Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sürmene yangını: Ömrümüzün en güzel yeşili yandı

Trabzon Sürmene’de 7 Ocak gecesi çıkan yangın 15-20 hektarlık bir alanı küle çevirdi. Kış ortası yaşanan yangından önce bölgede Katarlıların yatırım yapacağı bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanınca yangının çıkış nedeni tartışmalara neden oldu.

7 Ocak gecesi Çamburnu mevkiinde çıkan ve etkili olduğu 20 hektarlık bölümü küle çeviren yangına arazi koşulları gereği müdahale güç oldu. Yangının ertesi günü Trabzon Valisi Yücel Yavuz çıkan yangının kontrol altına alındığını bildirmişti. Ancak yangınla ilgili şüpheler kamuoyunda gündem oldu.

Niye buralarda kayak tesisleri yapmıyorsunuz?

Yangından sonra, 18 Aralık 2016’da Trabzon’daki Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite İkinci Toplantısı için kente gelen Katar emirinin ziyaretine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Şeyh Tamim bin Hamad el Tani’yi Trabzon Havalimanı’nda karşılamış, daha sonra iki lider Trabzon semalarında helikopterle ‘yatırım’ yapılması planlanan alanları gezmişti.

foto1

Aynı akşam Trabzonspor’un Akyazı Stadı’nın açılışında konuşan Erdoğan, komite toplantısında 15 anlaşma imzaladığı emir el Tani’nin Trabzon’da yapmak istediği yatırımları kürsüden duyurmuştu:

“Katar’da yapılan ilk toplantıdaki 17 imza atmıştık. Bugün de 15 anlaşma imzaladık. Bu 17 anlaşma yürüyor. Şimdi de bu attığımız imzalarla yeni adımlar atıyoruz. Bunlardan Trabzon da nasibini alacak. Bugün helikopterle Trabzon’un dağları üstünde dolaşırken, o kar dolu dağların zenginliğine hayran kaldı, ‘Niye buralarda kayak tesisleri yapmıyorsunuz?’ diye sordu. Temenni ederim ki onlara da kavuşuruz. Onların alt yapısını ayrıca yapmamız lazım. Onun için oteller yapmaya hazır olduklarının da müjdesini verdiler.”

Yakup Okumuşoğlu: Yangının neden çıktığını o bölgede yapılacak faaliyetler gösterecek

Çevre konularında uzmanlaşan Avukat Yakup Okumuşoğlu, Medyascopetv yayınına katılarak bu iddiaların ne kadar gerçekçi olduğunu cevapladı. Her ne kadar Katarlıların bölgede yatırım yapmak için istekli olduğunu belirtse de elde somut bir kanıt olmadan konuşmanın mümkün olmadığına vurgu yaptı. Okumuşoğlu, ilerleyen dönemde yanan bölgede yapılacak çalışmanın ne olacağı niyetin de ortaya çıkmasını sağlayacağını söyledi. Ayrıca bölgenin Karadeniz açısından ne kadar değerli bir alan olduğunu da anlattı:

Trabzonspor: Yanan yer ömrümüzün en güzel yeşili

Trabzonspor da olayla ilgili açıklama yapan taraflardan biri oldu. Yapılan açıklamada yangının herkesi üzdüğü vurgulanırken bölgenin sıradan bir orman olarak görülemeyeceğini, özel bir alan olduğu söylendi.

“Çamburnu, Trabzonluların en gözde mesire yerlerinden biridir. Yüzmeyi öğrendikleri koyun eteği, çocukluklarının, anılarının geçtiği en unutulmaz mekanlardandır. Kısacası Çamburnu ömrümüzün en güzel yeşilidir. Çocuklarımıza mirasımız bellediğimiz Çamburnu, anılarımızda kalan bir nostaljiye elbette dönüşmemelidir. Trabzonspor Kulübü olarak Çamburnu’nda kulübümüz adına bir hatıra ormanı kurulması başta olmak üzere alanın yeniden yeşillendirilmesi için devletimizin kurumları ve

sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. Doğa hepimize bir mirastır. Sahip çıkacağız.”

İddialar soru önergesine dönüştü

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Veysel Eroğlu tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde orman yangınını gündeme getirerek iddialarla ilgili sorular yöneltti.

Zeynep Altıok Akatlı, Veysel Eroğlu’na yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

* Trabzon Akyazı Şenol Güneş Stadı’nın açılacağı gün, Katar Emiri’nin Trabzon’a gelmesi, helikopter ile bölgeyi dolaşması Trabzon dağlarında “otel hayalleri” kurmasıyla bu yangının bir ilişkisi bulunmakta mıdır?

* Yangının çıktığı bölgede herhangi bir arazi satışı ve kiralamasına dair herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bu bölgede Katarlıların beş yıldızlı otel yapacağı iddiaları doğru mudur?

* Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Sürmene Çamburnu Milli Parkı için “nature park” gibi projeler planlanıyordu, bu projenin yangınla ilişkisi var mıdır?

Veysel Eroğlu: Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Twitter’dan açıklama yaparak yangın hakkında ortaya atılan iddialara değindi: “Yanan orman sahalarını 1 yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez. Hükümetimiz döneminde yanan bir metrekare dahi orman alanı başka bir maksatla tahsis edilmemiştir ve aynı yıl ağaçlandırılmıştır.”

Eroğlu’nun açıklamasından sonra bu kez de Muğla Bodrum’daki Güvercinlik Koyu’nun yangın sonrası durumu akıllara geldi.

Güvercinlik Koyu’nda dokuz yıl önce çıkan yangında, yaklaşık 150 hektarlık halep çamı ve kızıl çam ormanı kül olmuştu. O dönem yetkililer alanın tekrar ağaçlandırılacağını açıklamıştı ancak aynı bölgede bugün otel inşaatları yapılıyor.

foto2

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/301719432″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.