yazışmalarının ve Hillary Clinton’ın kampanyasının e-postalarının sızdırılmasının arkasında Rus istihbaratının olduğunu düşünüyor. Dün FBI ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı rapora göre Demokrat Parti’nin iç yazışmalarının hackleyenler GRU isimli Rus askeri istihbarat servisiyle ilişkili. Raporda siber saldırılar için kullanılan bilgisayarların ağ adresleri ve bilgisayarlara saldırmak için kullandıkları kötü amaçlı yazılımlarla ilgili ayrıntılar da bulunuyor.

Obama’nın getirdiği yaptırımlar, GRU ve KGB’nin devamı olarak görülen Rus istihbarat servisi FSB’yi, üst düzey GRU çalışanlarını ve GRU’nun siber operasyonları için materyal sağladığı öne sürülen üç şirketi kapsıyor. Bu şirketler, St. Petersburg merkezli Special Technology Center, Esage Lab olarak da bilinen Zorsecurity ve Autonomous Noncommercial Organization Professional Association of Designers of Data Processing Systems (Veri İşleme Sistemi Tasarlayanların Profesyonel Özerk ve Ticari Olmayan Birliği). ABD’li yetkililere göre bu şirketi hackerlara eğitim verdiğini gizlemek için böylesine uzun bir adı tercih etmiş. Bunun yanı sıra Rus istihbaratı için kullanıldığı öne sürülen ve Rusya’ya ait Maryland ve New York’taki iki arazinin Cuma gününe kadar boşaltılması talep edildi. Arazilere ABD Hazine Bakanlığı el koyacak.

Obama: Rusların siber saldırılarıyla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlıyoruz

Obama, yaptırımlarla ilgili açıklamasında, Rusların, ABD’de ve müttefiklerinde gerçekleşen seçim süreçlerini ve kurumları baltalamayı hedefleyen siber faaliyetlerine gerekli cevabı vermeye kararlı olduğunu söyledi. ABD’nin Rusya’ya cevabının bu yaptırımlarla sınırlı kalmayacağını da belirten Obama, kendi karar verdikleri bir yerde ve zamanda Rusya’ya karşı “çeşitli eylemleri” olacağını ve bunların bir kısmının kamuya bildirilmeyeceğini açıkladı. Görevini 20 Ocak’ta Donald Trump’a devredecek ABD Başkanı, Rusya’nın başkanlık seçimlerini nasıl etkilediğiyle ilgili detaylı bir raporun önümüzdeki günlerde Kongre’ye sunulacağını da belirtti.

Obama’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları açıklamasının ardından 20 Ocak’ta göreve gelecek olan Trump da bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: “Artık ülkemizin daha büyük ve önemli şeylerle ilgilenmesinin vakti geldi. Yine de ülkemizin ve harika insanlarının çıkarını düşünerek önümüzdeki hafta durumla ilgili ayrıntılı bilgi almak için istihbarat teşkilatlarının üst düzey yetkilileriyle görüşeceğim.”

Putin: Şimdilik hiçbir Amerikalı diplomatı sınır dışı etmiyoruz

ABD’nin diplomatları sınır dışı etme kararına Rusya’nın aynı ölçüde sert cevap vermesi bekleniyordu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 35 ABD’li diplomatı sınır dışı etmeyi önermişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada ABD’nin Rusya’ya yönelttiği “seçimleri manipüle etme” suçlamasının mesnetsiz olduğunu söyledi. Lavrov “Elbette bu tutumu yanıtsız bırakamayız. Mütekabiliyet, diplomasinin ve uluslararası hukukun bir parçasıdır” demiştii.

Fakat Kremlin’in internet sitesinde yayınlanan açıklamasında Putin “Cevap verme hakkımızı saklı tutmak kaydıyla, bu tür sorumsuz bir düzeye düşmeyeceğiz ve Rus-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesine yardım etmeye yönelik olarak, Trump yönetiminin de takip edebileceği politikalar temelinde adımlar atacağız” dedi.

Putin ayrıca Obama, Trump ve tüm Amerikan halkına iyi yıllar dileyip “Rusya’da görev yapan Amerikan diplomatlarının çocuklarını Kremlin’deki Noel Ağacı etrafında yeni yılı kutlamaya” davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.