Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mezenter: Yeni bir organımız olmaya aday

İnsan vücudunda bulunan ve Mezenter (bağırsak askısı) olarak isimlendirilen yapının, sindirim sisteminin bir parçası olmadığı, bu nedenle de artık bilimsel olarak insan organı kabul edilebileceği açıklandı.

Mezenter aslında yeni keşfedilen bir yapı değil. Daha önceleri insan vücudundaki parçalanmış yapıların bir arada durması sonucu meydana geldiği düşünülüyordu. İrlanda’da Limerick Üniversitesi’nde J. Calvin Coffey ve ekibi, 2012 yılından itibaren Mezentere’ye daha yakından bakmaya başladı. Ekip bu çalışmalarında aslında söz konusu yapının parçalı değil, sürekli bir doku şeridi olduğunu buldu. Coffey, Lancet Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisi’nin son sayısında Mezenter üzerine devam eden çalışmalarına dayanarak bu yapının aslında neden bir organ olduğunun sebeplerini ortaya koydu.

Sindirim sisteminde yer alan Mezenter, karın zarının ikiye katlanmışı, karın boşluğunu kaplayan ve her şeyi bir arada tutan bir ‘’organ’’. Mezenter, eğer bir organ olarak kabul edilirse, insan vücudundaki organ sayısı 78’den 79’a çıkmış olacak.

Yrd. Doç. Dr. Ural Verimli: “Yepyeni bir organ bulundu gibi bir fikir oluştu. Bu fikir yanlış.’’

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ural Verimli şöyle anlatıyor: ‘’ Çok ciddi bir dergi de yayınlanmış ciddi kabul görecek bir derlemeden bahsediyoruz. Bu haberlerin yansıtılışında yepyeni bir organ bulundu gibi bir fikir oluştu. Bu fikir yanlış. Fonksiyonu tam anlamıyla anlaşılamamış bir yapının artık bir organ olarak kabul edilmesi gerektiğiyle ilgili bir derlemeden bahsediyoruz. Bu yepyeni bir organ değil, bilinmeyen bir şey değil. Bilinmemesi zaten mümkün değil. Sadece buna bakış itibariyle yapımı diyeceğiz, organ mı diyeceğiz tartışmasında yeni bir sayfa açılmış gibi gözüküyor.’’

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/301193681″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Anatomi yanlışlığı

Coffey, bu gelişmeyle birlikte yüzyıllık anatomi bilgisinin de yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor. Mezenterin önceki anlayışın aksine parçalanmış yapıların bir araya gelmesiyle oluşmadığını, tek parça ve sürekli bir yapı olduğuna dikkat çekiyor.

Henüz işlevi bilinmiyor

Mezenterin fonksiyonuna dair henüz bir bilgi yok. Fakat Coffey, mezenterin fonksiyonlarının çözülmesi halinde anormal fonksiyonların ve hastalıklara dair yeni bilgilerin de keşfedilebileceğini söylüyor.

mezenter3

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.